Защо се чупи кирилицата?


0
Уважаеми колеги!
В момента търся отговор и решение на проблемът с чупенето на кирилицата когато се постави след копиране на линк от Интернет.
ПРИМЕР:
http://localhost/%D0%92%D0%B5%D1%81%D0%B8/ => http://localhost/Веси/
Някой може ли да ме насочи към ресурс където е публикувана подобна информация?
Благодаря ви!
ПП
При копирането от прозорец на скайп на втория посочен линк всичко е наредОтговори2

В URL адресите по стандарт кирилица няма! Това, което, ти се копира (http://localhost/%D0%92%D0%B5%D1%81%D0%B8/) е URL-кодирана кирилица. Някои браузъри визуализират тикива URLs на кирилица, но това е за визуално улеснение и не е по стандарт. Както Opera за визуално улеснение не показва целия URL адрес, а го отрязва без параметрите, но те рално съществуват.

Ето инфо: http://www.w3schools.com/tags/ref_urlencode.asp

Наков


от svetlin.nakov (31978 точки)


0
Запознах се с материала от линка. Добре! Може би по-натам нещата ще се попроменят. Имам още един въпрос: Какво се случва след като копирам линка? Още щом копирам линка той в същия момент се чупи! Има ли някакъв начин да го накарам да го третира като чист текст? След бързия и адекватен отговор, те моля ако се сетиш за ресурс където да прочета повече за това какво се случва когато копирам текст. Какво всъщност прави компютъра ми в този момент? ПП Още веднъж ти благодаря :)

от savagrup (8 точки)


0
Има редица варианта как кирилицата да се преобразува в латиница автоматично. За WP има поне 5 плъгина за това.

от ibalistix (0 точки)


0
:) За WP съм чувам :Р Питам защото си правя едно проектче и ми трябва за него. Знам! Имам клас който ми конвертира символите, в краен случай ще прибегна до неговите услуги :) Но преди това ще потърся още решения. Иначе за WP нямам какво добро да кажа освен, че е безплатен :)

от savagrup (8 точки)

0
Здравей, можеш ли да ми препоръчаш такъв плъгин?

от Dobromir (777 точки)1

Ако искаш да получиш линка с кирилица, можеш да използваш някоя вградена функция за декодиране:

PHP: urldecode()

JavaScript: decodeURI() (можеш да я пуснеш в конзолата на browser-а)

Ruby: URI.unescape()

Иначе Firefox позволява да копираш URL-а както се вижда в Address bar-а ако преди да го копираш, напишеш един интервал преди него. Някои по-мощни едитори имат плъгин или вградена функция за кодиране/декодиране в URL-encoding (например в Notepad2 е Edit->Special->Url Decode)

Едит: но ако искаш потребителите ти директно да могат да копират адреси от линкове/адрес-бара като кирилица, няма такъв начин.


от staafl (5770 точки)


0
Разбрах! Кофти! В такъв случай какви варианти има? - трансформ към латиница - подаване на номера на страницата - други ?

от savagrup (8 точки)

0
според мен транслитерацията към латиница е най-добрия вариант

от staafl (5770 точки)