Social Events Team - Разходка на Витоша


21
Здравейте Колеги,
 
На 15.09 - неделя - ще организираме първото събитие. Решихме да e разходка в планината. Тъй като на 14.09 има тежък изпит предполагаме, че всички са били затворени седмици решавайки задачи. Точно след изпита един ден сред природата на чист въздух би било добре за всички, според нас.
 
Използвам момента да припомня, че създадохме група: https://www.facebook.com/groups/572933379410434/, в която, освен във форума, ще получавате повече информация за следващите събития. 
 
Следващата седмица, ще ви представим няколко идеи за събития, за да решим какво да организираме до края на месеца.
 
Относно разходката в неделя:
 
Тръгваме от Княжево в 11:00 сутринта, така че елате 5 - 10 мин по-рано. Чакаме се в градинката пред спирката на трамвая - обръщалото на трамвай номер 5.
 
До там може да се стигне с кола, трамвай 5 - последна спирка или автобуси. 
 
От там вървим /нормално ходене/ около два часа/два часа и половина в посока Златните мостове, но ще се отклоним при местността Дендрариум и ще стигнем до хижа Момина скала. Маршрутът е сравнително лек и натоварването не е много голямо, с малки изключения. Пред хижа Момина скала има голяма поляна с пейки, беседки и места където можем да останем за по-дълго. 
 
На връщане отново ще слезем в Княжево. Общото времетраене на ходенето - отиване и връщане е приблизително 4:30  до 5 часа, от които около 2/2 и половина е изкачването до хижата.
 
Храна: Носете си храна, понеже по пътя няма места от които може да закупите. Горе на поляната, пред хижата, където ще останем около 2 часа има две заведения от които може да се купи храна - готвят на място - супи, кюфтета и кебапчета. Има и бира. За всеки случай си носете храна със себе си, понеже ще се качим в неделя, след 13 часа и не е ясно какво ще е останало в двете заведения.
 
Вода: Носете си и вода - по пътя има чешми, но по това време на годината част от тях обикновено "не работят".
 
Времето: Според прогнозите от днес /11.09/ в неделя ще е слънчево и няма да вали. На мястото на което ще се качим, температурата ще е около 15 градуса, така че си носете и връхни дрехи. Който има планински обувки и облекло да ги използва.
 
Връщане: Ще се върнем в Княжево, същият ден, около 18 - 19 часа най-късно.
 
Линк към събитието във facebook: https://www.facebook.com/events/205016316341676/
 
Тук съм направил един трак от последното ми ходене по този маршрут - http://www.endomondo.com/workouts/53142213/3621171. Има статистика за времето му за минаваме, височина, разстояние и други. 
 
А това е снимка от последната точка - хижа Момина скала, където ще спрем за почивка, да обядваме, играем - http://teenews.eu/wp-content/uploads/2011/07/dsc02283.jpg
 
Вземете всичко което смятате, че ще е от полза за групата - топки, карти, фризби, федербал, настолни игри и т.н.
 
Поздрави,
Мартин
 
 Отговори5
Няколко съвета от мен:
Аз лично си взимам някакви ядки и бисквити плюс 2 малки шишета минерална вода (500 мл) и може би банан. Банана има вещества, който предпазват от крампи - магнезий, ядките съдържат ползени мазнини, а бисквите са бързи въглехидрати за бързо усвоима енергия. За в планината е важно е обувките да държат глезена стабилен и може би по-дебели подметки ако ще се ходи по морени (не се ориентирам добре по маршрути и не знам откъде ще минавате). Вместо шишета с вода е хубаво да имате camelbag- слага се в раницата и с маркуче може да си пиете вода докато ходите, тичате или карате колело. Якето нека е тънко и водоустойчиво. Носете си поне 1 резервна тениска.
ВАЖНО: Всеки би трябвало да си носи пликче да събира боклуците след себе си, за да не замърсявате планината.

от yonchoy (2134 точки)


0
Благодаря за допълнението. По принцип ядките са много калорични, както и сушеното месо, заради това се носят винаги в раницата, а бананите и шоколадите се разграждат много по-бързо в организма, в сравнение с останалите храни и носят много енергия.

от martingeorgiev (2318 точки)

0
По принцип според sinoptik.bg времето ще е слънчево около 23 градуса май, затова може би слънцезащитен крем не е лоша идея, в планината се изгаря лесно. Ако ще играете някакви игри, препоръчвам да вземете и шалте за тези с картите, настолните игри.

от yonchoy (2134 точки)3
Честит празник на всички програмисти:)
Вдигам темата, за да се запознаят повече колеги с нея.

от martingeorgiev (2318 точки)


0
Някой може ли да ми даде примерно линк от google maps, къде точно се чакаме, че съм леко неориентиран в тази част на София :)

от Hristo.B (3885 точки)


3

Eто:

https://maps.google.bg/?ll=42.658993,23.241853&spn=0.001694,0.003484&t=h&z=19&layer=c&cbll=42.658992,23.241342&panoid=aTae69T98GzqxHibPGKesg&cbp=12,179.59,,1,1.63

В дъното, от дясната страна на линията, има едни стълби, качваш се по тях, градинката се води на около 10 метра от тях.

A като излезеш от street view-то може да се ориентираш къде се намира точно, мястото в София.


от martingeorgiev (2318 точки)


0
Ориентирах се мерси :)

от Hristo.B (3885 точки)

0
0878 66 77 74 - aко някой не може да се ориентира да звънне.

от martingeorgiev (2318 точки)


1
Уточенения за водата и храната:
- точно където е сборния пункт има много хубава чешма, която работи;
- чешмата на Белята вода (покрай, която ще сте около 45 мин. след старта) винаги работи - водата там е много студена;
- на Момина скала и хижичките преди нея винаги има храна (супи, скара и нещо готвено) - спокойно може да се обядва там. Закусете добре и другото вече са индивидуални нужди.

от pr3d4t0r (100 точки)


0
Знаеш сигурно колко не е полезно да се пие от тази вода и защо са я кръстили Белята..?

от martingeorgiev (2318 точки)

0
Разкажи, че ми стана интересно :)

от vlad0 (6103 точки)1
Колеги, много е важно! Ако пътувате с трамвай 5, то тръгнете 10 минути по-рано. Има ремонт и на спирка Бъкстон се прекачвате на рейс. А рейсовете не са супер редовни.
Този екшън редовно ни го причиняват за събота и неделя. Но се надявам все пак да има доста смели и свежи планинари утре!!! :)

от TarliT (239 точки)


12

Благодарим на всички включили се в първото събитие – Разходка на Витоша! Прекарахме си страхотно. Успешно съчетахме спорт, забавление, малко умуване по задачите от изпита, доста чист въздух, зареждане от природата както и разбира се сладко похапване и бира за награда на 1550 метра. Надяваме се следващият път да се присъединят повече хора. Споделяме с вас малко снимки за да видите, че не е страшно и да се престрашат повече хора другият път!  :)

1, 2, 3, 4, 5


от emilia.orlinova (2079 точки)


0
Доста добър поход се получи. Стабилно темпо и отлична компания. Ще повторя.

от easlavov (4118 точки)

0
И аз съм много доволен от разходката. Освен снимките остана и един такъв приятен спомен във формата на лека мускулна треска :) Дано успеем да направим още една екскурзия из природата преди да се развали времето.

от LSvilenov (1750 точки)