Source control systems


0

Ще бъда много доволен, ако някой може да ми  обясни кратко и ясно относно предимствата и недодастъците на SCS (Sourse control systems) и то най-вече в аспект на сигурност. Четох някой неща в интернет, но вместо да ми стане по-ясно се обърках още повече.Благодаря предварително.
Отговори0

Не съм сигурен точно какъв ти е въпроса: какъв е смисълът от SCS като цяло, или сравнение между различните варианти (SVN, git, mercurial, ...) ?

Едит: ако е първото, имай предвид че като софтуерни инженери, това с което работим е текст - сорс, конфигурации, документация. Скъп и важен текст. Скъп текст който се променя с години, от много хора. Трябва да имаме начин да следим кой кога какво е направил и защо - това е и смисъла на SCS, не само в софтуера но и в доста други индустрии.

С това наум, разгледай коментарите в тази тема: http://stackoverflow.com/questions/1408450/why-should-i-use-version-control; много ясно и накратко са си обяснили хората.

от staafl (5770 точки)


1

Мисля, че това би трябвало да ти помогне. Обяснено е просто, ясно и е структрурирано така, че да бъде разбрано лесно и бързо.

Имаш тъкмо прединства и недостатъци.
Обяснено е с графики.
И ако имаш време, в коментарите също има разни полезни информации.


http://betterexplained.com/articles/a-visual-guide-to-version-control/


от jahmmin (766 точки)


0
betterexplained.com rocks!

от staafl (5770 точки)


0

Много силна лекция на Наков по темата: http://www.youtube.com/watch?v=w9SBnXXf8u0&list=PLF4lVL1sPDSkTfqbGXw_WcCA_pfBqFpwD


от miroslav.tsakov (1476 точки)


0

Предимства - много - можеш да върнеш старо състояние на проект, няма риск да изгубиш информация, може да следиш промените, можеш да си изтеглиш сорса от всеки компютър и да раобитш по него. Недостатъците - губиш няколко секунди да пушнеш към репозиторито. 

Съветвам всички, които са започнали пролетта да изгледат лекцията по SCS и да се научат да използват една колкото се може по-рано. В моят блог преди доста време написах статия за GitHub, където съм написал нещата, които трябва да се знаят за да започнете. Веднъж като успееш да се ориентираш в една другите са лесни за научаване. В момента предпочитам за общи проекти TFS, заради интеграцията във VS и GUI-то, но git е идеален за домашни и тн.


от georgi.ivanov (3261 точки)