Домашно CSS Overview - 1 зад. Въпроси § Отговори


10
Тук обсъждайте 1 задача от първата лекция за CSS - Overview.Отговори0
И по двата начина ли тябва да направим задачата (с таблица и с
)?

от emilkova (80 точки)


0
по който от 2та искаш

от paveld3 (17458 точки)


-9

Да вземете да качите и видеото ли ? 


от Georgi Markov (0 точки)


1
Зеленото кръгче картинка ли е?

от e_manev (25 точки)


0
Да! Пиши в гугал green circle icon, дай на малки изображения и си готов.

от Viktor_Ivanov (2505 точки)

0
или просто влезни в paint и си нарисувай 1 кръгче.

от peter (559 точки)1

Здравейте колеги,

Ако си мислите, че в един "definition list" или "dl" може да имате само един "dt" и един "dd" и след това пак да започва с "dt" значи това, което пиша е за вас ;).

И така, в първата задача за CSS-a може да ви се наложи да използвате няколко поредни "dd",  ако отхвърлите варианта да го правите с таблица. Запомнете, че може да използвате няколко поредни "dd". Давам ви следния пример:

<dl>
    <dt>happiness</dt>
        <dd>/'hæ p. nes/</dd>
        <dd>n.</dd>
        <dd>The state of being happy.</dd>
        <dd>Good fortune; success. Oh happiness! It worked!</dd>
    <dt>rejoice</dt>
        <dd>/ri jois'/</dd>
        <dd>v.intr. To be delighted oneself.</dd>
        <dd>v.tr. To cause one to be delighted.</dd>
</dl>

В браузъра това би изглеждало така:
http://pastehtml.com/view/bu3paaqep.html

За любознателните: източник

Поздрави,
Георги Янков


от georgi.s.yankov (6219 точки)


3

Една подсказка за зеленото кръгче - можете да ползвате <span>&bull;</span> и после намерете начин да го направите зелено и голямо :)


от paveld3 (17458 точки)


0
Да, със би било по- добре, защото ще е по-оптимизирано откъм трафик, отколкото с изображение. А за тези, които са решили да го правят с изображение - съветвам ви да е PNG, за да нямате бял правоъгълник на сивия фон около кръгчето (фона на таблицата както виждате трябва да е сив). За повече инфо гугълнете PNG transperency или PNG alpha channel.

от bakalov85 (604 точки)

0
И аз пробвах &bull, но си е играчка, а картинката ми е 14x14 5К и е къде, къде по-лесно :) Хубаво е, че винаги има поне 2 начина за постигане на резултата.
1
Аз имам следния въпрос. След като се вижда, че текста във всички клетки на таблицата (то само по Name и Last Action си личи) e в горния ляв ъгъл реших да го напиша в селектора table, защото това важи за цялата таблица:
table {text-alignmnet:left; vertical:align:top;}
И така се подравни в ляво, ама не се качи горе. Защо?
Нещата се оправиха, като преместих пропъртито vertical-align в селектора td и нещата станаха така:
table {text-align:left;}
td {vertical-align:top;}
Защо не става когато vertical-align е в декларационния списък на селектора table?

от bakalov85 (604 точки)


0
vertical:align:top ти е грешката - vertical-align: top трябва да е

от paveld3 (17458 точки)

0
Пардон, само тук във форума съм го объркал. В домашното съм си го писал правилно: vertical-align. Ето го CSS файла ми: http://pastebin.com/y9j3twNz Ето го и HTML: http://pastebin.com/SaGdkqs7

от bakalov85 (604 точки)0

 

на предпоследния ред, където пише "Link to public post" , това някакъв линк ли е или просто текст? 

Или в крайна сметка няма значение, стига да му е приложен стил? 

 


от alloces (280 точки)


0
Лично аз потърсих нещо общо между всички редове, като гледах и използваните цветове. Очевидно "Link to public post" трябва да е линк, но и там, където е имейлът също трябва да е линк. Обърни внимание, че споменатите два реда са в жълт цвят. По тази логика направих и "Parker Seidel" също линк, тъй като той е със същия цвят - жълт.
Дали е вярно? Незнам, но търсих някаква логика ;).

от georgi.s.yankov (6219 точки)

0
Точно защото и аз се опирам на същата логика спрямо цветовете, та за това и питах ;)

от alloces (280 точки)


0

Колеги нeщо зациклих. Значи опитвам се да реализирам задачата чрез таблица. Проблемът ми идва от там, че не мога да преместя name да стои срещу Parker Seidel и също така Last Action срещу Never been locked. Някой има ли представа как мога д аго направя или проблемът идва, че можеби грешно съм подхванал задачата.

За момента съм поставил бордер да видя кое къде отива.


от REPLAY (252 точки)


0
За name напиши valign="top". Пример Name:. А за Last Action го направих така : Last Action Never been locked Link to public post

от SNeykov (176 точки)

0
Е да де ама нали целта е да го накараме с CSS да се качи горе. Мисля, че вече не е удачно да използвам тези стилистични атрибути в основният html документ.

от REPLAY (252 точки)0

Ето докъде съм стигнал, та въпроса ми е следният, как да разбера на оригиналната снимка от сайта какъв шрифт има текста? Както се вижда моя шрифт е друг, по-точно дифолтен шрифт от браузъра.


от peter (559 точки)


0
колега, пишеш в body { font-family: sans-serif; } и нещата заспиват.

от Viktor_Ivanov (2505 точки)

0
Стана, но все пак ме интересува по какво се разбира какъв шрифт да ползвам? На лекцията нищо не казаха за шрифтовете освен, че съществува такова нещо.

от peter (559 точки)0
Колеги, аз имам един много странен проблем. Като си направих задачата всичко си беше хубавко и шаренко, но след няколко пъти оптимизиране веднъж натиснах няколко пъти F5 и взеха че ми изчезнаха цветовете на CSS стиловете. Шрифтовете, които съм задала, тяхната големина и цвета на фона си стоят, ама цвета който съм задавала на текста изчезна. Рестартирах и сега се появяват само когато решат. Пробвах и на друг компютър - там не се появяват въобще.... Аз ли правя нещо много грешно? Някой има ли някаква идея какво може да е то? Правила съм задачата с таблица, в кода всичко изглежда наред и преди работеше както си трябва.... Help :)

от kate_master (0 точки)


0
може да имаш някъде синтактична грешка в css файла. Например, някои кавички, скобки, точка е запетайка или нещо от сорта да е пропуснато или пък да не е на място.

от Viktor_Ivanov (2505 точки)

0
Ами търсих и нищо не открих. Работата е там че файла работеше и после поак същия фай вече нещеше да работи. Нищо непроменяно по него, ама нищичко не бях пипала и както работеше така спря.... Знам че обикновено е предклавиатурен проблем, просто това е малко странно....

от kate_master (0 точки)