Как да пишем на кирлица в CentOS?


0
Едва ли кирилицата, е кой знае колко използвано нещо във Linux, особено ако е предвиден само за работа и липсва среда. Но тъй, като реших да се позабавлявам с тази дистрибуция, трябва някак си да успея да ползвам форуми, имейли, та facebook дори (мразя да пиша на латиница, да не говори, че има и форуми в които е забранена). В google явно не успях да си задам въроса коректно, за да получа отговора, който търся. Порових по десктопа и успях да си я настроя, като по-трудното може би беше да намеря след като съм добавил кирилица, от къде да наглася клавишната комбинация, която да извършва това действие. Като изключим това, нещата са си, като при Windows:
1. Отваряме System > Preferences > Keyboard > Layouts > Add - от тук на татък добавяте, каквото желате.
2. Отваряме System > Preferences > Keyboard > Layout Options > Keys to change layouts - и от тук вече по избор.
Въпроаса ми обаче е как да извърша това действие през терминал?

Поздрави.

в Linux системна администрация от Николай Матев (0 точки)


Отговори1
Мисля, че беше нещо от сорта на: sudo loadkeys
но преди това трябва да имаш console tools: sudo apt-get install console-tools
тогава sudo loadkeys bg

от petko9001 (294 точки)


-1

Интересен въпрос. Никога не ми се е налагало да конфигурирам кирилица в терминала (това не означава, че не мога да я ползвам там, че дори и да полълвам кирилски писания). Я виж това (то е за Ubuntu, аз друго не ползвам (пък и не напразно топ комания като DELL избра убунту):
http://manpages.ubuntu.com/manpages/hardy/man1/cyr.1.html

ЕДИТ: сега видях, че ще използваш CentOS за декстоп система - късмет желая. Давам ти не повече от 2 дни с нея (още при първите тежки флашове (да, да, не се сърди така е - флаш клип да ти гълта 60% от нивичкия ти i7 пък и рама ако не ти е малко, всеки клип ще си вземе по 600-700МБ, е така да си има)). Да не говорим за java, някакви емулации и др.
Освен за програмиране някакво и администриране за друго centos не става (тя не е и правена за друго) - прегледай fedora например, тя е декстоп базирана ОС.


от ibalistix (0 точки)


0
При минимална инсталация на CentOS пак ли ще гълта много? Макар че аз съм фен на Федора, но все пак е добре инсталацията да бъде както на лектора, въпреки минималните разлики.

от ellapt (6303 точки)

0
Ти на тази система ще се озориш дори да подкараш неща като java / flash пък после всичко останало. Просто не и е това целта. И аз пиша из форумите и чета фейсбук без дори да има графична среда, но и това не е начина - не, че не може, просто не е нужно.

от ibalistix (0 точки)


0

Погледни тук, има пример с yum.


от ellapt (6303 точки)


0
Аз от както се помня, клавиетурни подредби на графична среда си ги пиша във xorg.conf. Са няма да показвам какво се пише има го на хиляди места и като го напишеш 20 пъти за една нощ се запаметява завинаги.
На кирилица може да се пише и в конзолата, и то не във виртуален терминал ами и във чистата конзола може да се направи фонетичен лейаут.

от glubox (395 точки)


3

setxkbmap е командата.
Примерно:
setxkbmap -option grp:ctrl_shift_toggle,grp_led:scroll us,bg 
или най-добре виж man-a 

 

 


от milev (184 точки)


0
Само да допълня, че ако е привикнал към фонетичната (като 99% от хората) :) ще му е по-удачно да добави phonetic опцията, т.е setxkbmap us,bg ,phonetic grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll алт+шифт особено много помага при миграция от уиндоус..6

Командите които ви трябват са две:

1. setxkbmap - която се използва за графични терминали, т.е. когато използвате програми като Gnome Terminal, Konsole, Yakuake и тн.

2. loadkeys - която се използва за текстовите терминали. За loadkeys са важни няколко неща:

- терминалът ви да има физически device а не виртуален

- да имате system locales за съответният езикИ в двата случая, ако искате да виждате символите на кирилица а не някакви странни ироглифи ;) ще е добре преди да изпълните горните команди да си смените езика за display на терминала на един от тези:
 - export LANG='en_EN.utf8'

 - export LANG='bg_BG.utf8'

 


от hackman (3744 точки)