Как да инсталираме Skype на виртуална CentOS 6.4


0
Здравейте колеги, като прохождащ в тази материя искам да задам няколко въпроса.Повечето колеги предполагам направиха виртуални машини или инсталираха на отделни партишъни CentOS.Аз нали съм си ученолюбив направих и двете :)Въпросите пред мен от ук нататък са, как да инсталирам някакви приложения.Като например Skype,Opera,Chrome or what ever!Знам само по принцип че различните дистрибуции се делят на два вида според инсталационните пакети, но само до толкоз.Може би избързвам с материалите, които Мариян ще предаде по-нататък, но мене ме човърка от вътре :)Поразрових се из чичо Google, но като за начало не схващам много.Ако някой колега има време и желание да сподели с малко по-го;еми подробности, като за начинаещи, ще му бъда благодарен.Знам, че и други прохождащи колеги ще се зарадват на тези първи стъпки :)
Поздрави!
ПС.Как се копира съдържание(текстови команди) извън виртуалната машина, "вътре" в нея!Отговори0

Skype си има отделна дистрибуция за Linux http://www.skype.com/en/download-skype/skype-for-linux/, би трябвало да можеш да си я свалиш от сайта. За Chrom, в Linux e Chronium ако не се лъжа(http://en.wikipedia.org/wiki/Chromium_(web_browser))Opera http://www.opera.com/bg/computer/linux. Ако ползваш Ubuntu там си има център за инсталиране на софтуер, ако не се лъжа. (Ползвам съм малко Fedora Преди 4 години, нямам опит с Ubuntu). Ами надявам се да съм ти помогнал.


от yonchoy (2134 точки)


0
има chrome за линукс https://dl.google.com/linux/direct/google-chrome-stable_current_i386.deb

от lengarski (24 точки)

0
то хубаво, ама като не знам как да го инсталирам :)

от svenforit (0 точки)0
Хм.. Аз все още не съм ползвал този (учебния сървър), защото имам достъп до други. По принцип всички виртуални машини са с инсталирани линукси без графични среди. Има и с графични, но са рядкост, защото графиката само "лапа" излишни ресурси. Както споменаха и в курса, щтраканията не са на почит. Скайп е програма с графична среда. Приложения можеш да инсталираш с команди. Напр. с Дебиан базираните sudo apt-get install chrome . Има браузери за конзола (links browser). По-точно всичко можеш да правиш само с команди. Идеята да чоплиш с команди във виртуален сървър без графика е да се усвои работата без графична среда. Това значително ще облекчи работата на машината и ще подобри уменията на практикуващия. Аз имам една виртуалка с Apache2 и TeamSpeak3 Server. Общо ми взима 70 MB RAM. Това на Debian. Ако кача графична, като KDE, ще скочи поне до 700. Само и само вместо да пиша, да ми е шареничко и да мога да кликам с мишката. Другото е, че почти всеки сървър няма монитор. Мониторът се използва само за инсталацията на ОС. После се управлява през мрежата с SSH например.
П.С - Не вденах, че сам си инсталирал виртуалка и чиста инсталация на друг дял. За десктоп линуксите има адски много начини за инсталиране на програми. Било то с команди (като описаната по-горе). Това е автоматичният начин посредством apt-get. Става и ръчно като свалиш файла, разархивираш и прекомпилираш. Може и от софтуерния център, ако има такъв или от някакъв сайт. Например Oneclick на OpenSuSe, Bodhi и т.н.

от vasilevvvv (90 точки)


1
За Chrome пускаш си терминала пишеш си sudo vi /etc/yum.repos.d/google.repo ,  отваря ти се един грозен текстов редактор натискаш ''i''. И там добавяш
 
[google] name=Google - i386 baseurl=http://dl.google.com/linux/rpm/stable/i386 enabled=1 gpgcheck=1 gpgkey=https://dl-ssl.google.com/linux/linux_signing_key.pub
 
или
 
[google64] name=Google - x86_64 baseurl=http://dl.google.com/linux/rpm/stable/x86_64 enabled=1 gpgcheck=1 gpgkey=https://dl-ssl.google.com/linux/linux_signing_key.pub 
 
Натискаш Esc, след това пишеш ''wq'' и enter. Редактора ще се затвори. И ще си отново терминала и от там си инсталираш chrome с пакетния мениджър. Със следната команда 
 
yum install google-chrome-stable 
 
За Skype една идея по-сложно, тук е обяснено с картинки как става. Но като цяло, ако нямаш някакъв софтуер в дистрибуцията влизаш в терминала и викаш пакетния мениджър и му казваш какъв пакет да ти инсталира. Като цяло при Redhat based дистрибуциите с yum install <package> и съответно при Debian based apt-get install <package>. Ако липсва го добавяш както с Chrome в repository-то или в най-лошия случай го компилираш от binary.

от d.georgiev.91 (813 точки)


0
Аз лично използва Ubuntu за десктоп и там има софтуер център чрез който можеш да инсталираш всичко необходимо, има си търсачка и така нататъка, CentOS съм ползвал единствено без графична среда, за да се инсталират различни пакети се използва командата yum install (аналог на apt-get install при Дебиан базирани операционни системи каквато е Убунту).
Ето на този линк от документацията на CentOS можете да прочетете как точно да използвате графичен пакетен мениджър за CentOS:
http://www.centos.org/docs/5/html/Deployment_Guide-en-US/ch-graphical-rpm.html

от skolew (55 точки)

0
Не че нещо, ама тия графични тулове за инсталация на пакетите не винаги съвсем работят коректно, доста по-сигурно е да си ги инсталираш през терминала, показва ти какво инсталираш и ако има проблеми какви. При графичните ако се счупи нещо чупи се и до там. А за Ubuntu като Linux, мога да кажа само анатема! Тая дистрибуция е специално за Windows потребителите, само, за да могат да кажат, че използват linux. :D

от d.georgiev.91 (813 точки)2

Ох голяма мъка тези инсталации :)
Съжалявам... просто без да ви разкажа основни команди... обяснението на инсталирането на софтуер ще е безумие :)

 

Ето ви как се инсталира Chrome на CentOS.
 

А това е помощ за Skype.

 

А относно това как съм открил материалите(защото не ги знам на изуст). За Chrome написах следното в Google:

  Chrome on CentOS

А за Skype:

  Skype on CentOS

В общи линии първите линкове бяха точните :)


от hackman (3744 точки)


0
Получавам това, като се опитах да инсталираm Chrome: Vim: Warning: Output is not to a terminal
И терминала заспива!

от svenforit (0 точки)


3
Колеги предлагам да отворим една обща тема за новаците в Linux.Такива общи начални въпроси, без които е невъзможно да се учи Linux.Като се започне, как се преминава в super use,SSH сесиите за учебния сървър, основни особенности на тази дистрибуция CentOS,инсталиране на software и тн.Example - Vim: Warning: Output is not to a terminal.ами сега?!Iли как да се бутваш директо като root!Четеш в Google, ама като за начало дори и това ти се вижда адски трудно, поне докато не минеш една начална бариера!Смятам, че ще е полезна за повечето от нас.ако Мариян сметне, че е нужно и полезно, то нека я отвори.Както се вижда той е започнал с това.Въпроса е дали да се обособи, като отделна тема.Да кажем нещо такова: Linux for Newbies,Novice или каквото и да е.Хайде до dummies няма да стигаме :)
Може и IRC-a да свърши някаква работа, но и форума си има големи преимущества!
PS.Тук намерих нещо интересно за новаци :)
http://www.centos.org/docs/2/rhl-gsg-en-7.2/index.html

от svenforit (0 точки)


0
Нищо не ти пречи и ти да отвориш подобна тема :). Със сигурност ще има привърженици. Само си мисля, че заглавие от рода "Linux for Newbies" е прекалено общо и някакси не върви.
По-скоро да има теми за основни неща, но и заглавието да ги обединява по някакъв начин, но малко по-описателно :).

от georgi.s.yankov (6219 точки)


0

Колега, не си написал какъв софтуер ползваш за виртуализацията. За копиране на текст от и към виртуалката(shared clipboard) за VirtualBox ти трябват Guest Additions - http://www.if-not-true-then-false.com/2010/install-virtualbox-guest-additions-on-fedora-centos-red-hat-rhel/.

За VMPlayer не мога да кажа, нямам опит с него.

Другото лесно решение е да си пуснеш SSHD и да се вържеш с Putty към виртуалката:

vi /etc/ssh/sshd_config

Махаш # пред Port и си избираш на кой порт ще се връзваш.

(Ако нямаш направен друг user махаш # пред PermitRootLogin yes).

Теглиш и стартираш Putty.exe, пишеш IP-то на виртуалката(ако не го знаеш - ifconfig), и порта, който си въвел. От и в Putty лесно се копира ;)

Ако има още нещо питай, и аз сега започвам да се занимавам, но и другите колеги ще могат да помогнат.


от the_hex (30 точки)


0
Ами ползвам WMware(който сега ми забива нещо и неще да зареди CenOS-a, не знам. защо го прави, ше преинсталирам вируалката, че с преинстала на Linux-a не се получи.Иначе изпъних този ред дето ми написа, но мо отвори празен прозорец!И ако правя това, с каква цел е? Иначе с копирането на текста се оправиь.Не знам как обаче да копирам някакъв файл или папка от host към guest машината.Някакви идеи? :)

от svenforit (0 точки)

0
Виж най-долу да не пише
"/etc/ssh/sshd_config" [Permission Denied]
Пробвай със:
sudo vi /etc/ssh/sshd_config
А иначе за мен най-лесно е да споделя файлове през мрежата - share-вам ги от Win-a и ги маунтвам в CentOS-a.
http://blog.zwiegnet.com/linux-server/mounting-windows-share-on-centos/

от the_hex (30 точки)0

Получавам това съобщение, при опит да инсталирам Chrome, както е описал колегат d.georgiev.91 и hackman.Някакви идеи?:)

 

[root@localhost Desktop]# yum install google-chrome-stable
Loaded plugins: fastestmirror, refresh-packagekit, security
Error: File contains no section headers.
file: file://///etc/yum.repos.d/google.repo, line: 1

'[google] name=Google - i386 baseurl=http://dl.google.com/linux/rpm/stable/i386 enabled=1 gpgcheck=1 gpgkey=https://dl-ssl.google.com/linux/linux_signing_key.pub\n'
[root@localhost Desktop]#


от svenforit (0 точки)


0
Оказа се, че по подразбиране нямам google.repo...
vi /etc/yum.repos.d/google.repo
[google] name=Google - i386 baseurl=http://dl.google.com/linux/rpm/stable/i386 enabled=1 gpgcheck=1 gpgkey=https://dl-ssl.google.com/linux/linux_signing_key.pub
:wq
Забележи, че [google] и name=Google - i386 са на отделни редове.
Инсталирам го в момента, но имаше някаква проблемна библиотека(libstdc+), затова:
yum install google-chrome-stable --skip-broken

от the_hex (30 точки)