Tortoise Git - или как да си улесним поне малко живота при работа с GitHub


15

Не съм сигурен дали темата, не е вече обсъждана, но от един бърз search не успях да я намеря, така че се надявам информацията по долу да ви бъде полезна.

Малко предистория:

Покрай темата за работата в екип реших да направя доста кратко проучване на системите за сорс контрол и да си избера къде да държа домашните и проектите си публично достъпни. Набързо това което разбрах е:

GitHub – добро място за споделяне, ако искате да давате публичен достъп до някои от проектите си. За съжаление клиентите за Windows не са много user friendly – добре работещия GitBash е просто ви  bash конзола в която трябва да пишете команди, а до колкото разбрах графичните версии на Git клиенти са доста бъгави.

SVN – доста добър и лесно използваем интерфейс през TortuiseSVN клиента, но пък трябва да си търсите сървър където да си направите репетитори  или да си дигнете собствен, тоест не е толкова унифицирано като GIt

TFS – вграден е в VS, сравнително лесно използваем е, но team foundation service е комерсиален - има лимит колко човека може да имате в проекта. Разбира се може да се ползва CodePlex за публични проекти.

Реших да се пробвам с Git, но се оказа доста предизвикателна задача имайки предвид, че имах само 30-40 мин в които да съм сетъпнал всичко. След първоначални опити да търся отделни команди в google за да изтегля едно ReadMe от GItHub, и малко четене от един туториал, задачата се оказа непосилна за определеното време. Реших да потърся графичен клиент, с надеждата независимо че ще  е бъгав, поне да успея да направя един push, пък после ще му мисля.

Съвсем случайно обаче попаднах на един вариант, който обединява лесното управление на SVN с единния сървър на GitHub, а именно TortuiseGit. Все още не съм се задълбавал да проучвам дали е достатъчно bugfree, а и не съм я използвал много, но впечатленията ми до момента са позитивни.

 

 

Програмката е описана като порт на TortuiseSVN за GitHub и представлява windows shell extension, който изглежда, а и за крайния потребител работи почти идентично, като TortuiseSVN. Основните предимства са че не трябва да се чудите къде да намерите сървър или да си дигате свой, а директно си работите с GitHub, доста бързо се настройва и интерфейса е лесен и графичен, разбира трябва да нямате нищо против да загубите малко от репутацията си хакер J, като използвате приложение с GUI вместо bash скриптове.

Тъй като все пак има малко хватки при инсталацията, като генерирането на PuttySSL key ви препоръчвам да изгледате това филмче  в което общо взето за 10 минути ако го правите паралелно с него ще сте готови с инсталацията.

Едно допълнение: във филмчето се вижда една страница съдържаща конфигурационни настройки и команди за най-използваните действия, която я дава след създаване на репозитори в GitHub, която при мен не я даде, когато си създавах моето репозитори. Незнам това някакъв бъг в Git ли е или аз съм пропуснал някаква настройка или страница, но така и не можах да я намеря. На тази страница всъщност ви показва URL, който трябва да посочите при настройките на сървъра за да може TortuiseGIt да се свързва с GitHub репозиторито. След кратък research се оказа че URL е във вида https://github.com/MyName/MyRepositoryName.git

Тъй като опита ми с програмката, а и с GitHub, все още е доста ограничен, ако някой я е ползвал или има някакви полезни съвети като цяло за GitHub, може да даде малко акъл.
Отговори4

Програмката е добра според мен, много по-добра от GitHub for Windows, който създава доста проблеми и кара хората да си мислят, че самият Git не е надежден и че е много труден за конфигуриране. Въпреки, че аз ползвам Git направо през конзолата, бих я препоръчала.

Скоро попаднах на още един клиент за Git, създаден от компанията Atlassian, която е създател на софтуера за Project Management - JIRA, на Repository хистинга https://bitbucket.org/ както и на други доста полезни продукти за development и deployment, които отскоро ползвам.

https://www.atlassian.com/software/sourcetree/overview - който иска може да тества техния клиент и да сподели впечатления.

Поздрави :)


от pavlinadrosos (950 точки)


0
И след моята борба с Гита, един колега ме светна на TortuiseSVN, която на пръв поглед си е почти идентична като тази, препоръчана от теб. На мен ми върши чудесна работа, макар и да не съм задълбавал много- много.

от wooden_jesus (2128 точки)


0
Настройката е малко тегава, както казахте, но пък след като се настрои като хората, се използва изключително лесно през file explorer-а точно както и другата костенурка. И да - клиента за Windows е 10 пъти по бъгав и неинтуитивен. Препоръчвам.0
Здравейте имам следния проблем. Опитвам се да си кача домашно в GitHub, тъй като до сега ползвах pastebin. Изтеглих TortoiseSVN. Гледах голяма част от лекцията Version Control Systems (https://www.youtube.com/watch?v=w9SBnXXf8u0&t=72m10s). И въпреки това не успявам да си кача проект в Github. Проблемите се редуват (MKCOL Not allowed или MERGE failed). Първо chekоut-вам, и ми се появяват две папки trunk и branches. В trunk копирам папка с някакво домашно. Премахвам всички празни папки, заради които на няколко пъти опита ми също беше неуспешен. Трия папките bin и obj, (някъде из форума прочетох че така правят). Десен бутон Tortoise-> Add. Излизат сините плюсове. След това commit. И почти накрая на процеса : MERGE failed. Може ли някой да помогне?
Edit: Забравих да кажа че предварително съм си направил репозитори в github. Вземам му линка и го слагам там където го иска, след това. Изтеглих си 64-битовия вариант на tortoise (като операционната система). Освен това рестартирах компютъра след инсталацията.

от d.brezoev (212 точки)


0
Това явно е проблем на гитхъб. И аз го имам днес и дори си разтурих репозиторито заради него

от ttitto (1950 точки)

0
Аз от вчера се опитвам.

от d.brezoev (212 точки)