Да ограничим СПАМ регистрациите на форума.


13

Предполагам, модераторите/админите са забелязали огромният брой спамърски регистрации. От регистрираните над 18 000 потребители – може би половината са спам.

Ето един пример: http://forums.academy.telerik.com/users?start=11640

Имена като poutimmirmmar, beascabexia, tattaiquacy, tipprerry – без никаква активност няма как да се реални потребители. Разгледайте и следващите/предишните страници.

Хубаво е, че все пак няма някаква активност свързана с постване на спам съдържание от тяхна страна, но все пак...

Предложението ми е да се приложи допълнителен въпрос при регистрацията, който би направил регистрация от ботове невъзможна. Капча не върши особено работа в днешно време.

Знам, че системата е доста ограничена откъм функционалност и няма опция за подобно нещо, но това може да се постигне като се добавят няколко реда код в qa-page-register.php (в болд текст е добавения от мен код):

Стъпка 1:

$inemail=qa_post_text('email');
$inpassword=qa_post_text('password');
$inhandle=qa_post_text('handle');
// Aded by Admin
$customRegQuestion=qa_post_text('customRegQuestion');
 
Стъпка 2
 
// Added by Admin
if ($customRegQuestion != "zero")
$errors['customRegQuestion']='Моля, отговорете правилно на въпроса!.'; 
// End
 
if (qa_opt('captcha_on_register'))
qa_captcha_validate_post($errors);
 
if (empty($errors) && $customRegQuestion == true) { // register and redirect
 
Стъпка 3
 
'email' => array(
'label' => qa_lang_html('users/email_label'),
'tags' => 'name="email" id="email"',
'value' => qa_html(@$inemail),
'note' => qa_opt('email_privacy'),
'error' => qa_html(@$errors['email']),
),
// Added by Admin
'customRegQuestion' => array(
'type' => 'text',
'label' => 'Как е 0 (нула) на английски?',
'tags' => ' NAME="customRegQuestion"',
'error' => qa_html(@$errors['customRegQuestion']),
'value' => '',
),
// End
 
Резултата:Отговори1
Колега идеята ти е много добра и е похвално, че си положил труд да подобриш системата в регистрационното поле!

от teleriknetwork (2734 точки)


0
Много добра идея! Дали ще бъде добре, ако от време на време се сменя въпросът?

от ellapt (6303 точки)


0
Извинете ме, ама едно потвърждение по email елиминира около да кажем 75% от спам акаунтите.

от ibalistix (0 точки)


0
Мислиш ли, че приложение, създадено да регистрира множество акаунти и да поства нови теми във форуми/блогове - би имало някакъв проблем да потвърди емейл адрес?

от todor_pr (1527 точки)

0
А би имал проблем да напише 0 ? Такива разновидности на капча се заобикалят не много трудно. Идеята на всичко НЕ Е да не можеш да регистрираш акаунт, а ДА можеш да го ползваш при определени ситуации. Базова конфигурация на web сървъра може да забрани да кажем регистрацията на акаунти по 1 на минута и така да предотврати спама. Всъщност тук много хора имат по 2 акаунта включително и аз, и то без да го искаме - един регистриран и един от facebook. И ето как от 18к акаунти слизат да кажем на 12к. Този форум е прекалено малък и прекалено ограничен от страна на теми (поради спецификата му). Виж HWBG например има около 60 000 акаунта, има над 3 200 000 мнения, но там са захванати всичко в IT, и затова е най-добрия форум в БГ. Няма как тук да има 18к участници за 1 година, а там 3 пъти повече за над 10 години. Реално тук я има 200 човека, я няма толкова активни с над 5 поста например.
Всъщност в Q2A НЕ МОЖЕШ да пускаш постове без капча, АКО не си потвърдил мейла си. Тоест без потвърждение на мейла, винаги трябва да пишеш капчата когато пускаш пост или мнение.

от ibalistix (0 точки)1
Поздравления за разработената хитрост при регистрацията. Ползвал съм такива техники и вършат доста добра работа, наистина, особено с въпрос на български език. Как мислите да се справим с въпроса при Фейсбук логин? Там идеята е с два клика и вече да постваш. По принцип аз съм привърженик на повече модератори, които да чистят спама. Както виждаме, за момента този подход върши работа. Освен това флагването на непидходящо съдържание също разкарва спама почти веднага.

от svetlin.nakov (31978 точки)


0
Как е нула на английски ?!? Само аз знам поне 5 думи за нула на aнглийски. Например love (като любов на английски) е нула в тениса. Във футбола нула е nil. (dove в крикета и т.н.) Мисълта ми е антиспам въпроса трябва да има един, лесно откриваем отговор. А ако аз не знам английски например. А ако въпроса е мълтипъл чойс и направим бот, така че да налучква все отговор B.
Ето ти антиспам идея, първите 5-10 поста на всеки новорегистрирал се, да чакат удобрение от администратор. В thenewboston така се справихме със спама а според ранк-а му в Alexa е доста посещаван форум. (Справка около 23к място , telerikacademy е 150к място глобално). При това с 2 админа и 3ма модератора. Тука са повече. Ефективно е, работи винаги срещу всякакви работи и няма спам. Е малко хамалогия е, признавам си.

от yonchoy (2134 точки)


0
Едва ли повечето хора като ги питат как е 0 на английски ти казват термин от тениса.


0
Всичко зависи от контекста, но това на което исках да наблегна е, че въпроса не е достатъчно ясен и затова е лош пример.

от yonchoy (2134 точки)0

Здравейте, аз ползвам този сайт:

http://www.stopforumspam.com/

имат база данни, в която може да се провери дали въпросният потребител не е докладван вече като спамър, повечето обикновено са.


от mariya_ivanova (0 точки)


0
Нека видиме какво предлагаш: първо проверката ако е по IP ако имам псуваш във форумите брат няма да мога да се регистрирам никъде или ако е по потребителско име speedyGonzales може да се пише и някой друг и да псува на поразия или просто някой не го кефя и ме е вкарал в този списък. Второ, самата регистрация ще стане супер бавна защото ще се обръщам към тяхната база. Ако реша, да оптимизирам нещата и си сваля базата на сървъра, това означава да заема някаква може би голяма част памет на сървъра. Вярно, че де факто обръщението ще е само при логване но там нека си има един файл 1 mb за красота. Може би съм малко груб, но това което искам да наблегна е че се търси лесен начин, който да е лек и да не натоварва бързината или паметта на сървъра. Много хора, членуват в клуба АМА ТО СИ РАБОТИ, но аз не съм от тях. И трабантите могат да те закарат от точка А до точка Б, но предполагам повече би ти харесало да стигнеш до там с Ferarri.

от yonchoy (2134 точки)