RequireJS, кога и дали да го ползваме


4
Я споделете на какво мнение сте за използването на RequireJS, дали е по-добре да го ползваме в практиката си за в бъдеще или не? Моите наблюдения досега са, че underscoreJS, вече не поддържа зареждане през RequireJS, защото правело конфликт и част от функциите им работели по-зле. При използването на SammyJS също трябва предварително да си заредиш JQuery, защото иначе трябва да презареждаш страницата, че не го разпознава, като хората и Дончо е казал, че трябва JQuery да се зареди не през RequireJS, а по стандартния начин. Споделете, каквото знаето по темата.Отговори7

Аз мисля да не го ползвам изобщо, най-вече защото адски много ми забавя и прецаква като цяло дебъгването. Плюс това не мисля че губим чак толкова много като го няма, просто в началото страницата ще зареди по-бавно, но после всичко е ОК, даже по-бързо.


от RamiAmaire (1868 точки)


0
да не забравяме че идеята на require js е по-скоро да улеснява структурирането на кода, а ефективността е страничен плюс:
"RequireJS takes a different approach to script loading than traditional

от staafl (5770 точки)


0
Много ми е по лесно да НЕ ползвам RequireJS и SammyJS - първото заради посочените от колегата проблеми, второто заради кеширането. За съжаление обаче не виждам заместител за функционалноста на тези 2 библиотеки - тоест ще трябва с много копане и псуване да си ги ползваме и за напред

от stann1 (1378 точки)


0
На Kendo routovete, мисля че вършат същата работа като Sammy.

от RamiAmaire (1868 точки)


5
Мен лично по- отвътре ми идва да разчитам на вградената фунцоналност за paging на kendo и angular. Require js-а не съм го пробвал с kendo или angular, но се надявам да е по-безпроблемо, тъй като стака от библеотеки ще е по малак.

от iwitass (3695 точки)


2
Докато google не почнат да рънват javascript смятам да продължавам с неговото минимално ползване по сайтовете си. Колкото и яки неща да може да се правят за мен по-важен е PR от колкото да се гъзъря със SPA, защото бил много модерен или по-бърз заради по-малкото пращане на данни по мрежата. Интернета е достатъчно бърз за да си позволя лукса да жертвам 0.02 милисекунди по-бавно зареждане на сайта за сметка на по-добър PR и позиция в търсачките.
Ако направим сравнение с ползването на cloud услуги... там нямаме ли забавяне? Хостинга ти е на едно място, базата на друго, майл сървъра на 3то, notifications на 4то, харда на 5то и т.н.
Така че довода колко по-бързо било с ползване на javascript и SPA не ми е достатъчен.
Харесва ми как се работи със sammy, angular или kendo... но... има едно голямо НО. Зависи какъв ефект търси човек със сайтовете си. Защо кендо е префректен за администрация? Защото нямаш нужда от индексация от google там и ти улеснява много живота.

от saykor (8845 точки)


0
въпросът всъщност беше за requireJS, не за SPA :-)

от staafl (5770 точки)

0
Логиката е същата.

от saykor (8845 точки)2
saykor е прав за pr-a но това важи за определен тип сайтове, примерно спомената гъзария spa + icenium или нещо от сорта и си имаш app който може да бъде какъвто пойскаш - а и все пак тенденцията e всичко към web-a да се изнася и там тези технологий са си полезни.

от iwitass (3695 точки)


0
Icenium е направен за разработка на могилни приложения не за сайтове. Там няма значение PR-а. По-скоро бих казал, че pr-a НЕ важи за определен тип сайтове. Малко са тези който не се интересуват от това какъв PR имат.

от saykor (8845 точки)


6

Откакто оделих около 3 часа от живота си да дебъгвам, за да я открия грешка и накрая незнайно как (поне не би трябвало) като изтрих в единият файл целият път, програмата тръгна (не мога пак да не споделя любезното съдействие на saykor) програмата тръгна, бога не мисля да го пглеждам. Живота е твърде кратък, а печалбата от него твърде малка за да си го преченя отново ! 


от Al.polichronov (1567 точки)