Изрично записване за team work проектите - дайте мнение


51

Колеги, как гледате на идеята за следващия team work да пробваме да направим изрично записване? Който иска да участва и смята, че ще може да отдели време и ще е сериозен, нека се запише.

От академията пращаме покана на всички от курса (онлайн + офлайн). От тях се записват толкова участници, колкото имат желание (примерно 20-30% от всички записани за курса). От тях вече правим отбори на базата на резултатите им до момента, за да балансираме силите и всичко останало си е както до момента.
 
Така можем да пускаме и доброволен team work, примерно когато превеждаме C# книгата или примерно когато правим ИТ тест за училищната академия или за други проекти. Това ще позволи да пуснем team work и за C# - част 1 - за пролетната академия.
 
Какво печелим?
  • По-сериозни отбори - който не иска да участва, ще го заяви изрично и няма да има толкова много липсващи съотборници. Случвало се е в даден отбор от 5 човека да участва само 1. Това прави груповата работа индивидуална. По-добре по-малко отбори, но сериозни.
  • Възможност онлайн хората да участват също в team work наравно с другите от курса. Сега те са леко ощетени, защото не ги включваме в team work и така губят точки.
  • Доброволни проекти - ще можем да пускаме покани за доброволно участие в проекти за доброто на академията и обществото.
Процесът: Стъпка по стъпка
  1. От академията пращаме покана за team work като съобщение в системата.
  2. Получилите поканата избират дали да участват (да или не). Ако не участват, губят точките от team work за съответния курс. Те си решават. Както ако не пишат домашни, пак губят точки.
  3. След изтичане на срока за реакция се разпределят отборите. Това ще става както до сега - на случаен принцип с балансиране на силите на базата на оценките от предходните изпити. Целта е да няма отбори само със силни или само със слаби участници.
  4. Накрая се прави публична защита и се поставят оценки на всеки отбор. Те се разпределят по равно на всеки участник. (както беше до сега). Защитите за сега ще се базират на безпристрастно жури (трейнърите и евентуално топ студенти). За в бъдеще може да измислим и нещо по-умно, но засега ще е така.
  5. След оценяването се дават 100 точки на всеки участник да ги разпредели справедливо между съотборниците така, както той смята, че е бил техният принос към проекта. Така ако дадеш на някой 60 точки, на останалите трябва да разпределиш останалите 40 точки и няма да може да дадеш максимума на всички. Ще бъде по-честно в крайна сметка. Това е заместител на старата система "оцени съотборник".
Дайте мнение. Харесвате ли ви предложената подобрена система за team work проектите? Какво още можем да подобрим?
 
Наков

 
Отговори1
Не виждам негативи в идеята за заявяване на участие, но за разпределянето на точки не съм сигурен каква е идеята.
Може би по-детайлен разбор на оценката ще е полезен (както и за оценяване на коментарите към домашните, *hint-hint*), но според мен в много случаи няма да можем да дадем реалистична оценка за това кой колко точно е допринесъл, по-скоро отделни впечатления като надеждност, комуникативност, мотивация, умения и т.н. Освен това подобен тип оценка ще ни сложи в ролята на конкуренти.
Впрочем, feedback-а в свободен текст определено не трябва да се маха.
-- intelligence shared is intelligence squared

от staafl (5770 точки)


0
Напротив и в двата отборни проекта, мога да дам точни оценки, кой от съотборниците, колко е участвал. Много по честно е.

от krasi.nikolov (1412 точки)

0
това че ти смяташ че можеш да дадеш точна оценка, не значи че наистина ще е справедлива :-) лично аз нямам чак такова пълно доверие в преценката си, особено за такова фино разпределение.

от staafl (5770 точки)4
Звучи ми много добре.
Само едно допълнение, който се е записал но не участва и получи 0-ли от съотборниците си, не само да не вземе точки а и да получи наказание. Да кажем -5 точки. Така няма да има хора, които ще се записват и няма да работят.

от krasi.nikolov (1412 точки)


0
Дано да не работя никога с теб. Чувал ли си приказката - живота е това което се случва докато си правим планове? Не можеш ли да бъдеш разбран и да се поставиш на мястото на другия? Веднага с наказания. Ако човек си е мислел едно и се е записал но живота се е променил и вече няма време и възможност, защо трябва да бъде наказан? Защото не е бил врачка да знае какво му предстои да се случи? Никога ли не ти се е налагало да излезеш по време на работния ден? Или на твой колега? Нали за това сте екип. Един като го няма другите да свършат нещата и дори в някои случай да го покрият.

от saykor (8845 точки)

0
Нека оставим настрана личните нападки, които ще се направя, че не съм видял. Има уважителни причини, всичко се случва в този живот, но нека да има и носене на отговорност. Какво ще кажеш, ако колегата каже, че ще свърши нещо и въобще не го направи. Има и още по лошо, дори не казва, че няма възможност да свърши работата. Ами тогава някой работи цяла нощ за да свърши неговата работа. В такава ситуация, предпочитам да разбирам съвестните хора а не тези които връзват тенекия на колегите си.

от krasi.nikolov (1412 точки)1
На мен определено ми харесва, всички обсъдени дотук с колегите въпроси са решени и екипната работа е разширена като понятие, с включване на доброволен team work.
Не се досещам за друго подобрение. Предложението на Краси Николов като че ли има резон, защото е много важно дали може да се разчита на даден участник - затова го подкрепям.
Благодаря за бързия и добре обмислен отговор!

от ellapt (6303 точки)


1
Определено идеята е добра. До сега много лошо впечатление правеха колегите които по никакъв начин не откликваха на съобщенията пратени до тях и по този начин поставяха колегите си в неравностойно положение. Но честно да си кажа още по неприятно е когато някой поеме ангажимент и в последния момент се оказва, че нищо не е свършил, защото бяхме свидетели и на това при последните защити. От една страна това са нещата от живота, но е доста обидно. Затова смятам, че идеята проектите да са по желание е добра. Бих искал да подкрепя и колегата за наказание на тези които се запишат и след това не се включат
Понеже споменаваш книгата C#, бих предложил следното - аз лично я ползвам във вариант за KIndle и знам, че не е идеална. Може би си струва, ако не за българската, то поне за английската версия да се опитаме да я форматираме нормално

от stamopetkov (1429 точки)


1
Абсолютно подкрепям такава идея за доброволен тиим уърк. В крайна сметка, който прецени, че има възможност, време и желание - да се записва и да гони бонус точките. За тези които не искат, нямат време или желание - не виждам смисъл принудително да бъдат "измъчвани" и едва ли не "насила" карани да се записват и после само да отбиват номера.
Има и нещо друго - за мен смисълът на тези тиим уъркове е младите студенти, особено тези които не са работили досега, именно чрез тези групови задачи да осъзнаят същността и значението на това чудо "team work", което със сигурност ще им бъде от голяма полза завбъдеще, когато започнат наистина да работят (било то като програмисти или нещо друго, в което също ще им се налага да се сработват с други хора). За студентите в Академията, които вече са работещи от доста време във фирми, в които всекидневно им се налага да работят отборно и са наясно в пълна степен съ значението на team work-а - подобни обучителни групови занимания в Агадемията са им кажи-речи загуба на време и ресурс...Така че евала за идеята за доброволно записване :)

от Matrix (2857 точки)


1
Здравейте!
Идеята е много добра. Аз имам два въпроса:
Това означава ли, че отборите ще бъдат смесени, т.е. от онлайн и офлайн курсисти?
Отношението към онлайн курсистите няма ли да се отрази, като цяло на атмосферата в отбора, т.е. изкуствено да се създава напрежение? Има онлайн курсисти, които няма да имат възможност да се явят на срещи на отбора или на защита и при коректно оценяване това би следвало да се отрази на оценката.

Поздрави,
Диди0
Диди, все ми се иска да вярвам, че отношението ни към онлайн курсистите, не е по-различно от колкото към останалите. Все пак не всеки може да дойде в София за една година, докато трае академията. Напротив, мисля, че общите проекти с тях, ще покажат на тези от нас, които се отнасят не до там коректно, че те всъщност с нищо не са по-лоши. Що се отнася до това, че не могат да дойдат - аз макар, че съм присъствено, така се получи, че около първите две защити бях в командировки в чужбина и макар, че работих от разтояние, смятам, че допринесох достатъчно за проектите, т.е. това, че лично не си там, не значи, че не си полезен. Освен това не смятам, че присъствието на защитата, трябва да влия на оценката. Много от нас работят и нямат възможност да присъстват. Затова сме екип, за да се покриваме един друг когато се налага.

от stamopetkov (1429 точки)

0
Не ме разбирай погрешно. Моето отношение не е по-различно в зависимост от това даден курсист онлайн ли е или не. Аз съм била онлайн курсист и знам какво е отношението. Точно по тази причина задавам този въпрос. Трудно е някой, който е бил само присъствено да направи разликата, но определено я има. Понякога и отношението към по-слабите курсисти в отбора е различно. Жалко, но факт.
3

Всичко е страхотно, но системата със стоте точки нещо не ми харесва. 

Какво правим, ако аз вечерта седна и направя по-голямата част от проекта? Взимам точките и няма никакъв тиймуърк. Този начин на оценяване ще доведе до борба за точки, а правенето на софтуер е и социална дейност, може да има междуекипни състезания, но вътре в екипа не би било добре.

Когато напишем коментар можем да оценим качествата на съотборника много по-обширно, защото способностите на дивелъпъра не се измерват със скалата до 100. Точно свободата за оценка ми харесва при коментара. Да слагаме всичко в SI система е пренебрегване на качества.


от georgi.ivanov (3261 точки)


0
Е точките се дават за участие, не се мери дължината на кода. По важното е да видиш, че човека работи и прави всичко което е по възможностите му. Сега ако няма умения, може да прави по простите неща или нещата, които му се отдават. При условие, че са ни разпределили равнонерно, за всеки ще има работа.

от krasi.nikolov (1412 точки)

0
Не съм съвсем съгласен, че точките са проблем, защото може да ги вземеш всичките. Трябва другите да ти ги дадът, т.е. ако ти на своя глава го направиш, просто няма да ти ги дадът, а ако това е решение на екипа, то не виждам нищо лошо да получиш всичките 100 точки.
От друга страна, коментара е много хубаво нещо и аз не смятам, че той трябва да се премахва. Смятам, че тези коментари биха били полезни за HR-ите например, когато искат да преценят някой от нас, но обработката им за да може да бъдат включени в оценяването е много тежка и не виждам кой би могъл да я прави.
Затова смятам, че въвеждането на точки е правилно и ще помогне на трейнърите да добавят по адекватно тимуорка към оценяването, но в същото време трябва да останат и коментарите, които ни дават възможност да обосновем поставената оценка

от stamopetkov (1429 точки)2
Нещо МНОГО ВАЖНО за разпределнето на точките - нека то да включва и самият оценител - иначе се получава много изкривена картина на релаността. Тоест тия 100 точки да са общо за целият отбор (а не за съотборниците без текущо оценяващият). Щото аз ако вярвам че съм направил много или малко от проекта, пак да разпределям 100 само на тях - не излиза сметката. Така също ще хванете частта със самооценка (после проверявате другите дали също са ни оценили по подобен начин както ние сами себе си). Отборите да бъдат по 5 човека - това е оптималната бройка.

от loloto (1073 точки)


1
Telerik Academy <3 Не намирам недостатъци на първо четене, но съм вече и прекалено изморен... Това с пропорционалното оценяване е начинът да свикват(индивидуалистите) отборно да дават от себе си в името на справедливостта. Чудя се дали няма да е по-конкретно, -обективно, -точно, ако си разпределят точки в няколко категории - свършена работа, креативност, изпълнителност, перфекционизъм и т.н. Мисля, че ще се получават оценки, които ще са полезни за всички, хем да се знае кой в какво е добър, хем всеки да си знае в какво да се подобрява. При всички положения, евала. Готино е и че ни питате, освен идеята да помогнем с нещо и се чувстваме по-различно, а не като във ВиеИзбрахтеАдаСами, където ако не станеш асистент ти говорят като на хлебарка.

от miroslav.tsakov (1476 точки)


0
Да, със сигурност ще се оценява по критерии: 1) team work и помагане на другите 2) свършена работа 3) ...

от svetlin.nakov (31978 точки)


0
Идеята е страхотна. Само един въпрос имам. В Телеик хората от един екип с точки ли се оценяват помежду си или с мнение? Направи го както е там. Освен ако не искате да тествате системата за точки ако работи тук да я приложите и при тях :)
Аз сега разбрах че team work-a давал бонус точки. До сега си мислех простичко: който иска един ден да се бори за работа в Телеик трябва да участва в team work проектите. Който не иска няма нужда. Смятам, че тази мотивация е достатъчна. Пак то и бонус точки давало.

от saykor (8845 точки)


0
От курса по КПК въведоха отборната работа като част от оценката - 10% :)

от westi3m (5621 точки)

0
В Телерик team leader-ър оценява хората от отбора по неформален начин: по-скоро текст, отколкото точки.

от svetlin.nakov (31978 точки)