Тенденции в развитието на IT сектора в България - проучване


17

ЛИНК КЪМ СТАТИЯТА

Здравейте!

Попаднах на тази много интересна статия, която може би вече сте видели. Ако не сте - горещо ви я препоръчвам, за да разберете как ще се развива пазарът на IT кадри в България в близките години. Ето малко извадки:

  • Броят на работните места в софтуерния бранш расте с 4,8% на година, очертава се дефицит

  • ИТ секторът е един от малкото в индустрията на България, останали почти незасегнати от икономическата криза

  • работодателите в ИТ сектора продължават да наемат персонал, като според данни на НСИ, средното месечно възнаграждение в бранша се е повишило с близо 36% в периода 2009-2011 г.

  • Основната група от заетите в сектора е на възраст между 25 и 35 години.

  • През 2012 г. програмистите на софтуерни приложения заемат една четвърт от позициите в ИТ сектора, следвани от системните администратори (7,7%), аналитиците по компютърни комуникации (7%) и разработчиците на софтуер (5,6%).

  • Комуникационните умения са сред водещите „меки” умения, желани от работодателите в ИТ сектора. Други „меки” умения, които се оценяват високо от работодателите, са решаването на проблеми, аналитично и критично мислене, кооперативност, способност за управление на собственото си време, предприемачески дух, проактивност и инициативност, презентационни умения.

  • Броят на работните места в софтуерния бранш расте ежегодно с 4,8%. В периода между 2009 г. и 2011 г. в сектора са наети 29,4% повече старши софтуерни разработчици. В същия период значително са се увеличили заетите работни места на професии като инженери по осигуряване на качеството на софтуера, автор на техническа документация, старши ИТ ръководител, ИТ консултант и старши мултимедиен програмист 

  • Към юли 2013 г. уеб програмистите в България са сред най-търсените. JavaScript е езикът за програмиране, който се споменава най-често в обявите за работа към средата на 2013 г. Търсенето на Java програмисти остава сериозно. Към „C” базираните езици е налице също стабилен интерес. Търсенето на все по-модерните Python и Objective-C е все още доста колебливо в България.

    Според „Адеко” – компания за услуги в областта на човешките ресурси – в бъдеще ще се наблюдава тенденция на търсене на все повече кадри, специализирали в „Оbjective-C”, „C++”, „C”, Python и Ruby. Популярните езици като Java, C#, PHP, Visual Basic и JavaScript, въпреки голямото си разпространение, се очертава да забавят ръста си в близките години.

 

И още много, много информация...
Отговори3

Така Оbjective-C, по-скоро търсенето на такива програмисти ще намалее значително, след западенето на Apple, което е очевидно. Там  Jobs се опита да направи затворена екосистема, което ще се окаже стратегическа грешка.

PHP- този език, няма да умре, колкото и да се натягат някои хорa да го предвидят. Facebook  няма да смени основния език, на който е написаna платформата им по 2 причини - излиза скъпо и не се знае как ще се отрази на продукта им, и през цялото това време докато пренаписват софтуера ще изостанат от конкурентите си. От друга страна вече са се справили с основните проблеми, които имат с PHP.  Лично за мен това е удобен език, на който може да метнеш някое малко проектче. Доста неща стават бързо и лесно на него.

Python - така, по мое мнение, този език бавно ще си пробива път напред. Причините са много. Google го подкрепя, езика се учи лесно и е универсален.

Java - самия факт, че Java стои зад Android  говори, че да говорим за изоставане в позициите, при положение, че това е най-използваната мобилна платформа е леко казано смешно.

 

Лично според мен един програмист трябва да е езиково и платформено независим.


от yonchoy (2134 точки)


0
А да бях забравил Facebook преди няколко месеца са пуснали PHP Virtual Machine, с която са направили езика по-бърз .

от yonchoy (2134 точки)

0
Дай Боже всеки му да запада като Apple!

от Matrix (2857 точки)3

Много полезна информация :)

Аз от много време разпитвам всякакви хора (от академията и извън нея) за пренасищане на кадри в сектора и такива неща. Като цяло ме притесняваше това, че много хора искат да стават програмисти и че след няколко години (5,10) тази работа няма да е толкова добра и просто ще има прекалено много софтуерни инженери.

С колкото повече хора говоря, обаче, все повече се убеждавам, че това не е така, и гладът за кадри ще става още по голям, което разбира се е перфектно за нас :)

Успех със оценката от C# 2 :)


от tddhome (3086 точки)


0
Забележи този абзац: "Намалява делът на младите, които навлизат в ИТ сектора. Причините се коренят в демографските процеси, нееднакво добрата информираност на младите относно възможностите, които предлага индустрията и намаляващият интерес към точните науки."
Аз също съм се притеснявал дали няма да попадна в пренаситен пазар, но откакто се интересувам, нито едно проучване дори не прави намек за това. Напротив - търсенето на кадри се увеличава.
Наскоро четох и едно проучване на ниво Европейски съюз, което предвижда, че през 2015 г. за един софтуерен инженер ще се борят 40 фирми!
П.П. Благодаря! ;)

от easlavov (4118 точки)

0
То бройката на програмисти на пазара със сигурност ще расте, но и нуждата за такива хора също се увеличава и то, ако вярваме на статистиките и проучванията, нуждата от програмисти се увеличава по-бързо, отколкото бройката на кадърните кадри. Дай Боже и ние да станем такива:)

от stefanN (952 точки)3
Знаеш ли, отностно тази статия съм си мислел ей така, "day - dreaming " , че след като този сектор е постоянно развиващ се и в него се включват основно млади хора, България ще се окаже след години един огромен ИТ облак. Нищо лошо в случая, но основната ми мисъл е - всички тези хора рано или късно ще се откажат от тази си професия и всички те имат някаква мечта за собствен бизнес, та дали след 20 години няма да направим икономическа революция ? Да, точно ние , когато "сегашните" ще са твърде стари и наяли се с Европейски пари....
Много хубаво ми звучи да е такова бъдещето в милата ни родина.

от ze3rax (357 точки)


0
Ще поживеем и ще видим.


0
На вас разчитам! България - силициевата долина на Европа.

от svetlin.nakov (31978 точки)


9
Мен ме радва че накрая само стабиляги остават, женчовците още на ООП отпадат. :D :D
За да станеш добър програмист трябва да притежаваш и много общочовешки качества, като воля, дисциплина, упоритост да издържаш на болка, да се справяш и в тежки моменти, под напрежение и т.н.. Едно голямо евала на всички останали в академият от есенния прием !

от RamiAmaire (1868 точки)


2

Много хубава статия, която може да даде сериозна мотивация на тези, които са се насочили към тази индустрия. Това е бъдещето, и всяко положено усилие в тази насока сега, ще се отплати многократно в последствие.


от Flyer (1848 точки)


4
Това с езиците не е чак толкова важно, въпрос на синтаксис. Човек който знае 3-4 езика за програмиране в един момент каквото и да му поднесат е въпрос на месец да стане толкова добър и в друг език. По-важно е да се знаят неща като алгоритми, структури от данни, ООП, добри практики. Те за последните 12 години не са се променили (а може и повече поне аз от толкова ги следя)

от bgotov (1559 точки)


0
Все едно си чувам собствените думи. Абсолютно е вярно, че езиците и технологиите се сменят всеки ден и остава изграденото инженерно мислене и подход към решаването на проблемите.

от svetlin.nakov (31978 точки)


0
Мен най-много ме вълнуват перспективите да си работиш от вкъщи, онлайн. Как изглеждат нещата в това отношение в България?

от ttitto (1950 точки)


0
В България стотици (може би дори хиляди) от ИТ сектора си работя от къщи. Който му пасва това, има възможности хиляди.

от svetlin.nakov (31978 точки)

0
Обявите, които намирам в jobs.bg, в таба за дистанционна работа не са чак толкова много. И като че ли се въртят на няколко едни и същи фирми само. Къде се намират подобни възможности на други места?

от ttitto (1950 точки)