Подготовка за интервю за работа за програмист


18

Здравейте колеги,

на повечето от нас скоро ни предстои да се явяваме по интервюта за работа и предполагам, че от нас се очаква да се подговтим добре.
На скоро бях гледал едно видео, в което Ники води лекция по тази тема. Бях си извадил най-важните според мен неща и за това мисля да ги споделя с вас.

1. Да разучиш компанията(продукти, таргет, клиенти(кои са те?) и т.н.)
- уеб сайт( по уеб сайта можеш да разбереш дали компанията е сериозна)
- какви технологии използват
- разцъкайте продуктите на компанията
- какви цели има компанията
- трябва да знаете всички акроними и непознати думи в обявата(какво означават)
- при кандидатстване за позицията изпратете всякакви документи, които 
биха ви дали преднина пред другите кандидати(сертификати, проекти и т.н.)
- не лъжете и не давайте не вярна информация в CV-то си
- носете си химикал(2-3) и листа
 
2. Техническа подготовка(технологиите описани в обявата)
- алгоритми и структури от данни
- логическо мислене(ще ви тестват, очаква се да подходите по някакъв начин към въпроса, никой не очаква да дадете точен отговор, важен е подхода към проблема)
- въпроси върху ООП(DRY, YAGNI, KISS, SOLID)
- възможно е да ви питат за Design Patterns
 
a) Как да се подготвите за тези въпроси
- има всичко в интернет(Телерик Академия, Google)
- подгответе проект с тези технологии и го покажете
 
3. Въпроси свързани с моят характер
- Ще ви преценят характера по различни начини
- За да ви накарат да се чувствате по-спокойни, е възможно да ви питат
какви са ви хобитата
 
4. Как протича едно интервю
- добре е до отидете 5-10 мин. по-рано
- най-вероятно ще има освен HR и Team Leader(може да са повече от 1)
- покажете, че сте заинтересовани, че искате да се учите и да се развивате
- не поставяйте условия и не проявявайте претенции
- очаква се да знаете всичко за компанията, в която кандидатствате
- представете се, кажете нещо за себе си. Защо сте избрали да се занимавате с това? Kажете най-важните неща са за себе си в рамките на 5мин.(не лъжете)
- след това ще започнат да ви задават технически въпроси, най-вероятно по технологиите, които сте посочили в CV-то си
- ако се представите добре, ще започнат да ви проучват какъв човек сте 
и дали бихте се вписали в компанията, ако решат да ви вземат на работа
- не ви задават директни въпроси(Какво мислиш да правиш в бъдеще?)
 
5. Преговори за заплата
- може на място, може и по email
- сериозните фирми предлагат заплатата и ако сте съгласни започвате(т.е. не се пазарят)
- не ви казват веднага решението си, за да не се помислите за голямата работа
 
Нека всеки, който се сеща за нещо полезно да допълва списъка.Отговори7
Макар че никога през живота си не съм търсил работа чрез интервюта (така се случва, к'во да прайш :) ) бих си позволил да дам няколко съвета:
- Задавайте и вие въпроси. Направете така че интервюто да изглежда като разговор, а не като разпит.
- Преди да отидете на интервю си втълпете в главата, че както работодателя има право да избере служител от много кандидати, така и вие имате правото да изберете работодател. Поне в тази сфера нещата не са толкова стегнати, и не трябва да правите компромис с всичко което ви се поиска или предложи.
- Огледайте из офиса докато чакате. Преценете "битовите условия", вида на служителите. Едва ли искате да бачкате месеци и години с некъпани, небръснати и раздърпани гении, дъвчещи пица над клавиатурата (освен ако това не ви кефи де... ).

от JulianG (5316 точки)


1

Бих препоръчал да се изгледа този семинар, много е полезен за темата:
http://www.youtube.com/watch?v=KQCsMHlYHpY&list=PLB1F26D9A0CBF9C04&feature=player_embedded#t=0
2
Бих добавил и нещо за облеклото. Въпреки, че всеки си има различен стил и вкус, трябва да има някакви норми, с които да се съобразяваме.
Ако ни поканят на интервю за junior позиция, например, няма да изглежда много добре ако кандидатът отиде с костюм и вратовръзка. Разбира се късите панталонки и тениската от онзи ден също не са препоръчителни :) Дънки и риза, поне според мен (а и няколко HR-а, чиито препоръки съм чел :)), са може би най-добрият избор.
Личната хигиена също е от първостепенно значение. Странно е, че изобщо споменавам за такова нещо, но ще се очудите какви истории съм чувал. Бъдете чисти и спретнати!
И за финал - опитайте да направите добро първо впечатление. Няма конкретна формула как това да бъде постигнато, но ако ви харесат от пръв поглед има голям шанс интервюто да протече по-гладко.

от LSvilenov (1750 точки)


3
Дънки не нося, съжалявам ще се наложи с панталон и риза да ида. Добре че не е горещината на лятото, че и с късите панталонки ще ме видиш на интервю. Мойта логика е че човек трябва да се облича така както ще му е най-удобно, а не какъвто не е. Все пак удобното облекло ще ти даде визможност да се чувстваш добре в кожата си и да си естествен вместо да си на тръни постоянно от тесни дънки или вратовръзки. Ще се забележи дали си придаваш показност или си естествен.
Ако фирмата не може да ме приеме такъв какъвто съм тогава това не е фирмата за мен.
Аз така мисля и не обвързвам никой с него.

от saykor (8845 точки)


1

Аз искам да допълня и нещо много важно. Когато сте на интервю, помнете че то трябва да протече като диалог, а не като монолог! Много кандидати от притеснение си гълтат езика и чакат само да им бъде зададен въпрос на който да отговарят. Това е грешно - не сте на изпит.

Проучете с какво се занимава компанията предварително, но се старайте и да задавате въпроси за повече информация за фирмата, позицията, колегите и особенно важно - какво се очаква от вас.Това прави добро впечатление че сте активни, лично са ми го споделяли HR-и


от stann1 (1378 точки)


2

@ Plamen 태권도 Yovchev - не си се съобразил с едно от основните неща на пазара: НЕ само IT фирми търсят IT специалисти, тоест дори една фирма за продажба на лампи може да търси качествен WEB дизайнер/програмисти или администратор.
На такива места е противопоказно да не казваш какво можеш, да не предлагаш идеи и да не задаваш въпроси - не очакваш в една фирма за лампи да има 3ма спецове по Java нали ?

Освен IT фирми да търсят IT хора, огромна част от IT специалисти работят във фирми които нямат нищо общо с IT сектора, и се развиват и работят да кажем в сладкарския бизнес.

Поначало заплащането е много по-голямо когато работиш във фирма която няма нищо общо с IT сектора. Да си администратор във голяма фирма за производство на паркет, да имаш 200-300 компютъра за поддръжа ти носи доста над 2500лв месечно и то в градове на стотици км от София.

Много такива фирми ангажират и разработчици, дизайнери, 3d дизайнери и много други.


от ibalistix (0 точки)


0
Добре, забравил съм да кажа, че става въпрос за програмисти. И то за junior.

от plamen.yovchev (3283 точки)


3
Връщам фокуса върху тази тема. Вероятно ще е полезна за идните седмици.

от DanteSparda (645 точки)


3

Споделям моя опит.Според мен самия процес на намиране на работа се дели на два етапа -подготовка за интервю и самото интервю.

 Подготовката:

Първо проучете фирмата, не се хвърляйте на първите, които ви кажат заветното "Да".Все пак се предполага, че ще прекарате известно време там и трябва и на вас да ви е добре.За техническата част колегите са ви дали някакви насоки.Това, което мога да допълня, което е по-скоро като предложение, е да си направите нещо като конспект с основните въпроси, които биха могли да ви зададат.На въпроси от рода на "Какво е интерфейс?", "За какво се ползва?", "Какво е неймспейс?", "Каква е разликата м/у структура и клас?" е недопустимо(поне според мен) да не можете да дадете отговор.Естествено на по-адванс въпроси, свързани със спецификата на някоя технология, е нормално да имате затруднения, все пак най-вероятно кандидатствате за джуниър позиция, така че не се притеснявайте.Това, което се го правили като проекти в академията, си го подгответе като готов отговор.Какъв е бил поставения проблем.Как сте го разрешили.Кажете, че сте работили в екип.Кажете каква е била вашата роля в екипа.Споменете за сорс контрол системата, която сте ползвали.Не навлизайте в технически подробности.Няма смисъл да обяснявате какво е примерно "репозитори", по-скоро обяснете защо сте го ползвали.
HR-въпросите.Много хора ги пренебрегват, а са много важни, особено ако кандидатствате за чуждестранна фирма.Подгответе се добре.В нета има много материал по темата.Естествено избягвайте източници със звучни имена като Махматаджа Гханди и подобни.Като ви питат "Какви са хобитата ви", не отговаряйте "Обичам да си стоя вкъщи, да чета книги и да програмирам".Грешка е това.Кажете "Обичам да излизам с приятели, да ходя на кино, да играя футбол, баскетбол, да ходя по концерти".Така показвате, че сте социална и контактна личност.Два изключително важни въпроса:

-Как/Къде се виждате след пет години?

Грешен отговор:След пет години искам да съм експерт в областта си.

Правилен отговор:След пет години бих желал да съм на някоя от високите позиции във вашата организация/фирма.

-Кажете някоя слаба черта от вашия характер?
Отвратителен въпрос.Наложило се е едно клише да кажете някоя уж слаба ваша черта и да я извъртите като силна, най-често, че сте перфекционист.Ако е българска фирмата, ще мине.Ако е чуждестранна, ами зависи.Има писано по въпроса.

Като цяло трябва да създадете впечатление, че сте социална, неконфликта личност и да отгоаряте позитивно на въпросите.

Самото интервю:

Както споменаха колегите, протича по-скоро като приятелски диалог, така, че се отпуснете и не го превръщайте в диалог професор-студент.Облечете се добре, спретнато, но така, че и на вас да ви е комфортно.Усмихвайте се(ама не като зелка), отговаряйте с повече от една дума и си подгответе въпроси за накрая.
10
Препоръчвам това: https://www.youtube.com/watch?v=MvrTIe8loUE :)

от Nikolay.IT (39117 точки)


0
Много добра лекция. Карате да се замислиш над доста неща.

от TodorDimitrov (757 точки)


2
Отлична колекция от IT интервю въпроси - тук 

от stoberov (3451 точки)


2
Здравейте,

Една книжка с доста въпроси - http://www.amazon.com/Cracking-Coding-Interview-Programming-Questions/dp/098478280X
Мисля, че си струва четенето. Интересни неща пише в нея. Ако някой проявява желание и не я намира мога да му я изпратя, само да ми пише. : )

от mbelev (2312 точки)