Guide: GitHub


34

Здравейте! Ето, че дойде времето да направя опътване и за GitHub.

GitHub Guide

Качвайте, споделяйте, впечатлявайте! Желая ви приятно “кодене” :)

 


в Други от Flyer (1848 точки)


Отговори0

Здрасти. Имам един проблем тук - следвах нещата стъпка по стъпка от блога ти и като тръгна да качвам вече нещо, не ми дава. Слагам и две снимки тук, забелязвам, че при теб пише "sync" в ограденото поле от мен на снимката, а при мен е "publish" . Пробвах и с "commit" в жълтото меню(с командата .init) - пак ми дава fail.


от wooden_jesus (2128 точки)


0
Защото първият път трябва да цъкнеш "Publish", първо си пишеш някакъв коментар даваш му commit и цикъш "Publish" :)

от Hristo.B (3885 точки)

0
Аз виждам какво изписва, ама не знам как да го оправя. Нервирам се вече. Направих си ново repository, пак не става.

от wooden_jesus (2128 точки)4

Един съвет към всички, които са решили да използват GitHub -> НЕ използвайте GitHub for Windows за да се вързвате към него.

Макар да е лесен за ползване и до някъде удачен, ако работите сам/сама, той е изключително бъгъв (лично при един от teamwork проектите ми затри целя branch без никаква причина) и когато работите в екип, направо ще си изпокъсате нервите. Пример - няма графично разрешаване на конфликти и трябва да го правите през конзолата

Препоръчвам ви да ползвате Git Extensions, за да си спестите много нерви и мъка.

P.S. Чудесен tutorial, браво :)


от Teodor92 (13062 точки)


0
Ами всъщност има графично разрешаване на конфликти, просто трябва да се конфигурира допълнително: http://www.mainelydesign.com/blog/view/using-kdiff3-as-git-gui-merge-tool-on-windows-xp-windows-7

от gallumbits (2371 точки)

0
KDiff3 не е към GitHub for windows, а си е отделен tool, така че не се брои :D

от Teodor92 (13062 точки)0

Може ли да се качи папка, която има няколко различни проекта т.е. папка с няколко други папки и във всяка една от тях си има solution. В смисъл може ли всичко това се качи наведнъж като само премстя папката в repository-то и й дам commit ?


от Vazzzz (1380 точки)


0
Да, би трябвало да няма никакъв проблем...

от martin.nikolov (4535 точки)

0
Да, няма абсолютно никакъв проблем :)

от varbanoff (2325 точки)0
И както ме посъветва един приятел програмист - "Напиши една тема - GitHub ме мрази!" Аз да попитам ,можем ли да ползваме Гита само за сайт за съхранение на файлове(а не за отборни проекти), без да ползваме Git for Windows или Git Bash(конзолата), например. От регистрацията ,която си направих на сайта ми дава да качвам файлове, но гледам ,гледам и не разбирам как да си кача папка, в която да слагам други папки или файлове. Сори ,ако ви се виждат тъпи въпроси, ама тоя Гит тия дни много ми трови здравето и не ми се занимава да си губя единствените няколко часа вечер, когато мога да понауча нещо.

от wooden_jesus (2128 точки)


0
Аз правя следното през tortoisesvn - http://tortoisesvn.net/downloads.html - лог в github - създавам ново репозитори - взимам му линка в clipboard - долу вдясно на страницата - десен бутон и checkout където искам - там се дърпа началното състояние на папката - (/branch, /trunk, още 1 2 файла - ) - в trunk си създавам нова директория и в нея правя файлове и т.н. - после десен бутон върху папката и svn->add и после десен бутон -> commit - така се пращат нагоре (към сървъра)

от gparlakov (884 точки)

0
Колега, едно голямо мерси за обяснението. Голяма борба беше с Гита. Да добавя, за тези, който се мъчат като мене, премахвайте папките bin и obj, че с тях се скапва качването към сървъра.

от wooden_jesus (2128 точки)0

От сумати и време се опитвам да изтрия файл от качените вече. Някой може ли да подскаже какво трябва да се напише в полето за commit, че да приеме изтриването?


от kalbo_17 (2709 точки)


0
Ами напиши някакво съобщение и дай commit, после sync. Но предполагам това вече си го направилa?
Кликни десен бутон върху полето на файла (където пише delete) и дай Discard changes и пробвай дали се е променило.

от martin.nikolov (4535 точки)

0
с discard changes ми премахна съобщението, че съм се опитала да изтрия файл, но не изтри файла. Пробвах като върна назад последното commit-ване, но пак не се получи, даде ми грешка като натиснах sync.
EDIT: с .del се получи в крайна сметка

от kalbo_17 (2709 точки)0
Здравейте.
Има ли начин в онлайн профила ми в GitHub да си изтрия всички неща, които съм качвал?
Тъй като тази система не ми е много ясна remote repository-то ми е заприличало на кошче за боклук :)

от ivan.mihov1 (4988 точки)


0
Надявам се да съм помогнал с информацията по-долу ;)

от Flyer (1848 точки)


2

Ако искате да изтриете хранилище (repository) от GitHub, може да направите това по следният начин:

Отворете хранилището и изберете "Settings".

GitHub Settings

След това от раздела "Danger Zone" изберете "Delete this repository".

GitHub Delete Repository

Ако използвате GitHub for Windows, може да изтриете само файловете, които съдържа хранилището, като направите това локално и синхронизирате промените след това.


от Flyer (1848 точки)


0
Стана, мерси :)

от ivan.mihov1 (4988 точки)

0
Леле, мерси много, човече. Цял ден го мъча тоя Гит, но така и не можах да разбера как да трия ненужните/провалените хранилища! Най-сетне светлина в тунела.

от Zenix (628 точки)


0

 Позволете ми да отправя още един въпрос относно GitHub.

Опитвам се да ъпдейтна remote repository-то след като съм добавил нови проекти към локалното репозитори и ми излиза това :

 
To https://github.com/vonko1988/Project
! [rejected]        master -> master (non-fast-forward)
error: failed to push some refs to 'https://github.com/vonko1988/Project'
hint: Updates were rejected because the tip of your current branch is behind
hint: its remote counterpart. Integrate the remote changes (e.g.
hint: 'git pull ...') before pushing again.
hint: See the 'Note about fast-forwards' in 'git push --help' for details.
 
Как мога да накарам GitHub да разбере, че "отдалеченото хранилище" трябва да се ъпдейтва спрямо промените в локалното, а не обратното? 
 

от ivan.mihov1 (4988 точки)


0
Опитва се да ти каже, че има някакви промени в бранча и трябва първо да вземеш най-новата версия от сървъра преди можеш да добавиш новите неща. Дай един pull (или sync в github for Windows) и опитай отново.

от gallumbits (2371 точки)

0
Влезни в git bash, според мен то е по-лесно за употреба и никога не прави проблеми. 1ви ред : git pull origin master 2ри ред : git add *името на файла* 3ти ред : git commit -m "коментар" 4ти ред : git push origin master

от Wasilsarandev (480 точки)0

Знам, че сте на вълна "тест" и домашни, но искам да попитам дали някой е ползвал CloudForge като repository за Git или SVN?  Предлагат безплатен план на PAAS.


от ellapt (6303 точки)


1
Аз ли нещо бъркам или не знам... От един момент нататък при мен нещата изобщо не изглеждат като на картинките, които си качил. Накрая (след като клонирах прокета си на компа) стигнат до тези две положения: Програмата на Windows: http://postimg.org/image/rj83sw199/
И как изглежда в профила ми в сайта на Гит: http://postimg.org/image/k51e4w05z/
Никъде не виждам откъде мога да кликна "Publish" или пък да има поле с "uncommitted changes" и т.н...

от Rub (0 точки)


0
Има малки промени по визията на програмата, но като функционалност не би трябвало да има разлики.
На картинките се вижда, че си създал и клонирал проект, но в него няма нови файлове за качване. В такъв случай програмата извежда последно направените промени вдясно.
Когато са направени промени, програмата ще ги засече и ще може да ги Commit-неш. След напревен Commit, промените ще се качат в Git след натискането на бутона 'Sync'.
Програмата работи и аз не съм имал проблеми с нея, но не я препоръчвам за екипна работа поради слабата поддръжка на merge конфликти.

от Flyer (1848 точки)