Начини за проверка на домашни в зависимост от използвани файлове/тулове


25

От известно време си мисля как ще протекат проверките на домашните.

Колегите са използвали много различни начини за писане (WebStorm, VS, конзолата на колегата Мартин Николов) и се надявам това да не доведе до някакво разминаване при оценките. Това е и причината да отворя тази тема. Иска ми се всеки, който е използвал някакъв различен начин за писане/предаване на домашните да сподели как най-лесно и безпроблемно, с какви тулове може да се провери работата му.

Така в момента, в който някой проверяващ попадне на формат, който не му е познат, ще може да се посъветва тук как да подходи.

Аз съм писала на WebStorm - бързо се забелязва по наличието на .idea папка. Моите задачи (с изключение на 1), се състоят само от .js файлове. Имам инсталиран node.js и ползвам WebStorm-ската конзола (препоръчвам - има и приличен дебъгер).  Това е и първият начин, по който моите задачи могат да бъдат проверени бързо и качествено. Разбира се, няма как да задължа някой да ползва WebStorm, или пък да има node.js, затова препоръчвам като алтернативен вариант jsconsole.com - просто се копира целия код и се пейства в инпут полето. Output-ът се оцветява в зелено. Доста бързо и лесно за ползване е. :)

Надявам се, ще споделите кой е най-подходящия начин за проверка на домашни, писани с всякакви комбинации от файлове/тулове, за да може оценяването да мине бързо и безпроблемно за всички. :)
Отговори3

Аз ползвам html за визуализация, като джаваскриптът ми е в друг файл, вързан към html-a (всички задачи са в 1 файл).

В input полета се вкарват нужните входни данни за отделните задачи и след натискане на бутонче до полетата, ако данните не са коректни, се появява съответен надпис под полето, ако са коректни на същото място се появява очакваният резултат/отговор, който същевременно се логва и в конзолата.


от topalkata (6442 точки)


0

Въпросът ми може да е тъпичък, но как да накарам html - файла, който е в git-hub, да се покаже като страница в браузъра?

Защото сега копирам съдържанието му, правя си файл на моя компютър и така го пускам (:


от ellapt (6303 точки)

2
@ellapt, няма директен начин, но можеш да ползваш ТОВА, виж и ТУК. :)

от dentia (12519 точки)3
Още не съм почнал JavaScript, но ако всеки си направи едно ReadMe.txt файлче в домашното, и там напише как може да се провери по начин, така че да няма изненади, би било полезно както за него, така и за проверяващия :)

от ivo.paunov (991 точки)


4
Мислех си за readme, но има голяма вероятност да бъде пренебрагнато.

от dentia (12519 точки)


5

На този курс мисля да използвам изцяло и само Browser (заедно с дебъгер туловете му) за проверка на домашните.

Причините са няколко:

- Целта на курса е да ни запознае със основите и синтаксиса на езика, докато неща като как е входа/изхода остават на заден план. Важно за мен е да има js файл/файлове, както и прост html да се пуснат. Оттам нататък дали е jsconsolе, prompt, alert, или нещо по advanced няма значение.

- Без значение на какъв тул се пише, резултата трябва да се разбира от Browser-a. От тази гледна точка е добре да се види крайния резултат, както и кода. И двете могат да се направят от самите дебъгер тулове, както и да се дебъгне ако има нужда. Плюс е, че ще се запозная и със самото дебъгване и ще си поиграя с него.

- Задачите са доста кратки, все още няма сложни и големи проекти, т.е. проектните файлове за момента не са много необходими (било то sln, .idea и т.н.)

- Browser-a върви по-бързо и от VS, и от WebStorm :)


от ageorgiev (552 точки)


0
Аз имам Browser на таблета си, който е с Андроид - за същия браузър ли става дума? Не съм го ползвала все още.

от ellapt (6303 точки)

1
@ellapt, предполагам, че се визира който и да е browser (Chrome, Mozilla, Opera, IE...). :)

от dentia (12519 точки)4

Аз мисля да връщам резултатите на конзолата с console.log('X equals: ' + x) и така всеки може да провери с конзолата на който и да е браузър какво изкарва. Просто копи скрипта от .js файла и пейст в конзолата на браузъра :). Нищо освен един .js файл, само по същество, само каквото се иска от задачата без екстри. Целта ми е да не обърквам проверяващите, кодът да е максимално опростен и само по същество - да се ограничава единствено да решаване на поставената задача. Лично за мен това е предпочитаният вариант защото не е зависим от средата, в която се пише кода, нито е свързан с някакъв html код.


от todorm85 (1347 точки)


2

+1 от мен.

Браузърът притежава всичко необходимо за проверка на домашните по js.
Ето една полезна статия за феновете на Google Chrome Dev Tools --> ТУК


от lnikod4s (6538 точки)

0
или с window.alert('X equals: ' + x)5

Сравнително удобен и бърз вариант за мен, е един html файл с добавена референция към скрипта, и console.log на резултатите, за визуализация в конзолата на браузъра. Самият html не е задължително да съдържа нищо друго, за да не се губи време (но може например да се добави текст, че резултатите са в конзолата или примерно условията на задачите или каквото друго ви хрумне).

Аз лично визуализирам нещата в самия html с помощта на конзолата на Дончо, с възможност за user input, но е въпрос на индивидуална преценка колко време може да се отдели за "разкрасяване" и дали не е по-добре то да се вложи в следващото домашно например. ;)


от svetlai (1438 точки)


1
svetlai, и аз съм на същия принцип - допада ми най-много. Използвам нещо като шаблон за визуализация ( html + css ) за да е user-friendly и към него прикачвам самиte скриптoве от конкретната задача и от конзолата на дончо ( като съм й добавил и допълнитена функция: clear() ,която при натискане на бутон, да зачиства outputa и да е по-прегледно в конзолата ) :)

от IvayloAndonov (1994 точки)


1

Аз използвам WEBSTORM,и бих го препоръчал на всеки.

Но това каква програма използват хората няма значение,всеки пише задачите в JS файл и на всеки ID-то или редактора може да го отворят.

Моите домашни представляват:

1.Папка с името на домашното в която има

1.1.html файл при чието стартиране се визуализират задачите и посредством бутони и полета за входни данни проверявате задачите.Използвал съм на Дончо конзолата и съм добавил функция за чистене на конзолата.

1.2.Ако не ви кефи така,има папка script,в която има JAVASCRIPT файл/файлове със задачите.Ако файла е един,значи всяка задача си е в отделна функция вътре и името и показва коя задача е,няма как да се объркате.Имам домашни при които,всяка задача е в отделен JS файл,друг път всичко на едно.Не може на този етап от обучението ,човек да се затрудни с моето домашно.Общо взето експериментирах,но оттук нататък домашното ми ще представлява само JS файлове със задачите.


от Pavel.Aslanov (428 точки)


1

След като прочетох темата и аз се зачудих..

Дали ако пишем домашните, както са писани демата по лекциите ще е ОК?


от Obelixx (339 точки)


2

Не би трябвало да е проблем, но все пак не е добра практика да смесваш повече от един език/код във файл. Още по-омазано става ако смесиш php с html, в който има css и js, хихи. :)

По-добре ще е да са в отделни файлове :)


от dentia (12519 точки)

1

Права си! За това същото, но в отделни файлове. :)

Чудя се, няма ли да стане трудно за проверка? Все пак закачките ми изглеждат доста кратки (дори като код)..


от Obelixx (339 точки)1

За да спестя време на проверяващите, за доста задачи ползвам chance.js, с който направо въвеждам случайни данни. Но за да не се налага да се инсталират npm модули, най-лесно е да се отвори с браузъра. За някои от задачите пък си имам написани тестове и проверки.

Сега точно не знам как ще подходя за домашните, защото искам да почовъркам някои неща в es6, но със сигурност ще предоставя и transpiled код, както и инструкции за подкарването му. Затова моля, четете README файл ако немерите такъв в домашните :D И оставяйте такъв за вашите.

Само внимавайте с глобалните променливи и еднаквите имена на функциите ако добавяте всички скриптове в един html файл.


от heruelda (894 точки)


3

Аз препоръчвам за който е избрал начина да показва функционалостта чрез HTML страница и се опитва да я направи user-friendly да си изтегли някаква готова CSS библиотека (примерно twitter bootstrap) защото много лесно без никакво писане на css се стилизират нещата, просто се закачат класове на самите HTML елементи. Става една идея по-красиво и по-лесно за проверка, а не отнема време и писане на излишен CSS. :)

Поздрави.


от frowstyl (1008 точки)