Въпрос относно учебни дисциплини в университета


1

Здравейте, колеги. Миналата учебна година присъствах и в академията и в университета и това ме доведе до положението, че от два стола останах на земята (трябваше да прекъсна академията, защото бях назад с материала и имах 4 поправкителни изпита в университета). Разликата сега е, че след 2-ри курс се разпределяме в поднаправления и съм приет в специалността Бизнес информатика. Тъй като натовареността сега ще е доста по-ниска, а материала който ще учим няма да е само икономика, бих искал да ви питам от долуизброените дисциплини кои наистина си заслужават присъствието?

В трети курс се изучават задължителни и избираеми факултетни учебни дисциплини: "Архитектури на изчислителни системи", "Бази от данни", "Компютърни мрежи и телекомуникации", "Интернет технологии", "Статистическо изследване на зависимости", "Управление на операциите", "Инфраструктура на съобщенията", "Теория на статистика и вероятностите", "Въведение в иконометрията", "Основи на разработване на приложни програмни системи", "Операционни системи".

В четвърти курс се изучават задължителни и избираеми специални учебни дисциплини: "Проектиране на информационни системи", "Визуално програмиране", "Програмиране в бази данни", "Бизнес анализ на информационни системи", "Технологии за изграждане на уебсистеми", "Бизнес комуникации", "Модели за изграждане на интернет приложения", "Бизнес процеси и модели", "Системи за управление на ресурсите на предприятието", включително на телекомуникационни компании, "Бизнес интелигентни системи", "Разработка и управление на интегрирани информационни системи", "Информационни технологии във финансови системи", "Създаване на системи на базата на клиент-сървър технологии", "Обработка на неструктурирана информация", "Одит на информационни системи и технологии", "Мултимедийни приложения".

Да, знам, че университета едва ли ще ме научи на много, а обучението в академията е на много по-високо ниво, но ще се боря да взема и диплома за висше образование заедно със сертификати от Телерик :)

 

EDIT: става въпрос за УНСС, че забравих да напиша името на университета от толкова обяснения :D
Отговори1
Предполагам, че си УНСС, ако е така, аз от там имам много добри впечатления само от курса по Бази данни.
До колкото помня и Компютърните мрежи също беше интересен.

Като цяло обаче си прав - не се надявай на много знания от Университета. По-добре си ги слушай нещата в Академията.

от simo.smo (727 точки)


0
Да в УНСС съм, забравих да го напиша от толкова обяснения :D
Мерси за информацията :) Да се надявам, че и още някой ще постне мнение, за да мога да си направя едно обобщение на всичко :P

от kris4o1993 (3555 точки)

0
+1 за бази от данни. Доста положителни неща съм чувал.

от Teodor92 (13062 точки)


0
Специално за мен да си и на двете места няма да стане.По добре прекъсни университета за 1 година,съсредочи се върху академията,пък след това продължи да си учиш в УНСС.Да даваш всеки семестър по една шапка пари и да не ги вземаш семестрите ... няма смисъл.

от kassskata (128 точки)


0
Прекъсване на университета не е решение за мен. Аз питах кои дисциплини си заслужават, а не дали да продължа да уча там или не. Но благодаря за отговора :)

от kris4o1993 (3555 точки)

0
Не е така. В момента карам и университет и академията и 90% от колегите, студенти, правят същото, така че въобще не е невъзможно.

от Teodor92 (13062 точки)