Илюзията на „много търсените ИТ специалисти“


-8

Здравейте , ровейки се из интернет ,случайно попаднах на много интересна статия на колега на тема - Илюзията на „много търсените ИТ специалисти“. Прочетете я ще ви бъде от голяма полза:

http://komentari.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2844%3Ailyuziyata-na-mnogo-tarsenite-it-spetzialisti&catid=14&Itemid=128
Отговори9

Очевидно има и такъв случай, но като цяло обобщенията и заключенията в статията изобщо не са верни. Още уча в Академията, а започнах работа през октомври.

Доста от колегите от настоящия сезон също започнаха работа още преди да са завършили, останалите ще започнат скоро след това... Ето малко статистика, като в момента данните вероятно са още по-впечатляващи, защото и заплатите, и броят на необходимите кадри са по-високи.

Гледайте и следвайте огромното болшинство позитивни примери, а не единственото изключение... Да не говорим, че ако сте завършили Академията и напишете единствено това в CV-то си, ще ви повикат на доста повече интервюта. Проблемът очевидно е строго индивидуален.

Със сигурност ще ви е от много по-голяма полза да прочетете някоя книга или статия за програмиране и да научите нещо.


от topalkata (6442 точки)


8

Човекът е ИТ специалист, има успешен бизнес, малцина са постигнали същото като него и затова... търси смяна на работа и е пратил над 500 CV-та? Ко рячи? Първо си успешен, после се чудиш как да почнеш работа? Този човек да не са го ограбвали? :D

Иначе сигурно много зор е видял с курсовете на ТелериГ, тия задачи със звездичка у-у-у тяхното мами... само където не съм чувал за такава академия.

Аман от тролове, ей!

P.S. Към Matheu: СЛУЧАЙНО си ровил из интернет и СЛУЧАЙНО си се регистрирал днеска и СЛУЧАЙНО това ти е първата и единствена тема/коментар... само ще кажа: НЕ МИСЛА!1!1!!11!!
0

Аз пък НЕВЕРВАМ!1!ONE1!!

Абе от тази тема получавам дежаву. Особено от отговора на Ники отдолу. Сякаш сме я обсъждали вече цяла седмица и е изскачала най-отгоре отново и отново със всеки отговор за да получи още минуси. ЕЛЬОМЕНАТИ?/???/??/? Сигурно си въобразявам.

Ама и ние пък се връзваме...


от dany90 (1340 точки)


11

Много позитивна статия, браво! :D

Нямам нищо против автора, но той не е много наясно с ИТ пазара в България. Най-малкото не е наясно с това как се пише името на фирмата (и академията) Телерик (с "к" или "г").

Не го намерих в нашата система, така че това което казва "Личният ми опит беше, че се справих без никакъв проблем с всички курсове.", но за съжаление няма нито 1 взет курс при нас. Може да е гледал видеата, но както много добре знаем това не винаги е достатъчно. Наученото се показва с проекти и изпити. Може да е завършил конкурентна инициатива, но отново се съмнявам съвсем да не може да си намери работа.

Ако авторът чете този пост, имам едно предизвикателство към него: Ела, мини академията, вземи финалния сертификат и ако после пак пратиш над 100 CV-та и никой не те наеме, аз лично ще те наема :)

Поздрави,

Ники

P.S. Една бърза справка в jobs.bg (където далеч не са всички обяви за работа) показва голямо търсене на juniors (въпреки че е януари и още не са наясно повечето фирми с recruitment плана си за 2016: http://www.jobs.bg/front_job_search.php?first_search=1&all_cities=0&categories%5B%5D=15&all_type=0&all_position_level=1&all_company_type=1&keyword=junior


от Nikolay.IT (39117 точки)


1
Ники, ние от академията (ако сме попили всичко от курсовете качествено и знаем какво се случва) Junior ли излизаме или Regular ?

от DanteSparda (645 точки)

3
По-скоро Junior, но доста напреднал Junior. Липсва ви само опита във фирмата (процеси, scrum/agile, срокове, начин на работа), който като натрупате, ще сте готови за regular.

от Nikolay.IT (39117 точки)


0
В добавка към мнението на topalkata ще кажа, че и аз започнах работа, но септември, точно когато всички други напускаха. Академията покрива изключително много неща, необходими за един Junior. Доказателство за това е, че няма и един ден след като си ъпдейтнах взетите курсове и skills-ове в LinkedIn и headhunter-ите започнаха да ме добавят и да ме засипват с обяви. Изводът е, че търсене има. Самият факт, че е пуснал 500 CV-та означава, че е намерил 500 фирми, които търсят хора. Това ако не е глад, здраве му кажи...

от kalin.dimchev (645 точки)


0
Както колегата Kalin.Dimchev каза щом е пуснал 500 CV-та то това показва че има доста търсене.

от Merhatt (1406 точки)


1
Нямам нищо против господин Божилов, не го познавам лично, но за жалост напоследък попадам на неща за и от него, от които не съм особено впечатлена и ме свеждат на мисълта, че подхожда с голяма доза наивност и прекомерна увереност в уменията си. Давам пример тук. Не целя да засегна никого, но предлагам да не се доверяваме на първата срещната статия, а източниците и авторите да се проверяват, за по-нашумелите винаги има достатъчно инфо в Гугъл. :)

от vyarah (155 точки)


3

Отговорите на поста са добри , но само едно не разбирам. Защо понякога отговарящите обръщат внимание на малките детайли а не се концентрират върху главната идея(голямата картинка)? И това не важи само за този пост ами съм го забелязал и в други постове. Някой се смеят защо човека написал Телериг с "Г". Ами Хан Телериг е български владетел и така е правилно да се пише името му. На мен например ми е по-смешно да виждам Телерик написано с "К".

Нищо лично ;)


от Svetoslav1987 (1061 точки)


6

 Този профил и тази тема са ми познати отнякъде...уж не прекалявам с пиенето а имам deja vu :D

А достоверността на статията няма нужда от коментар. Сякаш я е написал сърдито момченце което са го скъсали на C# 2.


от ivan.mihov1 (4988 точки)


0
В интерес на истината имаше една подобна тема преди не повече от 5 месеца със същия фокус (илюзията за търсенето)

от DanteSparda (645 точки)

0
 Ако не е и от същия човек пръста си режа...

от ivan.mihov1 (4988 точки)


5

Тая статия е пълен боклук.

Учих миналат година в академията - сезон 2013-2014.

Започнах да си търся работа още преди курса по бази данни, някъде около май месец. Юли месец вече работех в настоящата ми фирма.

По това време бях на 37 години и с никакъв опит в програмирането.

Хора, не четете глупости. Рабто има, само желание за учене да имате и всичко ще ви е наред :)


от wnvko (3123 точки)


1
Подкрепям @ wnvko  с 2 ръце. Работя като програмист от Октомври в добра компания, като същевременно си доизкарвам и академията за собствено благо. Започнах този сезон на Телерик напълно гол и бос в областта. Допълвам стотиците примери и с моя, че с желание всичко се постига, а за автора на темата: удари се сам, че да не се хаби друг. ( все пак са ни учили да намираме най-простото и адекватно решение )

от IvayloAndonov (1994 точки)