Помогнете с материали/съвети свързани с Ruby/Rails


4
След като минах първите две нива в обучението по C# реших, че ще е хубаво да си разчупя малко погледа и да започна да се обучавам в още един език паралелно (или поне до колкото мога...) Имам желанието да науча Ruby (в последвстие и framework-a Rails), като избрах този език, защото ми се струва много различен от C#, а и ми изглежда интересен.
За целта исках да попитам, дали някой се е занимавал с него и дали може да ми даде насоки и съвети как да започна?
Всяко нещо ще ми е от полза, било то препоръка за добра книга, лекция, семинар.
Евентуално, ако знаете за Ruby групи в София, курсове и т.н.?

Благодаря предварително! :)Отговори3

Хъврли едно око ето тук:

http://www.codecademy.com/tracks/ruby

От доста време му ми се иска да го почна, но все не остава време :)

Също може да прегледаш материалите в:

http://net.tutsplus.com/?s=Ruby


от Teodor92 (13062 точки)


2

В СУ имаше изборен за Ruby, но само за 1 година. Виж дали можеш да си намериш материали от там. Иначе аз съм фен на Python и направо се чудя може ли да те разубедя за Ruby. cheeky

Та отиваш в сайта залива на пиратите, и там като торенти ги има почти всички туториали от tutplus.

Ето ти и линкче от мен : http://stackoverflow.com/questions/55574/learning-ruby-on-rails


от yonchoy (2134 точки)


3

Привет,

Първо поздравления за избора. Ruby е страхотен като втори език и чудесно допълнение към C#. Ще научиш страшно много нови неща, без да трябва главата ти непрекъснато да експлоадира, както с някои прекалено различни езици. Да не говорим и че е мощен и има огромно community.

Относно ученето, най-добрият начин е практиката. Препоръчвам ти да си инсталираш RailsInstaller (който инсталира Ruby, Rails и доста от полезните модули), да минеш някой бърз туториъл (примерно Ruby in 20 Minutes) колкото да се ориентираш, след което да хванеш домашните по C# 1 и 2 и да ги изрешиш на Ruby - с гуглене и опитване. Скоро ще имаш достатъчно познания и усет за езика за да можеш сам да си избереш как да продължиш (тъй като ти се познаваш най-добре и знаеш как най-добре учиш).

Колкото до книгите, те много често са безполезни за учене, ако не са синхронизирани с практиката - най-добрият вариант е от време на време да прочиташ по една-две глави колкото да си допълниш познанията, вместо да ги четеш подред и да се ръководиш от тях. Тези на които лично аз съм се спрял са "Metaprogramming Ruby" и "Eloquent Ruby" - и все още ги чета. Колкото до Rails, библията е "The Rails Way", но е супер дебела и е по-скоро четиво - най-добре наблегни на tutorial-ите.

Имам още доста акъл да раздавам по темата, но за сега ще спомена само още две неща:
- #ruby и #rails каналите в irc.freenode.com са пълни със знаещи хора и са чудесно място за търсене на знания
- irb (интерактивната конзола на Ruby) ти е приятел - най-бързия начин да пробваш идеи и да разучаваш елементи от езика и библиотеките
 


от staafl (5770 точки)


0

В code school също има няколко безплатни урока и то съвсем базови: тук и тук. Лично на мен този тип уроци много ми харесват, защото има и видео, и интерактивна част.


от Yoana_Nikolova (0 точки)