[Linux] Как се подготвяте за курса?


7

Здравейте колеги, 

 

В тази тема бих искал да обменим нашите best practices, за да постигане на максимални резултати от курса. 

При мен забелязах, че самото посещаване на курса и писането на задължителното едно домашно седмично не ми носят достатъчно знание и разбиране на материала. Допълнителното гледана на видеата от курса също не помага. Само след няколко лекции вече започвам да изпускам нишката и Мариян показвайки нещата, толкова бързо (не го виня, разбирам че не можем да отделяме внимание на всеки детайл) - изпускам какво и защо се прави точно. Поне при мен така се получава. 

И ето точно тук за това идва тази тема, за да питам вас, вие как процедирате, за да сте максимално подготвени, за да се движите с темпото на курса или напред, за да усвоявате новия материал с увереност.  

Бих се радвал, ако споделите вашия опит. 

 

Поздрави, 

Николай 

  
Отговори4
Мисля, че ще бъде полезно, ако преглеждаш внимателно помощните материали, които Мариян добавя за всяка лекция, защото те са есенциални, като потърсиш за тях инфо в Интернет. А може и да се опитваш да направиш повече домашни (като предадеш само едно!).
Видях, че във форума вече се появиха споделени домашни по Линукс , така че те също са добра обратна връзка.

от ellapt (6303 точки)


5

Аз лично ще се подготвям така:

  • упражняване на командите от лекциите, плюс допълнителните към тях.
  • възможно най-голям брой решени задачи от домашното
  • възможно най-много оценени домашни (понеже, за да дадеш коментар, трябва да възпроизведеш самото домашно), освен ако не си го правил вече))
  • гледане на лекцията още един път (в забавен каданс)
  • може би писане на листче предадените команди.
  • четене на форума (понеже има доста интересни казуси)
  • четене на логовете от irc канала (понеже и там има интересни казуси)

от dencho (490 точки)


0
Благодаря хора за инфото, аз чак сега видях, че мога да оценявам чужди домашни - до сега не знаех, че имам право и не знаех как става.
Евала страхотни сте, все пак може и други хора да споделят опита си :)
Поздрави, Николай

от chakaroff (0 точки)

0
"гледане на лекцията още един път (в забавен каданс)"
Какво значи това? Да намалиш скоростта на клипа или ... ?

от Eagle (233 точки)2
аз ви препоръчвам изчитането на целият man на всяка команда и тестването на всяка опция 5-6 пъти. И да не пропусна, задължителното задаванве на въпроси по време на лркция, в irc и тук.

от hackman (3744 точки)


0
задаването на въпроси е за по-напредналите според мен, за останалите е достатъчно да се опитват да следят лекцията, а каквото пропуснат, на повторното гледане вкъщи.

от krasin (296 точки)


0
Ако имах свободното време щях да правя като @dencho, но сега преслушвам клипчета със записване на важните неща и аспекти.
Бърз преглед на темите във форума, допълнителни линкове от лектора и тестване на някои команди.
Както и оценяване на някои домашни.
Но определено в края на курса ще трябва да се отдели по-голям интервал от време за финалното подготвяне, че тегаво :D :P

от ivanmar (307 точки)


0
Аз гледам видеата и се опитвам да изпълнявам домашните. Много ми е трудно и не схващам доста неща, защото за 1-ви път виждам Линукс, а и не ми е толкова интересно. Мариян преподава супер подробно и изчерпателно. Чакам с нетърпение курса за Уиндолс сървър. Трябва доста време за упражнение и четене. Успех на всички.

от DragomirD (88 точки)


2

За по любознателните, силно препоръчвам да разгледате и други материали (видеа) на Мариян - доста от тях не са за начинаещи, но определно има какво да се научи !

Разгледайте тук: http://training.iseca.org/


от ibalistix (0 точки)


0

Здравейте и от мен.

Като допълнение имам едно пдф-че за линукс. Като главите са:

1.Въведение

2.GNU, Linux i UNIX

3. Инсталация на Линукс

4. Администриране на Линух

5. Програмиране под линукс

Аз лично минавам лекциите минимум по два пъти, като отделям внимание на самите команди,  как се използват и най-вече за какво се използват, като в допълнение от текстовете документи от GitHub си дописвам освен всичко дадено ни от Мариан. Та когато нещо не се сещам да имам бърз достъп до всичко което съм си написъл в няколко тхт документи. А там където не разбирам или има неясноти веднага в Гуглето :D


от Nikolov89 (20 точки)