[Предложение] Линковете във форума да се отварят в нов таб по подразбиране


10

Като потребител е много дразнащо, като искам да отворя външен ресурс той да се зарежда в същия прозорец, защото често губя от къде съм тръгнал и губя време докато се върна на страницата на форума, която ми трябва.

Всъщност проблема е в това, като отворя линк прочитем, каквото ме интересува и затварям таба, ЗАЕДНО със форума на академията! И трябва отново да влизам във форума и да търся темата. Ато искаш да отвориш, някой сайт какво правиш ? Отиваш цъкаш браузера и попълваш адреса и готово. Като искаш да отвориш нов сайт и си свършил работата по стария какво правиш ? Пишеш адреса в отворения прозорец и готово. Обаче, ако не си свършил работата по първия сайт затваряш ли го ? Не, отваряш нов таб.
 

Това е usability проблем, за това предлагам да се направи по подразбиране линковете да са с атрибут target = "_blank" за да се реши.

Един от най-дразнежите примери е отваряне на HTML Demo през http://htmlpreview.github.io/ , понеже не ти позволява да се върнеш назад без да сттрошиш бутонта за BackБлагодаря!
Отговори1

Тази тема е нищена поне 10 пъти във форума. Когато се постват линкове, може да се зададе да се отварят в нов таб - изборът е на потребителя.

По принцип се смята, че потребителят трябва да контролира къде да се отварят линковете. Можеш да използваш клавишни комбинации.

Firefox & Internet Explorer–

 • Ctrl+T – Open a new tab with a blank page loaded.
 • Alt+Enter – While in the Address Bar or Search Box this will open the requested site in a new tab.
 • Ctrl+Shift+Enter – When you’ve selected a link using the keyboard this shortcut will open the hyperlinked site in a new tab.
 • Ctrl+Enter – When you’ve selected a link using the keyboard this shortcut will open the hyperlinked site in a new tab in the background.
 • Ctrl+Shift+Click – When left-clicking on a link with the mouse hold down the Shift key to have the hyperlinked site open in a new tab.
 • Ctrl+Click – When left-clicking on a link with the mouse hold down the Ctrl+Shift keys to have the hyperlinked site open in a new tab in the background.

–Opera–

 • Ctrl+T – Open a new tab with Speed Dial loaded.
 • Shift+Enter – While in the Address Bar or Search Box this will open the requested site in a new tab.
 • Ctrl+Shift+Enter – While in the Address Bar or Search Box this will open the requested site in a new tab in the background.
 • Shift+Enter – When you’ve selected a link using the keyboard this shortcut will open the hyperlinked site in a new tab.
 • Ctrl+Shift+Enter – When you’ve selected a link using the keyboard this shortcut will open the hyperlinked site in a new tab in the background.
 • Shift+Click – When left-clicking on a link with the mouse hold down the Shift key to have the hyperlinked site open in a new tab.
 • Ctrl+Shift+Click – When left-clicking on a link with the mouse hold down the Ctrl+Shift keys to have the hyperlinked site open in a new tab in the background.

от arabella (2576 точки)


2
Можеш да ползваш средния бутон на мишката. Твоето предложение ще премахне опцията да се отвори в същия таб когато някой го иска, пък и поне за мен е неинтуитивно.

от staafl (5770 точки)


0
Не е въпроса да ползвам Ctrl+Click, да ме учите как да отварям линкове и какво комбинации да използвам.
Просто ще е по - лесно и удачно и приято това да се направи по подразбиране да е така, не потрибителя да се занимава всеки път да го прави ръчно!

от webmatrix (825 точки)


0
Why enforcing opening links in new windows is wrong - http://uxdesign.smashingmagazine.com/2008/07/01/should-links-open-in-new-windows/ това имам предвид

от arabella (2576 точки)

0
Практическо опровержентие на тази статия! Отворих я прочетох каквото ме интересува и затворих таба, ЗАЕДНО със форума на академията! И трябваше отново да влизам във форума и да търся темата.

от webmatrix (825 точки)1

Колеги, само да спомена, че във форума има опция линковете да се зададат от самия автор като отварящи се в нов прозорец. Колегата Куртев беше показал откъде се прави това в един свой пост. Ето от това меню се избира ето това:

В този смисъл до голяма степен дали линковете ще се отварят правилно зависи от самите нас - ползватели и автори във форума.

Съгласна съм, че това не е приятно, но не бих го окачествила като фатално, тъй като по презумпция аз лично за всеки линк давам десен бутон + отваряне на нов таб.


от rparusheva (365 точки)


0
Както казах, нямам нужда ба бъда учен как става. Въпроса е това да е опция по подразбиране... Както виждаш ти предприеваш излишни действия за да свършиш нещо кето би могло да е по-подразбиране така.

от webmatrix (825 точки)

0
:) Значи искаш да научиш другите как се прави в такъв случай ;). Хора различни, с различни навици и предпочитания - няма универсални решения. Мисълта ми е, че понякога единствено ние самите можем да си правим комфорта. Ако в случая толкова те дразни и е ясно, че няма да се промени, или поне няма такива изгледи, по-добре ще е за теб самия да се приспособиш. Кофти, но понякога нещата не стават както ни се иска.

от rparusheva (365 точки)0
Има много варианти:
1. Настройваш си браузъра да ти отваря линковете в нов таб.
2. Цъкаш със средния бутон (търкалцето) на мишката. Моята мишка е с 5 бутона и 2 търкалца.
3. Използваш "горещи" клавиши. Като отново имаш клавиатура с малко повече клавиши от "стандартната".
4. Маркираш линка и ползваш десния бутон + отвори линка в нов таб.
5. Ползваш браузър, който не ти позволява да си строшиш бутона <---
Казвам ти го всичко това, защото съм се убедил, че е почти невъзможно да промениш другите. По-лесно е да промениш самия себе си и да заобиколиш дранещите фактори.

от Dobromir (777 точки)


0
Както казах, нямам нужда ба бъда учен как става. Въпроса е това да е опция по подразбиране. Не искам да променям никого просто така трабва да бъде, така работят нормалните сайтове.

от webmatrix (825 точки)

0
Моля те скрий си линковете - има ученици, които следят форума, абсурдно е.

от miroslav.tsakov (1476 точки)


2

И аз бях питал за това и набързо ме нахраниха всички.

И на мен ми се вижда мега нормално и най-естественото нещо всички външни линкове да се отварят в нов таб, но явно не всички са на това мнение.

Даже бях предложил скрипт на JQuery, които прави всичко това автоматично.

 

<script type="text/javascript">
 jQuery(document).ready(function(){
// Създаваме кустом селектор :external selector
$.expr[':'].external = function(obj){
    return (obj.hostname != location.hostname);
};
 
 
$(document).ready(function(){
        // Използваме селектора за да добавим target="_blank"
        $('a:external').attr('target', '_blank');
});
});
 
</script>

от nzhul (3415 точки)


0
Един разбран човек :) и то с решение.

от webmatrix (825 точки)

0
Робе, И аз съм на твоя страна :)

от Assi.NET (3050 точки)6
Кво го храните човека, абсолютно е прав. Да сте видяли в Gmail или Facebook външен линк да се отваря в същия таб?
Ако го правите и на собствените си сайтове/блогове все едно просто си гоните посетителите...
Глупавото е, че на лекции всеки втори въпрос е за пърформанс, която при фронт енд-а е основно с цел User Satisfaction, а същевременно пренебрегвате проблем като този.

от todor_pr (1527 точки)


0
Досадна работа е това винаги да се отваря в настоящия прозорец. Идеята е за подразбиране да е в нов таб е добра. То идеята която предложих преди около 6 месеца да се промени 1 (една) директива (отнема от 1 до 7 секунди тази работа), за да работи спелчекъра в прозореца за писане на отговори хич не и обърнаха внимание, какво остава за това. Ще е добре да го редактират все пак това за линковете.

от ibalistix (0 точки)


0
А може просто да се направи по дефолт в нов таб и който иска да си ги прави да му се отварят в същия. Макар че едва ли много хора ги кефи така. За мен е адски дразнещо това отваряне в същия таб и не виждам смисъл да си изграждам навик, за да заобикалям нещо, което не трябва да е така.

от ncuxap (338 точки)