Въпроси относно - CSS! Hello again : )!


2

 

 

Здравейте отново от мен Деян!

Малко информация преди това(а ако не е в този раздел,извинявам се-преместете!)

1.Приключих с HTML – основи; Правих домашните; упражнявах се доста; изписах купища страници и дори си ги принтирах; както казват лекторите: „пиши html и се упражнявай,иначе ако чакаш само с гледане да се научиш няма да стане нищо!“

2.Започнах със CSS; Но срещнах проблеми още във 1.Въведение в CSS; Презентацията качена в сайта се различава с тази от видео-лекцията, а и архивните компоненти също ги няма; Аз по принцип преписвам всичко по-време на лекцията, и през това време ръчкам из notepad++  за да се упражнявам, а пък и помня по лесно. Нали, не ми е проблем това.

Проблема ми е  че ми дойде много информация!  Като цяло, имаше много линкове,които се препоръчват. Не ми се струва CSS-а труден(поне засега); Докато гледах първата двучасова лекция(която я направих в 5 часова!) защото се упражнявах и преписвах от лекцията,в мен се породиха доста въпроси от това което видях.

Като цяло имаше доста линкове, които се препоръчват. Тепърва ще ги гледам!

НО, понеже, ВИЕ, колеги – като хора с опит, които са гледали доста материали из интернет, ВИ МОЛЯ  да ми препоръчате някакви (или някоя)  добри   уеб  страници  в която/които да има слайдове (фомат: .pptx) в които има  основни и ест. задълбочени обяснения относно CSS; А също така ако е възможно и подобно: показан е целия код + резултата от другата страна като sidebar;

Идеята: просто да се упражнявам колкото мога, докато не ги схвана много добре както ги схванах с html-a; Защото – всеки знае, базовите неща в html си бяха приказки! Tables,frames, div-чета, span-ове и т.н. – Piece of cake!

 

Благодаря  ви предварително!  : ) !!!

п.п. Наков... You da man!!! :D
Отговори6

Като цяло няма да намериш 1, 2 или 3 уебсайта, в които да е съсредоточена цялата информация, просто трябва да търсиш каквото ти трябва и бате Гошо ще те насочи към там където ти трябва, но тъй като сме засегнали темата ето няколо сайтчета от личната ми колекция:

CodeAcademy

http://www.codecademy.com/#!/exercises/0 - стъпка по стъпка за научаване на CSS ( има и други неща освен CSS ). Ето за конкретния курс: http://www.codecademy.com/tracks/web

Webplatform Docs

http://docs.webplatform.org/wiki/Main_Page - макар да е още в алфа, сайта е доста обещаващ и ако нещата се развият добре, може наистина да стане едно от най-добрите места за инфо относно Front-End.

CSS tricks

http://css-tricks.com/ - доста интересни трикчета. Виж секцията Snippets

Tut+ sites

http://webdesign.tutsplus.com/ , http://net.tutsplus.com/ , aбе като цяло разгледай - http://hub.tutsplus.com/

Themeforest blog

http://blog.themeforest.net/ - блога на Themeforest. Ако не знаеш какво е Themeforest - хвърли едно око и там.

Smashing magazine

http://www.smashingmagazine.com/ - много интересни статии, но за малко по-напреднали.

Da specs :)

http://www.w3.org/ - официалните спецификации и стандарти. Предупреждение: Бая са скучни :D

Като цяло, истината е в практиката. CSS е лесен за усвояване на базово ниво, но ако искаш да задълбаеш надълбоко ще трябва да се потрудиш доста. CSS3 въведе доста яки неща, като 3D трансформации и т.н. :)

П.П. НЕ използвай W3S за основен източник т.к. информацията на места е некоректна. Ако го използваш, сверявай информацията и от други места.

П.П. 2: Ако не си разбрал още защо фронт ендърите мразят по-старите версии на IE ще разбереш съвсем скоро :D


от Teodor92 (13062 точки)


0
Много ти благодаря за codeacademy; Беше много добре да се упражнявам :) Препоръчвам го на всеки.

от DeqnKumanov (0 точки)


2

За подобни неща често използван източник на информация е http://w3schools.com/


от vdtodorov93 (754 точки)


0
Да зная го, благодаря за което,но този ми и леко объркан сайт. Бих искал нещо което да е визуално, т.е. с описания - някакви pop up нещица и т.н. :) като pptx формат. Може и да го има в w3 но все още не съм го разгледал. Мерси иначе

от DeqnKumanov (0 точки)

0
Недейте да гледате в w3schools - голяма част от информацията не е представена както трябва. Ако става въпрос за CSS можете спокойно да разгледате Mozilla Developer Network:
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/CSS - тук има много повече информация и много по-добре представена

от gallumbits (2371 точки)


2

Ето ти още един сайт:

http://reference.sitepoint.com/css

и както споменах по-рано:

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/CSS

Просто потърси в Гугъл, но знай, че повечето неща се усвояват най-добре с практика. Едно е да го четеш, друго е като сам го пробваш и/или достигнеш до отговора, защото така по-лесно се учи.


от gallumbits (2371 точки)


0
Благодаря много! Благодаря и за съвета --> аз точно това правя --> гледам, и после се упражнявам, за да видя как действа; естествено,че само с гледане не става; Много добре го разбирам това. Първо гледам, после прилагам и започвам да "играя" с кода:) ! Мерси отново!

от DeqnKumanov (0 точки)


1

Здрасти Деяне, 

Чак с pptx и прозорче и картинка и .. и ... не мога да ти намеря, но ето два солидни ресурса, с които може да боравиш:

http://net.tutsplus.com/ - разполага с доста интресни статийки за css и не само има доста раздели сайта, доста примерчета.

http://css-tricks.com/ - не едно и две домашни съм борил с техники оттук. 

Кода може да тестваш с firebug тулката или в web има едно мн прилично сайтче http://jsfiddle.net/, където може да рънваш html, css & js и да видиш демо на място :) 

Относно сложността , ами не мисля че е сложен, просто не се впрягай особено, аз лично изобщо и не съм е пънал да уча всички селектори, псевдо-селектори, псевдо-класове и квито там други гадове има, просто седнах и почнах да си цъкам задачките, където имаше нещо неясно- just Google it  и те така :) 

Успех:)


от v_slavchev (1040 точки)


1

Колегите са ти дали много хубави ресурси откъде да четеш, но в тях има толкова много информация, че начинаещ по-скоро ще се загуби и обърка.

Давам ти един tutorial, който на мен много ми помогна, когато бях начинаещ  https://tutsplus.com/course/30-days-to-learn-html-and-css/ . Пише, че е за 30 дена, но реално се гледа за 2 дена.

Успех!


от Diagara (277 точки)


1
Аз бих ти препоръчал след като се запознаеш основно със CSS-a, да изгледаш лекцията на Дончо за LESS. Можеш да я намериш в youtube. :)

от miroslav.tsakov (1476 точки)


0
Или лекцията на Жеков за Sass :)

от aleks.todorov (412 точки)


1

Аз бих ти препоръчал да гледаш (и да учиш) HTML 5 и CSS3. Защото всичко друго е морално остаряло т.е. депрекейтед е. Преди години започнах от уроците на Иван Ванков - Гатака.

Също така ти препоръчвам да си инсталираш истинско IDE - развойна среда. Може да е безплатния NEtBeans.

Освен това информацията наистина е много. Аз съм забелязал, че материал с учебен теоритичен обем от 30 - 50 часа  се усвоява от съзнанието за 4 месеца. Намери си и приятели, които непрекъснато да ти проверяват кода. Научиш ли се да пишеш лош код ще ти бъде после трудно да се промениш.


от Dobromir (777 точки)


1

Препоръчвам на всеки който се интересува от CSS да обърне внимание на "CSS Cross-Country" курса на Code School. Всичко важно за CSS там е обяснено накратко и достъпно, освен това наученото може веднага да се пробва в упражненията към всяка тема.

Видеата все още може да се свалят от тази тема във форума. А и промоционалният код май продължава да е валиден.


от valiyo (492 точки)


1

Здравей,

тук има доста полезни неща за css обяснени много добре - http://learnlayout.com/. Засегнати са display, box модела, позиционирането и др. важни неща.

 

Надявам се да ти е от полза !


от agentzero (0 точки)