Знаете ли какво се е случило на 6 септември в Българската история.


7

Интересно ми стана дали хората са имат представа  поне малко от историята на страната си и какво (поне би следвало) да се празнува на съответната дата, защото реално погледнато ако не знаеш и не искаш да научиш, не виждам поради каква пречина продължаваш да живееш в нея (не може и не би трябвало да се съди никой, но поне е хубава всеки да си избере Държава с чиято история да се гордее и да иска да научи ). Все пак си мисля, че би следвало и ние да вземем пример поне един път от страни, който да доста по -напред (и във IT индсутрията) във доста отношения от нас и хората живеещи там и почитащи националните си празници. И да това не означава, че трябва да отидеш на площада и да вееш знамена(поне според мен), но поне трябва да се замислиш, колко много са дали съотечествениците ти живели преди теб, колко по-различни са били от нас(минимум защото не са предали националното си убеждение(пренадлежност), както много от нас сега биха направили при правилен стимул). 

Та въпроса на деня е: Знаете ли какво се е случило на 6 септември в Българската история. И съответно ако не се досещате на момента ето една лека подскаска(пищов) http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%8A%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%98%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0_%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F_%D1%81_%D0%9A%D0%BD%D1%8F%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F.

И се надявам всеки поне за момент да си помисли какво ще прави примерно този Петък и какво би трябвало да направи ако се чувства поне малко Българин.


Отговори4
Аз имам късмета да съм роден точно 100 години след това важно за страната ни събитие и прекарах доста от детските си рожденни дни мислейки си че на рожденния ден на всеки има заря :)

от kirotab (219 точки)


0
Е това е да имаш за РД, ден на който всички празнуват с теб :D.

от Al.polichronov (1567 точки)

0
Честит рожден ден, честит Ден на Съединението!

от ellapt (6303 точки)2
Този форум, и това community като цяло, може да се похвали, че има страшно много интелигентни хора, които имат богата обща култура, знаят и уважават историята на страната си. Според мен е срамно някой българин да не знае кое събитие в българската история се е случило на 6-ти септември.

от batebobo (235 точки)


2
Как да не знам 69 винаги ми е било любимото число :Д Шегата настрана,ние съвремените българи не можем да разберем Съединението и какви българи е имало точно по това време, но едно мога да ти кажа, тогава са ни наричали икономическото чудо на Европа, Балканският тигър. Тогава е имало политици, за разлика от сега, когато имаме марионетки на икномически интереси.

от yonchoy (2134 точки)


0
Така си е но не съм сигурен за причината довела ни до сегашното ни положение и затова най-разумно ми се вижда да започнем с това дали познаваме историята си и дали наистина искаме да сме част от тази общност наречена България, съответно кое слагаме на преден план - личното и общото благо. ПС. Иначе и аз съм за 69- някак си започваш да се чувстваш по-добре със това число.

от Al.polichronov (1567 точки)


2
Не мисля, че има някой, който да не знае какво историческо събитие се е случило на тази дата, но аз пък съм израснала на улица "6 септември", а това ме прави горда и щастлива.
Къщата на баба и дядо в София пък се намира близо до бул. "Ген. Данаил Николаев". Генерал Данаил Николаев е един от основните действащи лица в осъществяването на Съединението.
Този празник - ще го отбележим, както винаги. Нека си пожелаем държавата ни да е мирна и щастлива!

от ellapt (6303 точки)


4
Сигурно няма да Ви харесат нещата, които ще напиша, но на въпроса имам следния отговор.
В момента това е много неподходящ въпрос, защото идеалите на държавата, заради които се е ляла кръв, са в кофата за боклуци. Най-лошото е че предишните боклуци от кофата в момента разделят наследниците на тези Българи, по всякакви измислени критерии само и само да ги разединят и манипулират, за собствената си изгода.
Повечето "Българи" знаят, че на 6-ти Септември не се работи и си е повод(не че иначе няма) да се напият.
Не съм сигурен точно коя година, но не беше много отдавна, имаше предложение внесено в сегашната имитация на народно събрание 6-ти септември да отпадне от календара на нацианалните празници.
И това е общо взето 6-ти Септември, нищо с което да се гордееш в днешно време, даже си е за реване. А напредналите нации просто нямат толкова много нацианални празници ( колкото нас ) за това честванията им са толкова пищни.
Айде пляснете по един минус ама поне прочетете и помислете какво е Съединението днес.

от BoyanTodorov (853 точки)


2

 Никой не отговори в прав текст какво все пак се е случило.

  • 1885 г. — Съединението на България. Данаил Николаев напада Пловдив  и отблъсква правителството на Източна Румелия.
  • 1959 г. — Първото автомобилно рали в България .(интересен факт)

от kassskata (128 точки)


5
Човек, знам добре какво се е случило, евалата за инициативата. Само не мога да повярвам, четейки за тогавашните българи, сега какво е останало.

от RamiAmaire (1868 точки)


0
Не мисля, че тогавашните и сегашните българи се различават. Иначе нямаше да я има творбата на Алеко Константинов - "Бай Ганьо", по конкренто политически фейлетони.
Бай Ганьо прави избори Бай Ганьо журналист Бай Ганьо в двореца Бай Ганьо в депутацията Бай Ганьо и опозиция —- ама де-де Дружество „Въздържание“ Писмо от бай Ганя до Константина Величкова Из кореспонденцията на бай Ганьо Балкански
Всичко това, което се случва сега се е случвало и преди, просот сме си такова племе.8
Как да не знаеме бе, 6-ти е деня в който ще учиме "Data Binding and Data Controls" ...

от tankovski (2828 точки)


0
Най-важната лекция !

от RamiAmaire (1868 точки)

0
Ами, важен ден - важна лекция. Празнична.

от tankovski (2828 точки)


1
За мен това е едно от най-великите неща, които българите са правили - да се противопоставиш на 5 империи и да постигнеш своето.

от kbrizov (357 точки)


0
Да и за това сега сме на последно място в Европа ..... и ни мислят за втора.. да не кажа трета ръка хора.

от plamen.yovchev (3283 точки)


2
Здравейте колеги,
Честито Съединение на България!

от mvdaskalov (50 точки)


0
Поздрави и от мен! Честито Съединение на България!

от ellapt (6303 точки)

0
Честито Съединение на България!

от Al.polichronov (1567 точки)