Може ли някой да ми препоръча наистина добра книgа за PHP и MySQL?


0

Напълно начинаещ съм в PHP програмирането и искам да започна да чета някой наистина добър и качествен учебник на тази тема колкото се може по скоро.
Ако знаете такива ще съм мн благодарен да споделите. Мерси предварително.
Отговори5
Виждам, че колегата ти е написал, че книгата на Софт Прес е стара :) принципно е прав, но пък ако си начинаещ според мен книгата е доста полезна. Казваш, че си привърженик на хартията, но за съжаление все повече ще ти се налага да четеш онлайн. И все пак ако решиш да я четеш и държиш на хартията с удоволствие ще ти я подаря :) Само пиши кога си на лекции или ако не си в Академията, как да ти я дам. Единственоо нямам идея къде е CDто, но и без него става

от stamopetkov (1429 точки)


2

http://it-ebooks.info/book/409/

Тук има нещо интересно. Според мен :)

 


от CaptCortez (1242 точки)


2
Тази е уважавана от много хора и мисля че е много добра лично аз я ползвам.
http://soft-press.com/srchead.html?com=viewall&viewbook=225

от rutera (28 точки)


1

Книгата на SoftPress, която е препоръчал rutera е доста добра за начинаещи. От нея започнах с PHP преди 8-9 години. Но вече е морално остаряла. Препоръчвам ти онлайн ресурси.

http://www.killerphp.com

Имай предвид, че за последните 2 години PHP се промени доста, затова не се захващай със стари книги.


от EmilStoyanov (255 точки)


0
мерси мн, а в такъв случай ако можеш да ми препоръчаш нещо по ново което да мога да закупя (привърженик съм на хартията :Д)


0
Не мога да ти препоръчам нищо печатно, защото нямам представа какво има на пазара и не ми е било необходимо. Гледай да е за PHP 5.3 или в идеалния вариант 5.4.
btw ето още един хубав онлайн ресурс http://devzone.zend.com/6/php-101-php-for-the-absolute-beginner/

от EmilStoyanov (255 точки)


5

Препоръчвам ти уроците на Иван Ванков.
Обяснява много добре и показва практични неща:

http://nau4i.me/jupgrade/index.php/php2


от nzhul (3415 точки)


0
Подкрепям колегата. Много добри уроци започващи от 0та и стигащи до ООП.

от ibalistix (0 точки)

0
И аз напълно подкрепям колегата.

от werew (576 точки)


1
http://swarm.cs.pub.ro/~mzamfirescu/cdl_2013/books/OReilly.Learning.PHP.MySQL.and.JavaScript.Jul.2009.pdf
Пробвай тази, аз скоро я започнах много добре е написана.1

Аз бих ти препоръчал "php 5 професионално програмиране". Книгата е написана от Анди Гутманс (той е един от създателите на PHP) и още двама от най-изтъкнатите разработчици.

Основната разлика между PHP 4 и PHP 5 е в обектно-ориентираното програмиране. Докато навлезеш в ООП обаче ще ти трябват поне 6 месеца. Трябва да си наясно, че между отделните версии почти няма обратна съвместимост. Затова в крайна сметка само с една макар и дебела книга няма да се разминеш.

Ще ти трябва и някакво IDE: NetBeans или Еклипс. Потърси си снипети и emmet.io защото ще ти помогнат много за пърформърса.


от Dobromir (777 точки)


0

На Lynda.com уроците за пхп на Кевин Скугланд, мисля че се казваше са най-добрите въобще, които съм гледал (много добре обяснява). За съжаление не са на БГ и не са безплатни:

http://www.lynda.com/Kevin-Skoglund/104-1.html

От книги ПХП5 професионално програмиране е добра, но не е за начинаещи!
0
Аз също бих ти препоръчала с две ръце книгата на Анди Гутманс, както и колегата Добромир. Само че ако си абсолютно начинаещ, може да ти се стори малко трудна за разбиране или поне в началото. Но е добър наръчник. Всеки път като я отворя намирам нещо полезно. Успех!0

Здравей аз също съм начинаещ и преди време бях попаднал на едно кратко въведение  в основите на PHP   , което изяснява основните принципи и положения в езика, но мисля, че е малко остаряло. Все пак, за въведение, може да свърши работа...


от mmaknev (50 точки)