Колективни мрежи в суперкомпютри.


3
Здравейте колеги!
Правя доклад на тема "Колективни мрежи в суперкомпютри". От известно време събирам информация в интернет, и се опитвам да я обработя в момента да достигне ниво, достойно за презентиране. Молбата ми е, ако има хора, по-компетентни в областта, да ми предложат допълнителни видео и текстови материали, които да включа.
Благодаря предварително! :)
ВалентинОтговори0
Принципно като тематика ми е супер интересна тази тема и одавна следя всички новини около grid computing -а за да не се повтаряме дай в няколко точки какво имаш досега
това което знам е системата на университета в Бъркли - BOINC, stanford имат също мрежа по проекта Folding@home - изчисления в областта на органичната химия и биологията, видеоматериали незнам, но на бъркли мрежата ако разгледаш и напишеш за всеки проект по малко ще станат десетки страници. Разгледай и проекти проектирани за GPU в частност за CUDA там също има много материали

от bgotov (1559 точки)


0

Здрасти,

Не съм много навътре със суперкомпютрите, но знам че в CERN се намира един от най-големите. Дано ти е полезен този линк.


от BoyanTodorov (853 точки)


0
Във Формула 1 правят изчисленията си (аеродинамика)с много мощни компютри.Провери в "WiKi".

от Limonada (104 точки)


0
Специално за Boinc (част от който е Seti@home) може да хвърлиш един поглед тук: http://boinc.berkeley.edu/ и да ползваш цифричките: Active: 258,248 volunteers, 411,152 computers. 24-hour average: 7.721 PetaFLOPS. Демек - 258 000 човека с 411 000 компютъра (реално работещите са няколко десетки пъти по-малко де) позволяват да се извършват над 7 *10^15 Floating Point Operations в секунда. 7 000 000 000 000 000 изглежда доста внушително число, и наистина си е такова. Не мисля че все още има създаден единичен суперкомпютър с такава мощност.
Другото което можеш да погледнеш са разни статии за bitcoin-ите. Това е някаква измислена "универсална валута", чиято стойност се образува при изчисляването на нещо (все още не разбирам напълно какво точно смятат всичките дето участват в тая задача и имам известни резерви към това). Но там самите транзакции се поддържат и валидират от тези, които "копаят" валутата. Един вид ти плащат за да поддържаш системата работеща. По този начин няма банки с техните сървъри и хранилища на данни, а самите ползватели на валутата валидират транзакциите на другите. Сметките не са хич малко, тъй като има десетки разплащания в секунда в момента, като техденцията е те да растат в бъдеще. Да, повечето транзакции са за дребни суми от по 5-10 долара, но има и оргомни трансфери (особено преди 20 дена когато пазара "пощуря" за няколко дена), където имаше единични сделки от по 1/2 - 1 млн долара... Оформянето на сделка "купувам $1 млн" от 100 000 оферти "продавам $10" е ресурсоемко занимание, особено като се има предвид че за сигурност всяка транзацкия трябва да бъде потвърдена от поне 5 различни "копача".

Споменали са ти за folding@home (занимава се с математическо моделиране на "нагъване" на белтъчни молекули) , Можеш да хвърлиш едно око и на :http://www.climateprediction.net/ - там пък се опитват да предскават промените в климата и метеорологичното прогнозиране въз основа на данни записани от всички метеорологични станции в последните 100 години. Търсят се зависимости - примерно "какво е необходимото условие за да завали дъжд в Чикаго (или Куала Лумпур) през април?" Дали ако 3 дена преди това в 52 (или там не знам колко) различни станции са измерени определени температури (или температурите са били с определена раазлика, или вятъра и влажността са били еди-какви си) е достатъчно и задължително условие да се твърди че ще завали в Чикаго? Отново страшно ресурсоемка задача, свързана с изследването на огромно количество данни.
За щастие повечето такива задачи са възможни за "разпаралеляване", т.е. е възможнои разделянето им на огромен брой по-малки независещи една от друга задачки. Така един път се дава възможност на всеки един потребител да се даде мъничко парченце от "голямата картинка", и втори път самия клиентски софтуер има възможност да ползва възможностите на съвременните видеокарти, снабдени със 100-200 и повече шейдърни конвейра, които са способни едновременно да извършват сравнително прости изчисления върху малки количества данни.

от JulianG (5316 точки)


0

Благодаря за отзивите колеги!

На мен лично най-добро впечетление ми направи проектът на Fujitsu! Става въпрос за 6D връзка :X :

http://www.fujitsu.com/global/about/tech/k/whatis/network/


от valio_sg (110 точки)


0
Здравей, аз също правя доклад на тази тема и се чудех дали може да споделиш някаква информация по темата (примерно линкове...)?