Как точно ще се инсталира операционната система?


1

Как точно ще се инсталира операционната система?  

 

Въпроса ми е в това, дали трябва да се отдели партишън за курса, в който спокойно да може да се инсталира ОС или ще се работи по друг начин, за да знам, дали да ползвам някои от домашните лаптопи или да търся някой служебен? 

 

Поздрави. 


в Операционни системи от Николай Матев (0 точки)


Отговори2
Подкрепям въпроса на колегата.Като лаик в Linux и доста амбициран в тази посока и аз искам да попитам за подробности.Възможно ли е пълноценно обучение от Live Cd, flash, или виртуална машина.Или по-добре е на отделен partition.Мисля, че Мариян малко-по от рано е добре да доизясни тези неща.Иначе големи благодарности, че безплатно са готови да споделят подобни знания!!

от svenforit (0 точки)


1
Направи си нов партишин и слагай смело някоя дистрибуция, най-малкото което е след края на този курс, няма да ти се иска да видиш Windows :)

от petko9001 (294 точки)


0
Дали няма да му се иска да види Windows ? Бих се съгласил, ако вече 14 години не гледам борбата на Windows и Linux (MAC/BSD) и не напразно дела на Windows е над 85% и едва 10% за Линукс. Макар хубава ОС ако знаеш как да я управляваш, Линукс е крайно не подходяща за бизнес среда (ако вече съществува такава, ако я правиш от 0-та може и да погодиш хардуера що годе). Но ако си решил да правиш нещо от 0та може да го подкараш с Linux... и да се надяваш чисто новия ти Konica Minolta за 5500лв да има драйвери за Linux, а не да чакаш 1000+ дни да изкарат пълноценни такива, защото разбираш ли няма драйвери или има такива но работещи с крайно ограничена функционалност.

от ibalistix (0 точки)

0
За тази част на курса, на човека няма да му трябва Konica Minolta със сигурност :)

от petko9001 (294 точки)1
Колеги :)
Ето как си ги представям нещата аз :)
Първата лекция е свързана основно със filesystems & partitioning. Това нямам желание да го 'практикувам' с голямото количество хора които ще присъстват. За това там ще бъде теоретично :)
Ще ви покажа кое как се прави, с какви команди. Ще счупя 2-3 виртуалки и ще инсталирам една машина пред вас.
От следващата лекция, всеки от вас ще трябва да си направи един account на една машина, която още не сме избрали и направили. На тази машина всеки един от вас ще може да изпоробва разни команди. Не пазете лична информация на тази машина, не мога да гарантирам за това дали тя ще бъде на мястото си на следващият ден или лекция.
Всеки от вас ще трябва да има някакъв SSH client. За Win ви предлагам PuTTY а за Linux/Unix/Mac... терминалът който ви е най-удобен :)
когато стигнем до мрежите, най-вероятно setup-ът ще бъде променен и тогава ще сте на групи по виртуални машини.

от hackman (3744 точки)


0
Линукс с графична среда ли да инсталирам или?

от DragomirD (88 точки)

0
ако смяташ да го използваш за desktop, то ДА

от hackman (3744 точки)0
С windows 7(64) съм.И с Virtual Box i s VMware ми дава, че иска 86-64 архитектура.За мен казва, че съм I 686.Дръпнал съм тези ISO-s :
http://centos.telecoms.bg/6.4/isos/x86_64/
Къде бъркам.Да не би да иска I 386?

от svenforit (0 точки)


0
Трябва да влезеш в BIOS и там някъде трябва да имаш за виртуализация една опция. Пускаш я и си готов. http://www.sysprobs.com/disable-enable-virtualization-technology-bios Тва ти е линк където е обяснено. Отдолу това за потвърждаването не ти трябва.

от speedmaister (237 точки)

0
това е супер дето ми го прати.Само дето нямам такава опция в BIOS-a.Иначе тулчето ми дава, че не е включена виртуализацията.Дали ми е орязан BIOS-a?

от svenforit (0 точки)