Какво се получава когато всички разбират от SEO?


5
Здравейте приятели,
Така винаги съм си мислел, когато се заговори за оптимизация на търсенето, какво става когато всички научат техниката за оптимизация до ниво мастър( така да се изразим хехе). Ако аз съм примерно в бранша на хотелиерството и наема човек,който да ми оптимизира сайта/страницата използвайки всички трикове и конкуренцията наеме човек, който да го направи - тогава в крайна сметка какво става, кой сайт ще излезе най-отпред. А ако говорим за 100 компания , а на първата страница на Гугъл се появяват 10 entres ?
P.S. Предполагам евентуално някъде в курса ще се спомене, но уви интереса ме гложди.
Хубав денОтговори-1
Всеки ще оптимизира за съответна дума или фраза, която реално е почти една и съща.В миналогодишния курс в една от лекциите се споменава че ако напишеш напримет "SEO оптимизация" и "оптимизация SEO", не е едно и също и резултатите се различават:)

от Stanimir Stoyanov (0 точки)


0
е да речем, че оптимизираме по един и същи начин, тоест и в двата случая SEO оптимизация. Както виждаш тука вариантите са ти два SEO оптимизация и оптимизация SEO. Ако имаш 100 човека, поне 50 ще оптимизират по всеки от вариантите. Което си е пак доста на базата на 10 entries в началната страница на гугъл:). Ясно ми е, че ще оптимизраш по други думи, но ако впрегнем статистиката и броя на сайтова и т.н. пак се получава едно насищане според мен

от ggeorgievbg (40 точки)

0
Гугъл наистина "вижда" мястото на думите, а в два различни сайта контента винаги е различен. (освен, ако единия сайт не е преписал, но тогава го наказват.) Комбинациите и пермутациите (от думи) са толкова много, че реално няма как двама SEO специалиста да постигнат еднакви резултати. Всеки си гледа неговия бранд.

от Dobromir (777 точки)


7

http://www.google.com/insidesearch/howsearchworks/thestory/ - мисля, че отчасти това е отговорът, за да бъда по-ясен - PageRank


от miroslav.tsakov (1476 точки)


0
"8. Изразявайте благодарност към тема или отговор само чрез стрелката нагоре или бутона best answer. Всеки отговор от типа "Благодаря ти", "Мерси, имаш +1 от мен", "Полезно, давам ти +1" ще бъде изтрит" - от правилата на форума
Относно отговора ми: Браво на нашия форум, от тук го знам...

от miroslav.tsakov (1476 точки)


1
Аз силно се надявам, че до няколко години алгоритмите на google и другите търсачки, че ще станат достатъчно добри, че да обезмислят целия процес по оптимизация, трикчета, хакове и т.н.
Някъде бях, чел че бъдещето е на органичното и вирусното SEO и силно се надявам да бъде така.

от nzhul (3415 точки)


0
Като цяло и аз бях чел в една статия свързана с професии, които ще умрат в близкото бъдеще и една от тях беше именно SEO специалист. Което по пътя на логиката се предполага, че като цяло оптимизацията ще еволюира в нещо друго. (дали ще е нещо друго или ще изчезне е отделен въпрос).

от ggeorgievbg (40 точки)

0
Те за SEO говорят, че ще умре от неговата поява и пак си остава on top :)
Оптимизацията не е просто 2-3 похвата и готово. Методите за оптимизация зависят от нисшата и текущото ниво на конкуренцията, текущите позиции на сайта и т.н. Това което работи за магазин за дрехи, няма да работи на личния ти блог за програмиране. Така че да си говорим "Seo is dead" е просто несериозно. Задачата на developer-а е да направи сайта, на маркетинг експерта да ти изгради бранд-а, а seo-то да ти докара органичен трафик. За всеки трябва да има хляб ;)

от des1slav (60 точки)0
Ако всички научат техниките за оптимизация до ниво мастър, то съдържанието в интернет ще бъде доста по-качествено и user friendly, защото google определено бута в тази посока.0
До ниво "Мастър" човек трябва да се занимава 5+ години и то само с това. Защото Гугъл има 200 критерия по които оценява сайтовете. А като объркаш нещо и особено, ако влезеш в "черния" му списък лесно не се излиза.
Истинските специалисти не говорят за първо място, а за първа страница. Отпимизират по ключови фрази и още много други трикове. Така, че който си иска да има качествено SEO трябва не само да си наеме такъв специалист, а да го наеме в дългосрочен план.
Курсовете ти дават само да усетиш тръпката и да прецениш дали ще станеш такъв специалист. Или ако си както като мен - девелопър - да можеш лесно да се сработваш със SEO колега.
И да не забравя! Истинските резултати от качественото SEO (поначало) се забелязват едва след 5-6 месеца работа на качествен SEO специалист. Има и "черни" практики, които променят резултата за месец-два, но обикновено след това Гугъл наказва сайта поне за 12 месеца. Е, говоря малко на изуст, но тези неща трябва да се имат предвид, когато се търси SEO специалист.

от Dobromir (777 точки)


1
Гугъл придава най-голямо значение на качеството на самото съдържание, което обикновенно оценява по количеството и качеството на линковете, които сочат към него (въпреки, че има множество други критерии).
В твоя приемер дори и всички 100 страници да са оптимизирани за еднакви думи то потребителите ще оценят самото съдържание по различен начин. По-качественото съдържание ще получи повече линкове, а по-некачественото по-малко.
SEO има все по-малко значение за класирането в резултатите на гугъл. Това, което SEO може да направи е да организира правилно информацията, така че търсачките да я индексират правилно, но оттам нататък потребителите ще определят на кое място ще се показва страницата.

от hedonistbot (15 точки)


1
Тогава гугъл ще пуснат по-голям ъпдейт и по някакъв ше стъжнят начин живота на 90% от "мастърите". Все пак трябва да е интересно :D

от dany90 (1340 точки)


0
Все пак индустрията трябва да си пази цената :) Ако всички са мастъри ще се обезцени труда им.

от saykor (8845 точки)


0
И аз съм си го мислел това. Най-вероятно тогава ще се подреждат по фактори които не зависят дори и от мастерите. Примерно колко ти е стар домейна. По-старите имат по-голяма тежест. Верятността всички линкове към теб и конкурентите ти да са от едни и същи сайтове е малка и от там идва старост, оптимизация и като цяло техния ПР, който с различна сила ще предава.
Това беше първото което ми хрумна. Сигурно има и други неща.

от saykor (8845 точки)


0

Този курс дава само базисни знания. Тоест, тук лекторите ще кажат например:

"Трябва да се направи линк билдинг, offpage seo, onpage seo" и ще ти обяснят какво е това. НО - тук идва едно "НО": Никой няма да ти даде готова схема, по която да оптимизираш сайтове. То не знам дали е възможно да се направи изобщо такава. Причината е, че план за оптимизация се прави, след като се направи анализ на сайт.

Тоест, искам да кажа, че дори и 100 човека да се борят за 1 ключова дума, всеки от оптимизаторите ще има собствен стил, който използва и само най-добрите техники, ще помогнат. Всички SEO Оптимизатори, когато тръгнат да оптимизират сайт, знаят, че: трябва да прегледат сайта за грешки и да направят вътрешното линкване (според-зависи), че трябва да направят линк билдинг, да пускат публикации, да публикуват уникално съдържание и т.н. Но как ще го направи всеки... това вече е отделен въпрос! Именно там се получава разликата и това е фактора, който определя кои 10 или по-малко сайтове от предполагаемите 100, ще се класират на първа страница. wink


от double_u (15 точки)


1
Пич, това не е технология за отглеждане на краставици, че да я научиш и готово. SEO е една от най-динамичните онлайн индустрии :) Занимавам се с оптимизация за търсачки от 7 години и пак не мога да кажа, че знам всичко. Просто защото никой не знае всичко. Това е интересното :) За да кажеш, че си "специалист" в една област е нужно да следиш новостите без пропуски, да експериментираш и ти да откриваш нови неща, които работят и т.н.
Относно старостта на домейните, това отдавна не е толкова важен фактор при SEO :)

от des1slav (60 точки)