Word-wrap - Проблем


0

По време на новата лекция, Наков говори за word-wrap: break-word;
Работи ми това, НО:

Искам да попитам, защо в http://jigsaw.w3.org/css-validator/

ми казва: 

h2 Свойство word-wrap не съществува : break-word

мисля че това е заради CSS2.1 - някой знае ли как да кажа на файла, да е CSS3 ?
Отговори5

Точно така, word-wrap е от спецификацията на CSS 3. Иначе се поддъжд дори от Internet Explorer 6. Няма как да мине валидацията на CSS 2.1, но аз лично и не виждам смисъл.

На мнение, че за неща, които работят и е не хубаво, а ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да има, е по-добре да се примираш с червения цвят на валидатора.

Ще ти дам един малък пример. Някой ден клиентът ти ще иска да има 100 px кутийка в даден сайт, но ще иска вътре да може да пише непротивоконституци....(не я знам цялата дума, но се сещаш за какво говоря). Тогава няма да имаш избор и ще използваш word-wrap, независимо от това, че валидатора ще свети в червено. Същото предполагам ще е и на проектите ни, ще пробват безкрайно смислените думи "aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa" и дизайнът ще се чупи ако липсва word-wrap.

Има начин да си проверяваш css файла дали е валиден css3 това става като избереш: Още Опции и след това му зададеш Профил: CSS level 3.

EDIT: Валидацията е нещо, което според мен трябва да се съобразяваш напълно, най-малкото, за да си сведеш до минимум различията в браузърите. НО - валидацията на неща, които работят, ще работят, но не се валидират - мисля, че е безмислена :) Все едно да искаш да валидираш и text-overflow в css 2. Няма да стане, но е полезно да го има :)


от adrian.bobev (464 точки)


0
Да, прав си колега :) Мерси за отговора!

от nikych (152 точки)

0
+1..........

от georgi.s.yankov (6219 точки)0

По повод (не)валидирането на word-wrap свойството попаднах на това: http://www.impressivewebs.com/word-wrap-css3/ Пишат, че word-wrap се заменя от overflow-wrap (вж. също тук: http://www.w3.org/TR/css3-text/#overflow-wrap0), само че при overflow-wrap думите спокойно пердашат през перънт елемента и никакво пренасяне не се случва...


от dpeeva (1139 точки)