Финансова помощ от реализиралите се


11
Колеги, сигурен съм, че измежду учащите се има хора, които са в крайно неизгодно финансово положение и няма на кого да разчитат. Няма ли да е висша форма на солидарност и подкрепа от страна на завършилите и (или) реализиралите се в индустрията след обучението си в Академията, да отделят някаква минимална сума от доходите си в рамките на някакъв период, която да се трупа в един така наречен фонд и тези хора (които примерно са в топ еди колко си), кандидатстват по някакви критерий, да получават поне някаква финансова помощ от този фонд. Според мен това даже би ги стимулирало още повече да учат. Не съм измислил критериите за кандидатстване и т.н., просто споделям идея, която би създала от миналогодишни и настоящи студенти в Академията, една сплотена общност. За да не си помисли някой нещо погрешно, да чукна на дърво засега нямам нужда от такава помощ. Бях чел из форума мнения, от които личи че има хора, които се борят и с този проблем, на които съчувствам и след време, дай Боже се реализирам в тази сфера, ако се осъществи нещо подобно - с удоволствие бих се включил да помогна. Очаквам вашите мнения!Отговори3
Стига реализиралите се да не почнат да се женят, да имат деца, да изплащат апартаменти и кредити. Иначе каква финансова помощ - такава за живеене и лични пари като стипендия или контролирана - за обучителни ресурси, било то хардуер, софтуер, книги и т.н. Занимавал съм се малко с подобни неща и мисля, че не малко са хората, които ако трудно преживяват не използват по предназначение тия пари(били те от държавата или от организации), иначе критерият би трябвало да е висок успех или нещо такова, но има и бюрократична страна, как да се определи кой може да получава, документи за доходи, абе най-практично е да се подаряват ресурси и техника, но пък вероятно всички учещи имат поне един компютър а всичко останало безплатно го има в нета и им трябват пари за ежеднвени разходи.

от Bootstrapper (0 точки)


0
Е,аз имах предвид някаква дребна сума да се отделя и на принципа на натрупване да се събира. Може и да си прав, за това което казваш, но от толкова много хора,все си мисля, няма начин да няма и такива, които невъзможността да работят и учат едновременно или от някаква друга причина свързана с пари - не успяват. Edit: На въпроса ти точно за какво да бъдат, всъщност не знам все още. Завъртя ми се тая идея и реших да я постна, ако някой друг е мислил в тая насока. Може пък да се дават за лаптопи примерно, някой може да няма възможност да си вземе - 100% има случай да взимат хората от приятели и т.н.

от stefanN (952 точки)


2
Добра идея, но на практика неосъществима според мен. Всичко в академията е доброволно и единствено за организацията и реда се грижат лекторите.Нереална е, защото няма кой да осъществява контрол и да съхранява материалните блага ,а и какви критерии трябва да се поставят за тези които получават такава помощ.За мен по добрата идея е да се събират старите учебници, да се дарява софтуер или примерно хостинг и други. Примерно аз лично ще даря учебника по C# ако има такава инициатива.Като се замислиш те повечето неща са направени единствените разходи който студентите трябва да поемат са главно транспортните .

от Limonada (104 точки)


0
Да,наистина, по-добре да не е помощ изразена в пари, а в техника, софтуер, литература, карти за градският транспор примерно:). Може би когато Наков е мислил да създаде безплатно обучение за софтуерни инженери, идеята е изглеждала също така неосъществима,но...:)

от stefanN (952 точки)