Как да променя default encoding в NetBeans 7.4?


1
Здравейте,
Опитвам да отворя файлове от домашните в NetBeans и излиза това съобщение:
The file C://wamp/www/... cannot be safely opened with encoding windows-1251. Do you want to continue opening it?
Файлът не е направен в php project, така че не мога да видя какъв е encoding-a. Като го отворя кирилицата излиза на маймуни. Случи ми се и с няколко други файла, все от домашните.
Търсих из интернет за смяна на default encoding, но нищо не открих за 7.4, само за по-старите версии. Ако някой знае моля да сподели. Или може би проблемът е в самите файлове, които отварям?Отговори0

Здравей

Това което аз направих е да добавя допълнителна опция към този ред

netbeans_default_options="-J-client -J-Xss2m -J-Xms32m -J-XX:PermSize=32m -J-Dapple.laf.useScreenMenuBar=true -J-Dapple.awt.graphics.UseQuartz=true -J-Dsun.java2d.noddraw=true -J-Dsun.java2d.dpiaware=true -J-Dsun.zip.disableMemoryMapping=true -J-Dfile.encoding=UTF-8 "

този ред се намира в NetBeans 7.4 директорията в папка etc, а файла е netbeans.conf (в моя случай това е пътя -> C:\Program Files\NetBeans 7.4\etc)

редактирах го с notepad++

Поздрави

 
0
И аз това бях намерила, но първоначално не го видях във файла. Оправих се, благодаря! :)

от maniuni (117 точки)

0
Само да добавя, че е важно. Явно проблемът не е бил само в моя телевизор, защото все още излиза това съобщение като се опитам да отворя файловете. Предполагам, че колегата така си е направил неговия енкодинг.

от maniuni (117 точки)0

Irina Antonova, а пробва ли да отвориш домашното с друго IDE/ редактор, например Notepad++ ?


от bakalov85 (604 точки)


0
Това не се сетих да направя. Сега опитах с Notepad++ и се отваря както трябва т.е. кирилицата се чете. Май ще се наложи да проверявам домашните с Notepad. Някакви идеи, какво може да се направи?

от maniuni (117 точки)