Прекарване на жичен интернет в селата.


0

Здравейте ,някой знае ли имена на доставчици на интернет които биха прекарали интернет в селата. Търсих в сайтовете на различни доставчици но го няма споменато изрично. Ако за компания която прави това да ми кажете няколко за да имам диапазон от няколко фирми на които да се обадя защото те са стотици. И дали е възможно въобще това прекарване .Ако искате малко информация да ви дам за селото : 

Име: Любенец

Община : Нова Загора 

Област : Сливен

Население: около 500 души , възрастни хора и млади роми , които ходят в чужбина да работят предполагам могат да си позволят интернет . Като съм в това село и си пусна Wi-Fi то виждам 2 ,3 мрежи но не знам какви са жични безжични , рутер.

Селото е на само 5 километра от един среден по население град - Раднево (20 000 хиляди души). 

Ако ви трябва още информация за селото ще ви дам... smiley

Искам да е жичен поради три причини : 1) Да не се обвързвам с договори 2) Ако е безжичен в селата няма голям обхват 3) Скороста на жичния е по бърза и по постоянна .

Но това което най ми трябва е да не се обвързвам с договор.


в Други от Георги Илиев (0 точки)


Отговори0

1. Първо питай кмета, ако незнае питай 
2. съседите кой има интернет и дали е доволен от него, / по-принцип тези които са в чужбина обикновенно общуват с Скайп с близки роднини и с децата си/, даже може да се включиш към рутера на съседа и да си поделяте сметката за интернета, стига рутера да не е много далеч, ако не става този вариант,
3. Провери дали http://www.maxtelecom.bg/bg/ имат покритие при вас - интернета им не беше лош и
4. В краен случай виж кой от мобилните оператори има покритие и дали може да ти предостави безжичен интернет, който не е за препоръчване, но доколкото знам Виваком предлагат и жичен интернет в пакет с стационарен телефон и Цифрова ТВ.
 


от Opteronic (1153 точки)


1
Само да коментирам по трите точки
1) Да не се обвързвам с договори
Това дали си с договор или не завиви само от доставчика, не от вида на услугата..
2) Ако е безжичен в селата няма голям обхват
Обхвата в селата е същия какъвто и в градовете. т.е. зависи от това какъв рутер имаш. Те да не слагат един рутер в цетъра на селото и всички да се вързват на него..Слагаш си го в вкъщи и обхвата ти е на макс навсякъде
3) Скороста на жичния е по бърза и по постоянна
Същото като точка 1. Скоростта и качеството зависи от това на какъв доставчик си, а не дали си с рутер или с кабел..

Иначе ако убедите някой доставчик в Раднево, че има търсене, може и да успеете да се си прокарате.

от martin.dzonov (215 точки)


0
Това е загубена кауза. В едно селце дето беше на 10км от Бургас се опитахме да прекараме качествен нет и всички доставчици ни отказаха защото просто инвестицията им се стори голяма. Ако е с кабел то те трябва да се занимават с кабела, ако не трябва да се занимават с други работи. Трябва да ви осигурят и някакъв съпорт... и всичко това за някви си 100 потребителя дето ще има в най-добрия случай. Сам си прави сметката.

от scarylabcat (801 точки)


4
Не знам за вас, но аз си мечтая да работя на селото ми - просто планината, природата, въздухът, храната и всичко там го обожавам. За сега единственото решение, което съм намерил е сателитен интернет, това, което бях разучил беше нещо от сорта на 250 лв. чинията и 30-50 лв на месец интернетът. Ако се намерят 2-3ма човека за партия да си поделите инвестицията, си е повече от далавера, според мен.

от miroslav.tsakov (1476 точки)


0
Не знам къде си го гледал такъв сателитен, но на Нетера оборудването е 900 или 1000 лв. Отделно на месец срещу 50 лв. получаваш 10 ГБ трафик с около 10 мбит скорост. Виваком оборудване и инсталация пак горе-долу 1000 лв. След това 40 лв. на месец 8 ГБ трафик с 8мбит. Дървен е сателитният интернет, доста по-добре би било Макс Телеком или някой от мобилните оператори с 3G (стига да има покритие де).

от vancuver (27 точки)

0
Вероятно това да са ми били сметките, след въпросното поделяне на инвестицията, не се сещам, но и не съм я втасал до там, че да се ровя наново. Сега пък нещо изплува в съзнанието ми около 500 лв. чинията, но си е чиста спекулация.

от miroslav.tsakov (1476 точки)


0
Здравей,
Чудя се от къде да започна.
Давай ред по ред да не слагаме каруцата пред коня..
1) Добре е да видиш преди всичко какво има в момента в селото, тези мрежи който си видял дали имат интернет и ако имат какъв е хубаво е да провериш други алтернативи дали има и други доставчици. Село от такъв размер трябва да се знае. Както казах и по горе е добре да видиш и мобилните оператори какво предлагат.
2) Разстоянието от Раднево до Любенец е 9.7км. според Google. Ако въобще в Раднево имат някаква оптика или читав изграден линк. Ако предложим, че в Раднево има всичко необходимо - 10км. оптика няма кой да ти сложи за 500 жителя имаш потенциални клиенти който са не повече от 100. Да не говорим както е чист ефира и с малко познания съседите ще си делят нета спокойно. Като цяло картината която се получава не рентабилна и за това получаваш откази.
3) Има вариант да си изградиш собствен линк безжично, ако не можеш ти търси познат или някой който да му платиш. Ако има пряка видимост към въпросното Раднево с две антени от една страна в Раднево и от другата Любенец и линка ти е готов. Ако има пряка видимост подчертавам, има варианти и да вкараш и други желаещи от селото да си делите интернета. Може и да се реализира със Nano Station или Nano Bridge или други насочени антени.

от fityla (342 точки)