CentOS - инсталационен проблем


2
Колеги имам проблем с CentOS (6.4) - изтеглих от теле.. всички видове но единственото което успях да оживя беше LIVECD-to - всички останали ми даваха инсталационна грешка че търси не намира кернел в началото или нещо подобно - дали проблема е от това че не съм ги проверил за колектно свалени (btw инсталацията е на VM през WIndows - кажете нещо което проверява коректно сваляне на файлове под http на win), a ако случайно се инсталира коректно ми пищи че искало VM върху витуалният линукс, която при все че тръгва да се инсталира отгоре нещо отново не "отлепя".
P.S. Аз свалям и386 заради по-старото ми PC (вече 6та г. вярна служба).
P.P.S. Дали не е подобре да се свали например 6.3 или по-стара версия и ако не защо?Отговори2
В началото и аз имах проблем с инсталацията някакви грешки, някакви чудесии. После реших да сваля не директно iso файла, а торента. От там нататък нямаше притеснения.

от speedmaister (237 точки)


0
мерси ще пробвам след лекцията довечера0
А ти закачил ли си за виртуалната машина .iso файла от който всъщност ще буутнеш?

от todor_pr (1527 точки)


0
да - тамън 10 пъти пробвах с различни *.iso CD DVD mini i tn.0
Здравейте и аз имам проблем успешно си права боот usb флашка стартира всичко правяси партишаните без проблем и следтова ми казва че неможе да намери HDD. Пробвах с всички версии 6 на CentOS смених дори и програмките за създаването на usb флашката но не е от тях.
Ps опитвам се да инсталирам системата на лаптоп не на виртуална машина.

от movix (0 точки)


0
Дай някаква снимка, така не може да се разбере проблема, според мен нещо пропускаш да си направиш всичките необходими дялове. Ако имаш само цент, на тоя комютър, остави го той сам да си направи дяловете.


0
Когато опитвах да инсталирам CentOS 6.4 от USB имах проблем с инсталацията от флашка, направена от първото DVD. Направи USB флашката с unetbootin използвайки live dvd-то. Ако имаш друга ОС на машината може да създадеш дяловете предварително в случай на проблем по време на инсталацията.

от lyubenblagoev (205 точки)1

Здравей, и аз минах по този проблем.

Ползвам за виртуална VMPlayer.

Ето как го реших.

1) Инсталиране VMPlayer

2) Сваляне на CentOS - CentOS-6.4-x86_64-bin-DVD1.iso

3) Създаване и настройка на виртуалната машина. 

3.1. Отиваш на Edit Virtual Machine settings -> CD/DVD (IDE) -> Use ISO image file -> Browse  и посочваш сваленият файл по горе. 

4) Инсталираш по стъпките както са дадени в лекциите, така всичко работи отлично като сложи варианта Desktop. 

След като направих всички тези неща всичко работи отлично. 


от fityla (342 точки)


0
Само един малък проблем че аз не съм със 64 битова архитектура :) тоест допреди няколко месеца даже си бях и с XP SP2 и бях супер доволен всичко летеше (сега с WIN7- сложиш го заради телерик курсовете performanca се влоши чувствително). Правех 1:1 същото обаче дава грешка препдполагам колегата по-горе е прав че трябва да се дръпне торента че нещо ХТТП-то не ми е дръпнало като хората.0

Какво използваш за VM? Пробвай направо с .iso файла. Eто ти пример с VMware http://yoyoclouds.wordpress.com/2012/05/19/best-practices-installing-centos-vm-on-vmware-workstation-part-1/ 
При мен се заяждаше като исках да boot-вам от liveCD, но директно с .iso-то тръгна без проблем .
0
общо взето по-един и същи начин действах и с liveCd-то и с другите резултатът е само liveCD-to тръгна.1

ISO файловете може да провериш като ги маунтнеш на хост машината с DT или каквото полвзваш и да ги разгледаш с Windows Explorer. Иначе може да ползваш това за проверка на MD5. Зависи и как създаваш виртуалната машина, VB не разпозвава коректно CentOS-а от ISO имиджа и е по-добре да си я конфигурираш сам като RedHat.   А само за справка, процесора ти има ли (включена) виртуализация?


от explorerv (192 точки)


0
Може и да не е RH, а да го остави other linux


0
еми зависи на голяма част от дистрибуциите го разпозна като центос - само на една го видя като RedHat - като при нея не намери и кернел и т.н. P.S. Мерси за програмката довечера ще го пробвам1
Здравейте, искам да споделя един решен проблем от снощи и да попитам за друг.Може би ще помогне на доста колеги и ще им спести време и нерви.Дръпнаh CentOS 6.4 (86-64), като основната ми заблуда беше, че щом съм с Windows 7 64, то това е за мен.Колеги ми подсказаха да променя в BIOS-a разрешаване на вируализациата.Само дето в BIOS-a нямах такава опция.Просто процесора не поддържа 64 битова виртуализация:Това е от колегата Radoslav Sholev!!!
http://www.sysprobs.com/disable-enable-virtualization-technology-bios
Дръпнах тогава варианта за I386 и нещата тръгнаха!На VMware, предполагам и съм сигурен че и на VBox ще стане.Просто не съм му голям фен. Дано свърши работа на някой колега това споделяне..
И сега моят въпрос:Искам да инсталирам същата CentOS на отделен partition на лаптопа, който е с Windows 7.Заделил съм едни 50 GB(имам просто много място, а пък може и да да го понамаля до половина да остане място за други Linux експерименти)Та не искам предварително да го разделям на дялове за boot, / и swap(имам 4 ГБ, но искам тестово да го пробвам).Партишъна е с NTFS.Kak е най-добре да се направи?Да го направя unalocated?Ще ми се с инсталацията с CentOS да свърша всичко.(Партишъна от Windows си го виждам, като 3-ти подред primary.Как да не затрия някой друг от партишъните!!!)Как е по-добре, да инсталирам Linux-a и след това да цепя или оше по време на инсталацията.И какво flle systems направя(Това Мариян го каза де в общи линии)
Бих се радвал на изчепателен отговор от някой по-напреднал колега, като смятам, че това ще помогне и за доста други колеги! :)
Поздрави!

ПС.Live CD -то, до колко е пълноценно за ползване и кави ограничения има?

от svenforit (0 точки)


0
За liveCD-то мисля че може да се ползва пълноценно донякъде, но не мисля че можеш да буташ роот и боот (поне на моят а дистрибуция ми бяха със забрана)


0
Каквото и да решиш да експериментираш, първо си запиши всичко важно и ценно, което няма как да дръпнеш от нета, и би те било яд да загубиш. За всеки случай... :))
0
Слагаш VirtualBox и ако не ти разпознае iso-то като CentOS, тогава ръчно му даваш Ubuntu - RedHat. Инсталацията е супер бърза и лесна.

от smvalkov (596 точки)


0
Имах предвид инсталация на отделен partition, както по-горе съм описал :)

от svenforit (0 точки)


0
мен лично ми направи проблем, защото изрично те предупреждава да извадиш диск при рестарт след инсталацията, за да не започне тя наново и да се омаже. Първият път не му обърнах внимание :) Вторият път ръчно го махнах от виртуалното CD и всичко сработи :)

от gpanayotov (0 точки)


0

От http://virtualboxes.org/images/centos/ можеш да си свалиш готова за ползване във виртуална машина инсталация в различни версии. За сваляне и импортване във виртуалната машина ти трябват общо 15-20 мин. Параметрите по подразбиране ме устройваха, така че цялата процедура е: import, next, next, finish.

Успех!


от angie_bg (214 точки)