София - един от най-западащите градове


1

Интересна статистика. Не, че не е вярно това, ама аз вече 8 години се чудя защо сВе живо към София отпрашва. 
Но ето и самата статия:
София - сред най-бързо западащите градове

След нас са само Кайро, Триполи и Дамаск
 


в Други от ibalistix (0 точки)


Отговори6
Това найстина е е*ати малоумната публикация - някой бездарник си е смукал от пръстите поради простата причина че няма какво да измисли

от iwitass (3695 точки)


1

Аз не бих вярвал на подобни статистики, ама хич :)

 

Ето един пример за град, който е много по-зле от София и по-бързо западащ също така.


от simo.smo (727 точки)


8
Аз лично не вярвам на подобни статиски. Смятам, че София хич не е западащ град, а точно обратното ;)

от teleriknetwork (2734 точки)


0
в сравнение с....

от saykor (8845 точки)


2
За съжаление България с всяка изминала година започва да се превръща в град държава, а около нея всичко пустее и замира.

от Matrix (2857 точки)


7
Не подминавайте с лека ръка професионални проучвания. Агенцията, която е направила проучването, е оценила 140 града по редица критерии и спрямо тях резултатите са обективни. Аз, както и вие, оценяваме развитието на столицата ни според собствените ни представи - правим сравнения с провинциалните градове, спрямо които София наистина е най-големият град, който освен всичко не спира да расте.
Когато обаче разширим погледа си и минем на световно ниво, едва ли някой от нас би се похвалил с необходимите познания да направи сериозна съпоставка между София и останалите 139 града, станали част от проучването. Освен това нека не забравяме, че растежът е самостоятелен от развитието. Градът може да се разраства, но условията за живот в него да не се подобряват.
Например от една страна някои инфраструктурни проекти оставт впечатлението, че допринасят много по този показател, но от друга - обърнете внимание, че пътната мрежа на столицата е много дълга и поддръжката й все още не е на ниво. Колко от сградите са енергийно ефективни - санирани и с подходяща дограма? Друг пример - хубавите културни проекти в центъра не оказват влияние върху целия град. Още един критерий - здравеопазване. Нима забравяте за огромните проблеми със спешната помощ? По критерия околна среда - нима живеещите в центъра дишат чист въздух и не срещат редовно бездомни кучета? Чист ли е градът? Хубаво е да си зададем въпроса дали това, което са прави в полза на града, е достатъчно, за да компенсира негативните тенденции - замърсяване, лоша пътна настилка, ненамаляваща популация на бездомни кучета, презастрояване.
И в крайна сметка - развитие може и да има, ако съпоставяме с едни градове, но при световната конкуренция столицата ни издиша.

от easlavov (4118 точки)


0
Прочети цялото проучване и ще разбереш, че това което си написал е само на теория. В него не пише точно това.

от martingeorgiev (2318 точки)


3

Ако кажем, че София запада, какво оства за другите градове в България? Като цяло София е сред малкото градове у нас, които реално бележат някакво развитие. Надали скоро столицата ни би могла да се мери с градове от рода на Ванкувър и Торонто, но поне се прави нещо по въпроса тя да бележи напредък в европеизацията си. Естествено ако освен за София се помисляше малко и за провинцията, нещата може би щяха да са малко по-добре... 
Относно годишната класация на "Икономист интелиджънс юнит", в сравнение с другите изследвани градове, може и София да не бележи подобрение, но в сравнение с останалите градове в България - определено има такова и е грехота да се каже, че столицата ни запада.


от kalbo_17 (2709 точки)


0
Идеята е, че другите градове са вече западнали. На фона на тях София може и да не изглежда западнала но в сравнение със себе си от минали години върви на долу.

от saykor (8845 точки)


0
От Софето по-голЕмо нЕма!!!

от DragomirD (88 точки)


1
Изброените градове са столици. Има пропуск в статията, че явно съпоставката в проучването е между столиците по света. Няма да изразявам мнение по въпроса дали е сред най-западащите градове София, но се замислете, че постоянно идват хора търсещи работа или по-добро образование, а инфраструктурата и условията си остават същите.0
Само малко да те поправя. Инфраструктурата в последните 3-4 години дърпа рязко напред. Примерно паркове, метро, пътища, кръстовища и че като цяло се работи и инвестира за развитие. За условията като цяло съм съгласен, но това зависи от самите нас, включително и хората които идват разбира се.

от stanev.plamen (1143 точки)

0
Виждам промените, но не са достатъчни, за да осигурят нужното подобрение. Задръствания отново има, а за ВИК аварии и проблеми с електрозахранването чета постоянно. Поради усиленото строителство се пренебрегват зелените площи и площадките за игри - инфраструктурата не е само пътища. Проблемите са в национален мащаб. Условията както казваш зависят от нас. Всяко нещо което се подобри бива съсипвано малко след това. Графити, обяви и футболни материали съсипват метрото, автобусите, спирките, старите сгради и подлези. Липсва култура, за да се запази съграденото.
0

от Matrix (2857 точки)