Намаляват часовете по Информатика в средните училища


4
Как така се получава, че единия ден се говори колко хиляди подготвени IT специалисти не достигат на пазара на труда, а на следващия се съобщава, че намаляват учебните часове по Информатика? Дано не е истина, иначе наистина някой успешно се опитва да ни затрие като нормална държава.
http://news.ibox.bg/news/id_56155510Отговори6
Ами то от това ялово правителство (да не кажа даже парламент) нищо хубаво не може да се очаква, ка моли ако то касае съвременните технологии. Друг е въпросът колко са продуктивни тези часове по информатика в обикновенте гимназии и какви знания се дават там.
Относно коментара на Bootstrapper, по мое време информатиката в 8 - 9 клас се изразяваше в запознаване с операционната система и basic knowledge за Офис пакета. Не виждам ти каква конкуренция виждаш в това. Аз от твоите думи разбирам, че според теб трябва да се затрие въобще ИТ образованието, за да може хора като теб да останат без конкуренция. Я помисли тогава ИТ отрасъла в държавицата ни как ще застане на световния пазар. Нали именно конкуренцията е двигател на успеха ;)
Иначе са самоучението си много прав, но все пак искрата трябва да бъде запалена от някой. Това трябва да е ролята на часовете по информатика.

от yotov_uktc (416 точки)


0
За това с искрата си много прав. Но за това трябват кадърни учители. Единственото за което часовете по информатиката в гимназията ми помогнаха, е да намразя още повече родната образователна система. Пишеше се на assembly и C и правехме програми за квадратни уравнения без да ни е обяснено какво е това променлива. Сигурно и сега не бих го разбрал това. Въобще пълна пародия..

от martin.dzonov (215 точки)


0

@Bootstrapper - конкуренцията винаги те прави по-добър; ако това не беше така, този форум нямашe да съществува.

Иначе за самата статия, крайно нелогично е наистина да се намаляват часовете по информатика в училище, което прави инициативи като тези на Telerik и софтуерния университет на Наков още по-нужни.

В случая заключителния параграф на статията е най-добрия възможен призив:

"Нека не допуснем страната ни, прочула се с едни от най-добрите компютърни специалисти, носеща наследството на създателя на първия компютър Джон Атанасов, да деградира и изостане от високите технологии," се казва още в писмото на учителите.

 


от gradev (1661 точки)


5

Много ми хареса как тая новина за намаляването на часовете излезе редом с видеото на Обама, в което той застава зад "Hour of Code", както и призовава всички да започнат да програмират. Едните казват - програмирайте, учете се да пишете код, а другите (нашите) - Еми ще намалим часовете, излишни са.

Ето линк към видеото.


от Dsmilyanov (80 точки)


1
кратко и ясно:
Don't just buy video game, MAKE ONE! Don't just download latest app, HELP DESIGN IT! Don't just play on your phone, PROGRAM IT! No one's born a computer scientist, but with a little hard work ... and some math and science, just about anyone can become one!

от jokerbg (383 точки)


1
Спомням си, че като аз имах информатика в даскало (преди 10-ина години), единият ми учител си къркаше водчица в часа, а другата учителка ни учеше на Паскал, който и тогава вече беше прастар език. През двете години на изучаване написахме една програмка.
През останалото време се учехме да пишем на десетопръстната система (и на пишеща машина...). Ако са такива часовете по информатика, тряба си сериозна реформа, за да заприличат на нещо. Засега единственият сносен вариант е да учиш в Телерик (а ако имаш дете, да го пратиш при Телерик Кидс).
Много е тъжна картинката с ИТ образованието. Добре, че в България да разбираш ИТ е малко като с английския - налага ти се да понаучиш оттук-оттам, за да не трябва пари да влагаш :).

от cerealBoxx (504 точки)


0
Аз съм от ТУЕС,9 клас и ние все още учим Паскал :D9
Да налеем масло в огъня (давайки Ви малко по-нова информация от тази която имате или мислите че имате)
Дъщеря ми е 6 клас. Информатиката им почна с .. paint??! Няма да питам какво общо има paint с информатиката :) И така 6 седмици!! (питах специално, толкова били в програмата спусната от министерството)
Допълнителна идиотщина е, че нямат реални упражнения в час (просто учителката припада ако някой се опита да пусне компютъра). Всичко се дава за домашно? Хайде у нас повече компютри отколкото население :) ами ако все пак нямаш, какво правиш? смучеш си пръста?
Учителката създала e-mail на класа?? и раздала паролата на всички ученици. Е това ме гръмна :)) каква е този обща поща?! и как ще си изпращат-получават писмата? Да не говорим, че пробвах веднага и влязох в 20-е други акаунта на останалите класове сещайте се как :)))
С други думи - мерси от такова образование. По-добре да го закрият, поне да спестят краденето на пари по веригата (министерство-комисии-издателства и т.н.)

от redOne (0 точки)


0
Това е истината, да. Помня с какво желание кандидатствах след 7-ми клас в IT паралелка. Убиха ни всякакво желание след като в 8-ми клас бяхме подготвителен и не пипнахме компютър. Поне, попаднах на учителка по английски и го понаучих. След това в 9-ти клас, първият час беше представяне на Паскал :D и от там нататък само играехме, та до 12-ти клас. Може да се каже, че излезнах като gamer. За щастие по онова време имаше турнирчета, та поне се изкарваше по някоя награда и все пак не ми закърняваше мозъкът с трева. Нямам думи какво се случва с България и дали е възможно от невежество да е толкова зле положението или е умишлено. Нека все пак да не се сдухваме, нека бъдем благодарни на Академията за златният шанс, който ни предлага и един ден да можем да ги последваме в начинанието, каквото Наков прави, и да направим нещо за родината, защото сме велик народ!

от miroslav.tsakov (1476 точки)

0
Паскала за това е измислен, да се упражняваш, т.е учебен език е.Другото нещо, което хората не отчитат, ако човек знае някой език, ще стои ли на 500лева заплата в някое училище?
2

Да споделя своите спомени от часовете по информатика в училище и мнението ми за тях... всъщност, гугъл и имейл поща видях за първи път в час по български език и литература в 3-ти клас, но както и да е...

Информатиката се появи постепенно, като заместваше част от часовете по труд и техника, ако не се лъжа... та това беше с PAINT и после година след година единствено учихме офис пакета, а учениците, които имаха компютър вкъщи, учеха учителите си как да се оправят с някои проблеми. И все още е така.

Реално, учителите не могат да научат на нищо ново учениците, а за учители по информатика често просто назначават тези по математика. Нормално е, че същите учители ще искат да се махне този предмет, защото за тях той само представлява една тежест, за която не са в състояние да са постоянно "в час", а учениците знаят повече от тях. И докато преди тези часове бяха въведени в училищата, за да се учим на начална компютърна грамотност, то днес децата, които още не умеят да четат и да пишат, те могат сами да си включат филмче в youtube и да звънят по скайп!  И сега определено всеки има компютър и за никаква начална компютърна грамостнот не може и дума да става за ученици след 4-ти клас. Ако няма смисъл вече от часове по информатика и няма грамотни преподаватели, тогава само това остава - да се махнат, но винаги има какво да се научи, ако е съобразено според възрастта, а не ВСЯКА година да повтаряме "как да си напишем учебната програма в ексел", както се случи с нашият випуск.

Броят часове в училище далеч не е определящ...


от heruelda (894 точки)


7

Как премиерът препоръчва на студентите да се борят с безработицата:  

"Как няма работа?! Ние, примерно, за овчари в момента... и така се търси агнешко месо и овчУ в цяла Европа, че просто... В зеленчукопроизводството... Ма той нямал, защото бил IT специалист!"

http://www.youtube.com/watch?v=G83u0fXXqOo


от playmannn (128 точки)


0
За радост бившият премиер...

от viliam (32 точки)


4
За съжаление учителите изостават драстично в тази материя. Но мисля, че не трябва да се съобразява програмата по ИТ с тяхното ниво и затова да се намаляват часовете, а по-скоро да се помисли как учителите да наваксат липсващите им знания и в часовете да са полезни на учениците. Ако трябва да им направят подходящо обучение, имат достатъчно време с тия дълги ваканции. И да не мислят, че с наученото в университета ще си практикуват професията до пенсия. Навсякъде се налага да се учат нови неща, иначе си аут. И се чудя как не им е неудобно, че учениците им знаят много повече от тях!
И наистина това, което прави Телерик академията е стрхотно! И ние име прекрасния шанс да бъдем част от това.

от viliam (32 точки)


0
Точно това имах предвид - да им се направи обучение, организирано от държавата. А че тя е длъжник на хората и не се полагат достатъчно грижи във всички сфери - това и от космоса се забелязва. А колкото до въпросите, които ме караш да си задам - отдавна имам и отговорите :) - учителите имат 45 дни платен годишен отпуск, останалите работещи - в масовия случай 20 - 25 дни. Що се отнася до ангажиментите - ти няма как да знаеш, но аз имам семейство и деца и ходя на работа по 8 ч. всеки ден. Карам курса онлайн и за себе си знам - искам да науча нещо и ако не стане сега, трябва да стане в следващото издание. Ако човек иска да направи нещо - намира начин, ако не иска - намира си оправдания. Затова и на теб и на всички колеги в курса желая успех! Смятам, че всички сме дошли в академията с желание да научим нещо стойностно и знаем, че няма да стане наготово.

от viliam (32 точки)


0
Не знам дали могат да го направят по-очевидно ... неграмотен народ, без визия за собственото си бъдеще, най-лесно се управлява. Хвърли им едно кебапче на "канибалите" да се избият и който оцелее ще гласува както е наредено....

от m.tonkov (161 точки)