Често срещани грешки при администраторите


5
Напоследък се нагледах на доста администратори (не българи) с доста големи претенции, но правеха основни грешки (и то админи не на 20-25 години, а серизони администратори на 40+ години и получаващи заплати от порядъка на 4000-6000 евро всеки месец). Та ето какво забелязах (линукс админи, windows няма освен мен и нямам наблюдения директно около мен):
- използват слаби пароли за root - нямам идея на какво разчитат ама да си слагат пароли с имена на котки и децата си, все пароли от речник, си е кофти. Явно разчитат други администратори да ограничат достъпа до техните машини и така никой да не ги "опука"
- почти 100% от времето в администрирането на машините им се прекарва под root, не лимитират сесиите за idle time и често заварвам отворен ssh с логнат root и оставен без никакъв надзор компютър.
- не правят архиви на критично важни файлове (основно конфиграционни) както и не протектират критични конфиденциални фирмени файлове.
- твърде често използват контролиране на потребителите не с нови такива, а по групи с пароли известни на много хора и така отварящи доста солидни пролуки за достъп до критични файлове
- не четата и не систематизират логовете на различните услуги и особено на тези критично важни за организацията
- често не използват криптиране на връзката за пренасяне на пароли или друга важна информация
Ами такива са ми наблюденията, има и много други, но тези са ми направили силно впечатление. Кажете и вие впечатления (като ги систематизиране, защото съм заблеязал, че в БГ от linux администратора се очаква да е перфектен в поддръжката на windows (иззема функциите на Windows Admin), да е спец по мрежи (иззема функциите на Network Admin), да е идеален спец в дейтабейс работите (иззема функциите на DB Admin - просто трябва да се знае, че не се очаква от win admina да е спец в linux, както и от oracle DB admin-a да разбира от windows администрация)Отговори2
В БГ обикновенно се очаква един човек да върши работата на 15 и за това така се получава. То и на Web developera не му е работа да се занимава с дизайна ама ето виж, че и в академията държат всички да знаят css. Нито пък на web дизайнера му е работа да знае побитови операции.

Преди време някаква кабеларка беше пуснала обява че търси web програмист но да има и кола, че да помага от време на време да им носи техниката като трябва да прокарват някаде кабели.

от saykor (8845 точки)