Добра безплатна алтернатива на Microsoft Office за Windows?


6
Преди 2 дена реших да пробвам LibreOffice, но когато нещата опряха до картинки в документите, стана ясно, че няма да я бъде. Някой да има добри и изпробвани алтернативи? Сега се сещам и да ви питам, възможно ли е, ако Office 2013 не ми е активиран, да издава нежелани звуци? :DОтговори7

  Аррache Open Office e доста добър за алтернатива. Все пак не случайно 75 милона потребители го използват, като всяка седмица го свалят над 1 милион юзера. Оттук може да се свали пълната версия. Има добри характеристики и немалко подобрения. Съвместим с други Офис-Пакети, Apache OpenOffice се разработва вече 20 години и е свобден за сваляне, използване и дистрибуция, като безплатния офис пакет включва:  / цитирам:/

 http://www.openoffice.org/product/pix/draw-big.png     "  

  • Writer a word processor you can use for anything from writing a quick letter to producing an entire book.
  • Calc a powerful spreadsheet with all the tools you need to calculate, analyze, and present your data in numerical reports or sizzling graphics.
  • Impress the fastest, most powerful way to create effective multimedia presentations.
  • Draw lets you produce everything from simple diagrams to dynamic 3D illustrations.
  • Base lets you manipulate databases seamlessly. Create and modify tables, forms, queries, and reports, all from within Apache OpenOffice.
  • Math lets you create mathematical equations with a graphic user interface or by directly typing your formulas into the equation editor.

Features

Cross platform (Windows, Linux, Mac OS X)
170+ Languages
Extensions and Templates available
Commercial support available
New Sidebar
Interoperability Improvements for Text Documents, Spreadhseet Documents, Presentation Documents and OOXML file format in general
DrawObject Improvements/Enhancements
New Color Palette
New Gradients
New Gallery Themes and Gallery enhancements
Refined the Selection Handles User Interface
Refined Selection Visualization
Better Print Preview
Enhanced conversion to Bitmap Graphics
Enhanced Copy/Paste  
Enhanced Drag&Drop 
 
Adapt LineStart/End to LineWidth
SVG Export enhancements
SVG/Metafile Break improvement
SVG Import improvements      
Picture Crop mode offers preview  
    
Unified visualization of ColorPalette popup
Transparency support for pixel formats (PNG)
Connectors support rotation
Corrected Hatch fill style visualization
Better gradient support in metafiles
Calc and Chart Improvements/Enhancements
Support relative Pie Chart Height
New Functions: AVERAGEIFS, COUNTIFS, SUMIFS, XOR, LEFTB, RIGHTB, LENB, MIDB and RAND (reimplemented to use the Mersenne-Twister algorithm)
Extensions Improvements/Enhancement
New Toolbar management
Unified menu API
Performance Improvements/Enhancements
Many resource leaks were fixed
Speedup of Graphic Rendering
Additional Language Support
Changes that Impact Backwards Compatibility
Module binfilter removed (legacy StarOffice file formats (.sdw, .sdc, .sdd, etc.)
Python support updated
 "     

                                                                                                                                                   


от Opteronic (1153 точки)


0
Няма форумно правило, което да забранява коментари, които подпомагат пиратството, но аз лично са въздържам от такива, тъй като в нашия случай е малко неколегиално към сродните нам софтуерни инженери по света :)

от easlavov (4118 точки)


4

По принцип LibreOffice и OpenOffice са двата най - популярни open source проекти. Не са лоши, нито сложни, но трябва да свикнеш, а и са малко по - различни в сравнение на майкрософтския пакет.
Иначе тук можеш да търсиш алтернативи на всеки един софтуер...или почти всеки.


от vanjiii (25 точки)


0
Ужасно чупят лекциите от академията и разместват, прецакват шрифтове и т.н.

от svetlin.nakov (31978 точки)

0
Дам...тук съм съгласен. Преминаването от*.ODT в *.DOC(X) и обратно не води до хубави работи :)

от vanjiii (25 точки)


2
горещо ти препоръчвам либре офис пред оупън офис
но като цяло МС офиса си остава най-доброто

от bgotov (1559 точки)


3
Последната версия на OpenOffice се държи малко по добре от последната на LibreOffice, Libre e създаден от по-голямата част от първоначалните разработчици на OpenOffice но от Open вече ги изпревариха по функционалност. Ако имаш възможност обаче най добре ползвай MS Office защото презентациите особенно се разместват много неприятно в OpenOffice. Ако ти си създаваш съдържание за ползване само в OpenOffice или за експорт към doc, docx, ppt и т.н. трябва да се пробва кое как изглежда между различните пакети един добър вариант е PDF особенно важи за презентации ако искаш да изпратиш нещо което е правено на Impress (това е PowerPoint алтернативата на OpenOffice) някои да го гледа и чете най-добрия вариат е да е PDF за да си сигурен че виждате едно и също нещо. Между другото Math (Excell алтернативата) е прекрасна много добре се справя с CSV файлове използване на формули филтри и т.н.

от petar_nikov (564 точки)


7

Привет, 

Направи си най-добре един акаунт в MS и влез в  SkyDrive. Там имаш Word, Excel и PP в браузъра. Качваш си презентацията в SkyDrive и я отваряш там. 

Ето как изглежда - http://i.imgur.com/4l8gqWh.png


от scarylabcat (801 точки)


0
Специално за лекциите от Академията това върши работа.

от svetlin.nakov (31978 точки)


1

Аз използвах OpenOffice доста дълго време - но точно поради разминаванията, които се получават от отваряне на един и същ файл с различни Офис пакети - смених на MS Office.

Това, което не разбрах, е защо реално търсиш алтернатива? Просто защото ти е изтекъл лиценза на офис-а или защото нещо не харесваш във функциите му?

Ако е първото - има много начини за подновяване на лиценза на MS офиса - в замунда има доста активатори, четеш инфото и сваляш.

Поздрави

 П.п. "Използването на пиратски софтуер е незаконно"


от soryusen (0 точки)


0
Да, аз също много съм патил с LibreOffice. Просто MS Office си остава най-доброто на пазара. Прекалено е скъп обаче.
Не е много хубаво да призоваваш към пиратстване - все пак след време една част от нас ще бъдем разработчици на софтуер, при това най-вероятно платен ;) Не върви, нали?

от easlavov (4118 точки)

0
Така е - но ако това му е единствения проблем - споменавам че има решение. И аз не харесвам пиратски софтуер, но пък и не всеки може да си го позволи :Р А нали си обичаме да работим с най-доброто :)

от soryusen (0 точки)3

Може да пробваш Kingsoft office - китайски офис пакет 1:1 съвместим с MS Office (поне стария беше така - менюта и всичко се намираше на същото място като в MS Office 2003. Новият е с ribbon интерфейс, но не съм го ползвал). Единствените проблеми, които имах бяха с макросите и с това, че когато експортирам или импортирам файл към/от TXT с някакъв разделител, трябваше ръчно да указвам кодировката в диалога.

Иначе интерфейса и всичко останало е все едно работиш с MS Office.

http://www.kingsoftstore.com/index

Има безплатен и платен PRO вариант.


от nhkolev (42 точки)


0
Само да отбележа, че последния път, когато работих с него, Ribbon-ът можеше да се ползва само в Pro версията, т.е. платена функционалност е.

от easlavov (4118 точки)

0
Според мен това е действително най-близката до MS Office алтернатива и наистина работи много добре

от stamopetkov (1429 точки)


3

Ако все пак не си се отказал напълно от OpenOffice горещо препоръчевам форка на Apache Foundation - Apache Open Office. Има доста подобрения в потребителския интерфейс и се държи много по адекватно със сложни документи (включително и с вертикален текст, което е детската болест на всички форкове на Open Office).


от stamopetkov (1429 точки)


1
На мен горещо ми препоръчаха Libre Office и аз бях много ентусиазиран да го използвам и да не "пиратствам" офиса. Дори дарих 10 долара за разработката на софтуера.
В началото имах дребни проблеми с разминаването на презентациите от лекциите, но не беше болка за умиране. Истинските ядове започнаха, когато някои от примерните inputs/outputs в условията на задачите от BGcoder не се виждаха - виждам само един или дори нито един, а то има повече.
Инсталирах си MS Office trial в деня преди изпита по C#-2, защото не исках да рискувам. По ирония на съдбата условията бяха разпечатани. :о)
Подозирам, че Libre Office ще се държи по-добре с документи, писани на версия MS Office 2007 нагоре - мисля тогава ги задължиха да използват отворен стандарт, съответно алтернативните продукти имат по-добър шанс да се справят със съвместимостта. Та ако имаш някой приятел с MS Office 2007, можеш да му изпращаш презентациите (които са правени на MS Office 2003), за да ти ги конвертира към 2007 и да пробваш дали Libre Office се държи по-добре.

от elfoles (434 точки)


2

След като и на мен почнаха да ми зачезват част от тестовите отговори в условията за изпита, позвах онлайн конвертиране на doc към pdf. Примерно това: http://convertonlinefree.com/ (има и много други такива местенца). Посочваш му файла и след 20-30 сек получаваш pdf с много доборо качество и без някакви размествания или липси (поне аз не съм забелязал да има някакъв проблем).


от JulianG (5316 точки)


2
Аз ползвам тези безплатни модулчета на Kingsoft. Writer-a отговаря на Word, Presentation на PowerPoint и Spreadsheets на Excel :) Пробвай ги, на мен лично ми вършат перфектна работа и като интерфейс са си точно като офиса, само че по-старите версии, което за мен е напълно ок ;) Ето линкове: http://www.softpedia.com/get/Office-tools/Office-suites/Kingsoft-Writer.shtml http://www.softpedia.com/get/Office-tools/Office-suites/Kingsoft-Presentation.shtml http://www.softpedia.com/get/Office-tools/Office-suites/Kingsoft-Spreadsheets.shtml Поздрави!

от July5 (157 точки)


0
Има ли причина поради която използваш отделните модули, а не целия пакет?

от easlavov (4118 точки)

0
Еми преди модулите бяха безплатни, а целия пакет с тях, беше платен, като пакета имаше и опция за по-новия изглед, като последните офиси. Сега гледам, че и целия пакет са го направили безплатен с версията от 2013-та, та да по-добре целия пакет :) Сега го инсталирах, добър е :)

от July5 (157 точки)