Как мога да работя с комплексни числа в EXCEL ?


1

Имам нужда да направя графика на един преходен процес в линейна електрическа схема. Проблема е ,че има момент в който корените на уравненията ми стават комплексни числа. Отговора на EXCEL е #NUM. Ако някой знае как да използвам комплексни числа , моля за помощ. Благодаря.

 

п.п. За първи път правя тема тук. Ако съм нарушил някои правила, моля да бъда извинен


в Други от agot (0 точки)


Отговори0
Не знам какво представляват уравненията ти, но не можеш ли да ги разбиеш на две части, едната от които връща реалната част, а другата - имагинерната?
-- intelligence shared is intelligence squared

от staafl (5770 точки)


2

Има COMPLEX(real_num,i_num,suffix) във Ексел, работи за една клетка да визуализираш комплексно число, но неможеш да я събереш клетката с друга клетка с реално или комплексно число, неможе и POWER() да се ползва.

Имам чувството че ръчно трябва да си ги обраборваш.

---------------------------------
блог
2
Ако ти е казано задължително да ползваш Excel, пробвай това представяне дали ще ти помогне: http://office.microsoft.com/en-001/excel-help/complex-HP005209019.aspx Ако пък ти трябва само графиката ползвай: http://www.wolframalpha.com/ Когато искаш да напишеш система просто отделяш уравненият със запетайка. В университета такива графики на преходни процеси ги правихме с PSpice, но тя си има някои тънкости.

от Nikolay_Radkov (2911 точки)


0
проблемът ми е ,че с PSpice правя симулацията а на Excel описвам подробно теоретично процесите с формули и от там снемам нови данни , които сравнявам в тези от PSpice. Благодаря все пак. Вие сте невероятни . Изумен съм от бързите отговори. Този форум е чук !!

от agot (0 точки)


1
Комплексни числа като корени на уравненията могат да се получат, ако физическата величина, която изследваш (ток най-често при преходни процеси - не знам точно за какво става дума), има активна и реактивна част, т.е., освен активно съпротивление има индуктивно и капацитивно (бобина и кондензатор)
Дали не е по-добре да разделиш реалната и имагинерната част и да ги покажеш в различни графики? зависи каква ти е целта.

от ellapt (6303 точки)


0
В е една от формулите имам корен от две променливи . Проблем няма докато този корен не стане отрицателен . Тогава вече корените стават в комплексен вид и от там става омазването , затова не мога да ги разделя както предлагаш на реална и имагинерна части. А и ми трябват заедно , а не разделени.

от agot (0 точки)