Безплатен Ruby on Rails курс - 31 май 2013


13

За феновете на Ruby и Rails колеги и ентусиасти организират безплатен курс за начинаещи в betahaus на 31 май и 1 юни 2013: http://railsgirls.com/sofia.

По принцип е за момичета, но може жените да си носят приятел (т.е. ако не сте момиче, трябва да убедите някоя девойка да дойде с вас).

Интересна инициатива. Като гледам кои са лекторите, определено ще бъде сериозно! Стефан Кънев, Сава Чанков, Свилен Иванов, Бажидар Бацов и още много - все хора известни покрай initLab, OpenFest и други добри образователни инициативи.

Препоръчвам събитието на всички, които този живот имат сериозни намерения да се занимават с уеб програмиране. Познаването на само една платформа за уеб приложения винаги ограничава хората, а Rails е определено лидер в MVC архитектурите, бащата на Django, Simfony и ASP.NET MVC. Има смисъл да се запознаете с него, ако работите или искате да работите като web developer.

Наков
Отговори0
Само за момичета ? Защо само за момичета ?
Вече си имам "придружителка", но каква е целта на такова ограничение ?

от jahmmin (766 точки)


0
"Our aim is to give tools and a community for women to understand technology and to build their ideas. We do this by providing a great experience on building things and by making technology more approachable.
Learn sketching, prototyping, basic programming and get introduced to the world of technology. Rails Girls was born in Finland, but is nowadays a global, non-profit volunteer community."

от staafl (5770 точки)


1

Божидар Бацов е добър лектор и си заслужава да се види това събитие


от kaobg (212 точки)


0
Лекторите наистина си ги бива, и идеята е интересна, но аз не бих отишъл. "Прицелен е към абсолютно начинаещи дами, без никакъв опит в програмирането."... предполагам че нивото ще е доста базово, пък и като е за жени, нека е за жени. Нека начинаещите сред дамите се образоват.

от staafl (5770 точки)


1

Зададохме малко въпроси на един колега, който е в организаторския екип на събитието. Ето отгоорите:

 

 • Dimitar Dimitrov 1) Какво общо има събитието с политическите организации, които доколкото видях на сайта им си имат политическа партия. Не ми е работа да се бъркам, ама като препоръчвам събитието наколеги, искам да съм сигурен, че не ги забърквам в политически инициативи.

  Накратко, няма политическа асоциация. И аз имах опасения доколко това е някакъв популистки ход от страна на Атлантическия клуб. Затова, още в самото начало, преди да започнем каквото и да е, им поставих директно въпроса — защо сега и защо те. Отговорите, които получих, ми харесаха.

  Ако искате да знаете цялата история — тези събития тръгват от Финландия и в един момент стават много популярни по целия свят (можете да видите непълна карта тук: http://rails-girls-map.herokuapp.com/) Две жени са първите организаторки на събитието там. Едната от тях, Линда Лукас, е digital champion на Финландия. Digital champion е инициатива на ЕС (виж линк [1]). Цитат от там: "A Digital Champion is appointed by each Member State to help them promote the benefits of an inclusive digital society." Съответно, digital champion за България е Гергана Паси. Можете да видите списък с всички digital champions в линка [1]. Колега и приятел на Гергана Паси е словенският digital champion, който организира в Словения Rails Girls събития, които жънат луд успех. Очевидно, тези хора поддържат връзка и от там г-жа Паси е научила за инициативата и я е харесала.

  Защо аз се занимавам с това? Като един запален Ruby on Rails програмист (Stilgar Naib инициативата ми e известна от много време и също от толкова много време ми се иска да направим такова нещо у нас. Обсъждали сме го с приятели и колеги, като основният проблем винаги са били спонсорите. Хората от Атлантическия клуб имат много опит с това и в крайна сметка ще са ни от много голяма помощ. Всичко започна ето така:https://twitter.com/svenfuchs/status/316579261454643200

  Колебах се дали да пусна страницата на събитието преди или след изборите, но понеже местата са много ограничени, а датата наближава и ни чакат организационни задачи, реших да я пусна по-скоро. Игнорирайте всякакви политически асоциации 

  [1] https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/digital-champions
  rails-girls-map.herokuapp.com
  We've seeded the map but we need your help to keep it fresh. If you don't see your Rails Girls chapter, please submit it here.
 •  
  Dimitar Dimitrov 2) Колко места има за семинара? Ще могат ли да се включат всички навитаци?

  Местата зависят от броя потвърдили инструктори и са доста ограничени. Окончателната цифра ще стане ясна на 26-ти, като за момента ориентирът е около 40-50 участника. Ще одобряв
  аме кандидатурите на участниците. Има разяснения по какви критерии в секцията с "често задавани въпроси" на http://railsgirls.com/sofia

  3) Ще има публикувате ли видео записи за хората, които не могат да се включат на място?

  Най-вероятно няма да има излъчване на живо или видеозаписи на цялото събитие, тъй като в основата на събитието са уъркшоп сесиите, които ще се провеждат в групички от по няколко участника и един инструктор. Презентационните сесии са сведени до минимум, като ще се стремим към по-неформална и приветлива атмосфера. Целта е максимално индивидуализиран подход. За съжаление няма как да излъчваме 15 паралелни видеопотока, като същевременно точно заради индивидуализирания подход няма гаранция, че дадено видео ще е полезно на някого.

  Основна идея на събитието е да се присъства, да се участва и да се зарази човек с духа му — "get excited and make things".
 •  
  Dimitar Dimitrov 4) Защо събитието е за момичета? Малко необичайно ми се струва. Вярно е, че в програмирането жените са не повече от 20% и балансът трябва да се оправи, но това ли е начинът? Някой може да си помисли, че търсите женско внимание (не съм добър да говоря със заобиколки).

  Ще се радвам, ако успеем да намерим 10-15 дами за инструктори за евентуални следващи издания на събитието, за да отпадне това притеснение с "търсенето на женско внимание". За съжаление, това не е лесна работа.

  Повече за мотивацията на тази серия събития може да се прочете и на техния сайт —http://railsgirls.com. Това, което аз мога да кажа е, че това е добър начин дами да пробват нещо ново, което иначе биха се притеснили да направят, например защото им липсва подходяща среда, стимул, защото не се отнасят към тях достатъчно сериозно, защото да си единствена жена сред 20 коча не винаги е приятно и продуктивно и прочее.

  По тази тема може много да се дебатира, но събитието е факт и жъне успех. Предпочитаме да пробваме как ще е тук и тогава ще му мислим.
  railsgirls.com
  Our aim is to give tools and a community for women to understand technology and to build their ideas.
 •  
  Dimitar Dimitrov Приканвам Stilgar Naib да действа и да направи един семинар само за мъже, за някой истински език, където yield прави каквото трябва, например C# 

  Винаги е по-добре да се действа, отколкото само да се обсъжда 

 


от svetlin.nakov (31978 точки)


0
И нито една жена не е лектор на събитието? Невероятно!

от ellapt (6303 точки)


0

търся си другарче за Ruby on Rails  защото е само за момичета  а  аз искам да отида?

Кой си търси другарче?


от iliyanig (59 точки)


0
Аз мога да ти бъда другарче :)

от Mira.PG (0 точки)