Висшето образование ... до каква степен е плюс в IT бранша?


2
Интересувам се какво е положението при IT бранша с висшето образование. Много се говори напоследък за намиране на работа и реших да попитам - има ли я същата дискриминация между висшистите и тези без висше образование? Случва ли се както при много други професии работодателя да отдели само тези кандидати с висше образование и от тях да избере своя човек или с по-голяма тежест е блога/CV/препоръки?Отговори1
Работодателите са всякакви и могат са имат всякакви изисквания, както и кандидатите.
В IT сектора според мен не държат толкова на дипломата, поради много причини, някои от които са търсенето по-скоро на хора с опит, постоянното развитие на технологиите и както изглежда трудностите на университетите да следват новите неща.
Също много важно според мен е да се напаснете взаимно с определената фирма работодател: начин на работа, решаване на проблеми, мислене и т.н. Повечето неща се изясняват веднага, по обявата, CV-то, интервюта и т.н.
Лично мое мнение е че е хубаво да имаш доказани знания които са ти полезни, било то от интернет курс, диплома и т.н. защото дипломата не ти гарантира нищо. Аз съм виждал хора и то не малко, които за завършвали трудни университети без грам да знаят за какво става въпрос.
Все пак ако искаш добра позиция в добра фирма трябва да имаш опит и/или солидни знания които не са само на хартия : )

от stanev.plamen (1143 точки)


0
Правилно. Звучи логично в IT бранша да я няма заблудата че дипломата гарантира знания. Явно университетите изостават и работодателите го знаят до някаква степен.

от Wipeguy (35 точки)

0
Да, като че ли IT фирмите са малко по освободени от негативните практики които се прилагат в други сектори, вероятно защото самите хора са по-глобално мислещи и работят с целия свят а не само на местно ниво.

от stanev.plamen (1143 точки)


2

Работодателите ги интересува какво можеш и какво си правил и направил, а не какво си завършил.

Препоръчвам ти да погледнеш тук: http://www.nakov.com/blog/2012/01/04/finding-it-job-for-beginners-seminar-12-january-2011/
 


от plamen.yovchev (3283 точки)


0
Благодаря ;)

от Wipeguy (35 точки)


0
А, не така. Образованието си е изключително важно. При двама можещи кандидати, 99% от работодателите ще предпочетат този с образование, а не самоукия. Освен това, в повечето случаи, когато има достатъчно кандидати с образование, ще викнат тях на интервю, а не онези, които нямат. Виж, яко вече няма образовани кадри, тогава може и да пробват някой без тапия.

от dani_ddd (346 точки)


0
Никой работодател няма да предпочете един кандидат пред друг САМО заради дипломата. В тази професия се изискват много качества и подписаната хартия не ти гарантира за нито едно от тях.

от georgi.ivanov (3261 точки)

0
От личен опит в моята фирма - 100% се избира самоукия един вид пред този с диплома (от БГ университет естествено). Работодателя не се интересува какво си завършил (ако естествено самата длъжност не го изисква - ако си най-добрия банкер в света и нямаш висше, няма как да станеш директор на БНБ), а се интересува какво знаеш и какво можеш !

от ibalistix (0 точки)1
За да си намериш работа в България трябва най-вече връзки.Няма ли човек връзки колко и да е умен и кадърен трудно става.Само за България говоря.0
Навсякъде е така, не само в България. п.с. България се пише с главна буква.

от stanev.plamen (1143 точки)

0
Не съм съгласен с твърдението. Първо, нека да правим разлика между "връзки" и "препоръка". Пример: Назначенията на ниски позиции, най-често в държавната администрация или държавни фирми, когато не се изискват високи професионални качества, т.е. където, образно казано, "и магаре да сложиш, ще се справи". Да, където има възможност да назначиш роднина или приятел и т.н., ще се намери и кой да го направи. Уверявам ви, че когато става въпрос за позиция, изискваща високи професионални качества, никой разумен работодател няма да формализира подбора, и ще търси качествен кадър. Особено в частния сектор. Просто защото ще търси човек, който ще му носи пари. И да обясня защо въведох термина "препоръка" - ами ако аз например съм работодател, който търси сравнително квалифициран кадър, и имам избор - отличен специалист, когото срещам за първи път, и много добър специалист, с когото съм работил преди, или е работил при мой познат, или има някаква подобна връзка... най-вероятно ще предпочета втория специалист. Но не бих считал това за "уреждане", защото водещ за мен ще бъде крайния резултат, който очаквам от назначаването на човека, а не "да му намерим някаква работа"
3

Моето мнение е, че висшето образование показва, че си донякъде сериозен; можеш да завършваш проектите си докрай и си положил допълнително усилия. А това, че  в България всеки влиза да учи и в повечето случаи се завършват всякакви колежи и т.н. е абсурдно.

"Броят на хората с висше образование в България е 1 348 700, или всеки пети (19.6 процента)"

Тази статистика е след проброяването през 2011 г.


от Velikoff (25 точки)


0
Да, наистина звучи абсурдно. Ако тези 1 348 700 дипломи бяха заслужени България щеше да има доста по-различно световно положение икономически погледнато.

от Wipeguy (35 точки)

0
Много висшисти, много нещо. Те министри и супер високи длъжности се оказаха с купени дипломи, пък какво остава за останалите ? Ако не ти се занимава, за 2-3к пари си взимаш напълно редовна диплома, че и те вписват в регистрите даже на университета. Лошо, но факт... За мен висшето образование в България са загубени години, и според мен трябва да се насочи всеки към специализирано място според това което си избрал, например Телерик за програмисти.

от ibalistix (0 точки)


1
Тук нещата стоят общо взето така - колкото е по-ниска позицията, за която кандидатстваш - толкова повече се гледа образованието и обратно. Защо? Има си обяснение - щом кандидатстваш за ниска позиция, значи се предполага не си много опитен и трябва да се научиш... колкото по-бързо се научиш - толкова по-добре за компанията, защото ще започнеш да им изкарваш пари. Е тук изниква въпроса кой по-бързо би навлязъл в материята - човек без висше образование (и без портфолио/проекти или с висше но не IT специалност) или някой завършил адекватна IT специалност. Повечето биха заложили на втория.
Що се отнася за кандидатстване за висока позиция - примерно Senior позиция, първото което ще погледнат е къде си работил, какво и колко стаж имаш на подобна позиция. Мислиш ли, че на някой със 5 години стаж като Senior .NET developer в реномирана компания, някой ще се сети да го пита какво е завършил и изобщо завършил ли е нещо.

от todor_pr (1527 точки)


0
Ами ако кандидата е за Junior позиция, кой биха избрали - такъв с висше IT образование, който не е завършил/посещавал Телерик или такъв завършил само Телерик, но без висше образование изобщо?

от Wipeguy (35 точки)

0
Зависи от нагласата на фирмата работодател към академия Телерик, от това дали са запознати какво се изучава в академията и какво е нивото и може би не на последно място зависи дали работодателя е кон с капаци или широко скроена личност за да може да проумее, че за 1 година в Телерик се придобиват повече практически приложими знания отколкото в университет за 4 години. Но от друга страна във ФМИ излизат доста кадърни кадри. Ако аз съм работодател и трябва да избирам между човек завършил Телерик и студент от ФМИ - ще кажа "зависи". Ако трябва да избирам между човек завършил Телерик и студент от който и да е друг университет по-скоро бих взел този от Телерик.

от todor_pr (1527 точки)0
И аз да вметна едно питане: при толкова висшисти при младежите, защо имаме над 80 000 безработни младежи, до 29 години ? Някой би ли обяснил тази тенденция ?

от ibalistix (0 точки)


0
Защото България не е развита държава. Нямаме икономика. Демографията също ни е много зле. Тук трябва или да си в ИТ индустрията или да станеш далавераджия.


0
България ни е тясна : ) За съжаление според мен има малко отрасли където човек може да започне да трупа опит веднага след като завърши, пък и в това време отрасъла да не закъса си е чист късмет. Също като негативни практики, има много места на които хора работят едно и също като роботи - години наред, без да се развиват и без да покачват качеството на работата си. Това пречи защото нито два добър пример на младежите, нито помага на фирмата да се развие и да има нужда от нови хора.

от stanev.plamen (1143 точки)0

В момента е готино да учиш висше... защо ли? Защото кандидати малко, а места в университетите много. (качеството няма да коментирам)

Ето и нещо за безработицата при младежите: http://www.economy.bg/bulgaria/view/8265/Vizhte-diskusiya-za-vryzkata-mezhdu-biznesa-i-obrazovanieto

 


от Anastasoff (465 точки)


1
Като имашенаборна воена служба беше номер да запишеш висше образование и да се скатаеш за няколко години. Но истината, е че освен някой частни университети всички други предлагат образование за да печелят от студентите, затова работодателите търсят хора с практичен опит и препоръки.

от KaloyanBobev (330 точки)


2

Аз поддържам мнението на @dani_ddd и на @Vladislav Velikov.

Висшето образование ти дава много неща, за които не се и досещаш, докато си студент. Друг е въпросът за начините на дипломиране, обаче ти като знаеш, че от това ще си вадиш хляба по-късно, трябва да бъдеш мотивиран да получиш колкото е възможно повече знания и умения и да не хитруваш.

 

 

 

 

от ellapt (6303 точки)


2
Зависи къде искаш да работиш. В България надали ще ти потрябва, защото на повечето места просто искат да знаеш някаква технология добре и да имаш опит. Обаче при големите(Google например) е доста голям плюс дипломата, защото има много позиции за research, и затова са доста ценни хората със по-висши степени на образование. Или дори за developer, просто да си добър в дадена технология не е никак достатъчно.

от zlatkov (580 точки)