Работа като системен администратор.


4
Здравеите, днес гледах лекцията на С. Наков за работа в ИТ индустрията. Всичко хубаво обаче от лекцията нищо не се разбра за работа като системен администратор. Бих искал да попитам дали мога да добия някакав опит преди да започна работа. Например ако пиша How-To's, ще му обарне ли внимание някой ?Отговори3
Искаш да си направиш нещо като визитка ли с How-to's.? Не разбрах точно какво целиш, да станеш видим или да търсиш работодател, който да те забележи или друго? В най-лошия случай с тези howto ще помогнеш на други, което пак е чудесно, но пък при кандидастване за работа ще може да ги впишеш в рецензията си. Опит също може да натрупаш, въпреки, че по-скоро, за да пишеш howto's ти трябва опит. За опит....здраво копаене и симулиране на различни проблеми, сценарии и т.н., а може и като стажант да се пробваш в някоя фирма.

от cherokee (1277 точки)


0
Въпросат ми беше дали при кандидатсване на работа ще са ми в +.
"В най-лошия случай с тези howto ще помогнеш на други, което пак е чудесно, но пък при кандидастване за работа ще може да ги впишеш в рецензията си."
Благодаря за бързия отговор.

от Synchro (0 точки)


1
Да, можеш да придобиеш опит и даже точно този опит ще ти помогне да започнеш мечтаната работа.
Започни да си инсталираш различни видове операционни системи. Да работиш с конзолите им. Наеми си домейн и хостинг и се опитай да им смениш "А" записа при DNS-а.
Научи АНГЛИЙСКИя език.

от Dobromir (777 точки)


2
Опит трудно се трупа без да работиш. Ако искаш да пишеш How-To's най-добре търси въпроси на които да отговаряш в твоите статии. Например хващаш един форум и почваш да разглеждаш - харесваш си един описан проблем от някой който пита и изчиташ какво са писали и как е решен проблема. Най-добре да се опиташ и да симулираш част от решението с виртуални машини. След това описваш всичко. Дълъг е процеса, но аз мисля, че така може да се натрупа опит по начина по който искаш.

от alekz (96 точки)


0
На мен целта ми е да направя нещо което мога да поставя в CVто си. С английския език се справям. Но се чуда дали няма да ги пренебрегнат тия работи все пак как мога да докажа че аз съм ги писал?

от Synchro (0 точки)


0
Публикувай ги в собствен блог и поне от части може да го докажеш, но по-важното е че ще може да се види, че ти я разбираш материята, за която си писал. Е, писането е малко по-различно от знаенето, та едва ли някой ще те вземе на работа без да се увери, че знаеш поне това, за което си писал. Давай смело и публикувай, но и бъди уверен, че го знаеш преди да го напишеш.

от cherokee (1277 точки)


1
Здравей, предполагам, че участваш в курса по операционни системи, който върви в момента? Към всяка тема са дадени повече от една задачи, като от тях изпращаме само една. Ако искаш, би могъл да споделяш тук твои качествени решения, интересни факти и проблеми от останалите задачи (а защо не и от тези, които предаваш като домашно). Само потърси преди това дали няма открита вече тема, към която да се включиш.
Според мен спокойно можеш да цитираш твоите "How-To's" от форума на Телерик академия, като се вземе предвид фактът, че обучението в академията е на ниво.
В блога ти съшо е добра идея да споделяш опит и знания.
Успех!

от ellapt (6303 точки)


1
Моят съвет е да заложиш на образованието, ако нямаш опит и да си намериш някаква работа в тази област. Ако си добър и/или имаш познати/връзки може да почнеш на пълен работен ден, ако не - на непълен или дори от време-на-време да помагаш някъде, но не очаквай 4-цифрена заплата за начало, освен в първия вариант. По-важно според мен е да осъзнаеш, че системното администриране е интердисциплинарна област и няма 2-ма сисадмини с еднакви отговорности. Още повече, че всяка организация има специфични ИТ потребности и задачите на сисадмина могат да бъдат и много широкобхватни - от хелпдеск за смяна на тонери, мишки и клавиатури, до писане на сайтове и управление на бази-данни, като минем през задължителните клиенти, сървъри и мрежови устройства. Може от друга страна да те забият в нещо много специфично, например сториджи - това само за идея. Затова е добре да помислиш за профил или насока в която би искал да се развиваш и да се насочиш натам: да разбереш какви са специфичните изисквания, тенденции, перспективи, да потърсиш контакт с хора, които са специалисти в тази област и т.н. Успех!

от explorerv (192 точки)


1
Бъди активен и нещата ще почнат да се случват, възможностите се появяват за тези, които ги търсят :)
Моите лични наблюдения са, че наистина се изисква опит за да те вземат на работа в сектора (а и не само в този). Добра идея е да почнеш като стажант някъде, та дори и за без пари, просто да натрупаш опит и да има какво да впишеш в CV-то си.
Успех!

от Chimev (48 точки)